Mononukleóza a přísná dieta? To už neplatí!

Za únavou může být virová mononukleóza
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
2. dubna  2016 
 06:00

Bojíte se okamžiku, kdy by vaše děti dostaly infekční mononukleózu, protože si tuhle nemoc typickou například pro období dospívání spojujete s dlouhou léčbou? A také s několikaměsíčním klidovým režimem a přísnou dietou? To už naštěstí neplatí. Léčba téhle patálie je dneska daleko rychlejší.

Na infekční mononukleózu se poměrně dlouho hledělo jako na nemoc, která postihuje především játra, a proto se léčila až půlroční přísnou jaterní dietou. „To je nesmysl, jaterní dieta nemá vůbec žádný význam,“ říká na základě nejnovějších poznatků lékařka Barbara Taušová z kliniky CMC Praha.

Podle ní léčba nemoci spočívá skutečně jen v mírnění příznaků, tedy v podávání léků proti bolesti a teplotě. Pokud některý lékař nasadí navíc antibiotika, děje se tak proto, že virovou mononukleózu doprovází akutní streptokoková angína. Mononukleózu někdy provází též vyrážka, některé odborné studie ji v tomto případě dávají do souvislosti právě s podáváním antibiotik.

Laryngitida: Jak ji poznat a vyléčit? Zabírá zima, léky na kašel ne

Laryngitida: Jak ji poznat a vyléčit? Zabírá zima, léky na kašel ne

Doma máme v ložnici, kde s námi spí i naše malé děti, celou zimu nejvýše 14 stupňů. Spíše o něco méně. Pod dvěma peřinami spíme od doby, kdy měl syn…celý článek

Je pravda, že se v poslední době mění přísup k léčbě mononukleózy, kde už není například tak přísná dieta? "Nemoc způsobuje cytomegalovirus nebo virus EBV a nemoc má příznaky podobné jako angína, není však tak častá," vysvětuje pediatr Jiří Marek z Veselí nad Lužnicí.

Mononukleóza je tedy na rozdíl od streptokokové angíny virovou nemocí, a proto nemá smysl zkoušet ji léčit antibiotiky, ačkoli její příznaky mohou vypadat podobně jako angína. Někdy dokonce jako angína celkem dramatická – typické jsou vysoké horečky, hodně zvětšené uzliny, bolest hlavy a silná únava. Na druhou stranu mononukleóza se nemusí navenek projevit skoro nijak, ale stojí za to na ni myslet, pokud je například teenager unavený či má sklony chytit kdejakou kolem letící virózu. Každopádně CRP test, běžně dostupný i v ordinacích, nebývá zvýšený, zatímco při bakteriálních infekcích ano. 

Jasno udělá krevní rozbor

Lékaři se při stanovení diagnózy řídí symptomy nemoci, ale definitivní jasno mohou udělat kultivace odběrů vzorku z krku. Ty mimo jiné slouží k vyloučení nákazy bakterií streptokokem. Je potřeba vyšetřit krev na přítomnost protilátek proti EBV viru, který je původcem nemoci.

Naopak se už tolik nesází na jaterní testy, protože jejich hodnoty sice bývají v průběhu nemoci zvýšené, ale neplatí to stoprocentně. Udává se, že deset až dvacet procent nemocných je má v normě, případně se zvýší až v průběhu nemoci a na začátku v době horeček a ostatních symptomů jsou v normě.

10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

Jak to, že některé děti jsou celý podzim a zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění…celý článek

Akutní příznaky trvají týden až dva, na zlepšování stavu ukazuje krom jejich ústupu také zlepšování krevního obrazu. Nebyl prokázán ani efekt preventivního podávání léků, které mají chránit játra – ta se do normy dostanou i bez nich. Podobně už dnes není infekční mononukleóza ani důvodem k hospitalizaci, lékaři k ní přistupují pouze tehdy, když má pacient například potíže s polykáním.

V minulosti se k léčbě mononukleózy používaly také kortikosteroidy, které měly přinést rychlou úlevu, pokud jde například o silné bolesti v krku nebo vysokou a vyčerpávající horečku. K takovému kroku se už přistupuje pouze výjimečně při závažných okolnostech.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku