Na angínu většinou nejsou nutná antibiotika! Bohužel, lékaři je stále dávají

  • Na angínu většinou nejsou nutná antibiotika! Bohužel, lékaři je stále dávají
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    22. dubna  2019 
     10:00

    Ačkoli přibývá moderních diagnostických metod a stále přesnějších odběrů krve, některé věci se nemění: jakmile přijdete k doktorovi s náběhem na nějakou banální chorobu – jedno, zda k dětskému či dospělému – bude po vás chtít, abyste otevřeli pusu, aby se vám mohl podívat do krku. Může v něm najít streptokoky, ale také třeba kvasinky.

    Zatímco na jedné straně přibývá rodičů, kteří se snaží vyhnout tomu, aby lékař jejich dítěti předepsal antibiotika, na straně druhé je stále spousta těch, kteří právě tento typ léků považují za jediný přiměřený, a to prakticky na jakoukoli dětskou potíž – od bolestí v krku přes bolavé ucho až po kašel. Pravda je, že většinou potřeba nejsou. 

  • Čepy nejsou poukázka na antibiotika

    Bolí vaše dítě v krku? Není třeba hned myslet na angínu
    Bolí vaše dítě v krku? Není třeba hned myslet na angínu
    Autor: Shutterstock.com

    Ne každý bílý povlak v krku znamená angínu. Dokonce ani zjevné bílé čepy nemusí být příznakem této angíny, může jít například o důsledek odlučování sliznice kvůli boji s běžnými bakteriemi. Tělo totiž do míst, kde se usadila nějaká infekce, posílá zvýšené množství bílých krvinek, které se v místě hromadí a posléze odumírají. Platí to pro děti stejně jako pro dospělé. 

    Na angínu tak lékař usuzuje z celkových příznaků: tam vedle čepů a zejména pak bolesti v krku patří i silně zarudlý krk, teplota až horečka, nevolnost, někdy dokonce se zvracením, celková slabost, zápach z úst. Napovědět, že v sobě má člověk bakteriální infekci, může i odběr krve zvaný CRP, který lze rychle provést přímo v ordinaci. Ten může napovědět také to, že o angínu sice jde, ale o angínu nebakteriální, virovou, na kterou nemá smysl nasazovat antibiotika. 

  • Jak získat jistotu?

    Pálení žáhy
    Pálení žáhy
    Autor: Shutterstock.com

    Stoprocentní jistotu o původci potíží a potvrzení toho, zda jde skutečně třeba o streptokoka, lze však získat pouze pomocí výtěrů z krku, přičemž jejich vyhodnocení trvá tři až čtyři dny. Naštěstí mohou lékaři použít rovněž hned v ordinaci takzvaný streptest, který prokáže přítomnost streptokoka v krku během pár minut. Může tak zabránit zbytečnému nasazení antibiotik. Pro kontrolu lze poslat výtěr i ke klasickému laboratornímu rozboru, výsledky budou až za tři nebo čtyři dny.

    Rozhodně je vhodné rozlišit, zda jde o virovou, nebo bakteriální infekci. K tomu pohled do krku nestačí, ani zkušený lékař to v osmdesáti až devadesáti procentech případů nerozezná. "Až sedmdesát procent angín vyvolávají viry a jen třicet procent bakterie – před dvaceti lety se dávala antibiotika na každou angínu, přitom však na virovou angínu nemají smysl. Ta může vypadat stejně, v krku při ní také hodně bolí a trvá sedm až deset dní, antibiotika léčení nijak neurychlí," řekl Lidovým novinám lékař Jiří Marek z antibiotické komise. 

  • S angínou není třeba k lékaři zase tak spěchat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mimochodem – ačkoli mnoho lidí míří k lékaři hned s prvními příznaky, není to nutné. Je sice pravda, že na skutečnou angínu se musí užívat antibiotika, ale není potřeba je nasadit urgentně rychle (na rozdíl třeba od meningokokových infekcí). Tělo se dokáže s angínou docela dobře vyrovnávat, problémem jsou spíše možné komplikace, které by mohly déletrvající angínu provázet, a to například v podobě revmatické horečky, která může nezvratně poškodit srdce či klouby.

    Takhle to vypadá doopravdy! Skutečná podoba mateřství očima fotografky

    Takhle to vypadá doopravdy! Skutečná podoba mateřství očima fotografky

    Čím menší dítě, tím větší doma panuje chaos. Nebo taky čím více dětí, tím větší chaos. Americká fotografka Daniela Guenther si rozhodně nebrala servítky…celý článek

    V praxi to znamená, že pokud vás nebo vaše děti přepadne angína o víkendu a neprovázejí ji například vysoké horečky, stačí s ní k lékaři zajít až v pondělí, a vyhnout se tak čekání na pohotovosti.

  • A co když jsou to kvasinky?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Čepy na mandlích mohou znamenat také to, že člověk v sobě má kvasinkovou či jinou plísňovou infekci. „Pokud je má člověk dlouhodobě a nejsou jen projevem nějaké akutní virózy, a navíc ho trápí například zápach z úst či dlouhodobá únava, měl by se nechat důkladně vyšetřit,“ radí praktická lékařka Jana Vondráková.

    Na vyšetření spočívající například v podrobných rozborech krve a kultivaci výtěrů by měl svého pacienta poslat právě praktický lékař, bohužel se do toho však některým příliš nechce a vyžaduje to od pacienta poněkud asertivní chování. Kultivace kvasinek či plísní z výtěrů trvá déle než kultivace bakterií a je potřeba počítat s jedním týdnem. Pokud by laboratoř nepěstovala vzorek tak dlouho, mohlo by vyšetření skončit konstatováním, že máte v krku pouze běžnou mikrobiální flóru.

  • Jak vlastně ten krk bolí?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na druhou stranu – ani silně bolavý krk nemusí znamenat žádné vážnější potíže, ačkoli vás polykání bolí. Většinou jde o jeden z příznaků nachlazení provázeného rýmou či kašlem, někdy se projevuje pouhým škrábáním, jindy tupou bolestí při každém polknutí. Krk bývá uvnitř zarudlý, na rozdíl od angíny však nebývá polykání obtížné, protože scházejí otoky. Navíc při angíně většinou bolí krk spíše po stranách, při zánětu nosohltanu spíše uprostřed. A bolest se posouvá dolů do krku a hrtanu.

    Branky, body, kokoti: Pozor na levný pivo, krásný holky a kecy o alimentech!

    Branky, body, kokoti: Pozor na levný pivo, krásný holky a kecy o alimentech!

    Až někde narazíte na ženu, která se svými dětmi žije tak trochu z ruky do huby, protože otec se někam ztratil a i kdyby ne, neplatí alimenty, nelitujte…celý článek

    6 příšerných věcí, které lidi dělají poté, co se matky vrátí domů z porodnice

    6 příšerných věcí, které lidi dělají poté, co se matky vrátí domů z porodnice

    Právě jste porodila a jste vyčerpaná. Fyzicky, psychicky a hormony s vámi cloumají horem pádem. Samozřejmě taky zažíváte euforii a blaženost s vaším…celý článek

/
Autor: wall
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku