Vyzkoušeno: Který teploměr se nejvíce osvědčil u malých dětí?

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
23. dubna  2016 
 06:00

Každý, kdo někdy zkoušel měřit teplotu malým dětem, musel nejméně jednou zalitovat toho, že EU už zakázala rtuťové teploměry. Přes jistou archaičnost byly zkrátka spolehlivé a bylo jasné, že ukazují pravdu. Když naměřily osmatřicet, bylo to zkrátka tak. Moderní teploměry jsou rychlejší a většinou pohodlnější na použití, bohužel ale ne všechny měří tak spolehlivě, jak by rodiče potřebovali. 

Máme doma dvě malé děti a k tomu čtyři velké, takže teploměr potřebujeme každou chvíli. Dlouhé roky jsme skoro jako oko v hlavě chovali starý rtuťový, ale bohužel loni v létě se rozbil – což s sebou neslo nutnost zlikvidovat vyteklou rtuť, a to je velké minus tohoto typu. Věděli jste, že horší než samotné kuličky tekutého kovu jsou výpary z nich, proto je rtuť potřeba pečlivě vysbírat spíše než vyluxovat, kuličky dát do uzavřené skleničky s vodou a donést například do lékárny. 

Vyzkoušeno: Krémy na opruzeniny kojenců. Tyhle fungují dobře

Vyzkoušeno: Krémy na opruzeniny kojenců. Tyhle fungují dobře

K prvním měsícům a letům života neodmyslitelně až na výjimky patří plenky a k nim zase krémy, které mají zabránit opruzeninám. Nabídka je velká a je…celý článek

Dalším minusem je to, že se nedá moc dobře používat u nejmenších dětí, protože jim těžko vysvětlíte, že se nemají několik minut hýbat. Tady by byla řešením takzvaná rychloběžka do konečníku, rovněž rtuťová, ale ta už taky není k mání. 

Infračervený teploměr Lidl SilverCrest za 399 korun, neměří přesně, většinou naměřil méně, navíc i ve stejný okamžik ukázal rozdílné teploty, výhodou je nízká cena za tento typ výrobku
Infračervený teploměr Lidl SilverCrest za 399 korun, neměří přesně, většinou naměřil méně, navíc i ve stejný okamžik ukázal rozdílné teploty, výhodou je nízká cena za tento typ výrobku
Autor: archiv
Proto jsme už před několika lety koupili asi za tři sta korun teploměr SilverCrest z Lidlu, který měří pomocí infračerveného světla, stačí jím pouze namířit na čelo či do ucha. Bohužel podle něj měli všichni v rodině setrvale maximálně 35,8, takže kdy nemocnému dítěti ukázal 37, mohlo to taky být 39. Výhodou bylo, že se dalo měřit i spící dítě. 

Expres digitální teploměr Benu, 129 korun, rychlý, snadno se používá i k měření do konečníku, ale má tendenci naměřit nižší teplotu
Expres digitální teploměr Benu, 129 korun, rychlý, snadno se používá i k měření do konečníku, ale má tendenci naměřit nižší teplotu
Autor: archiv
S narozením dcery loni jsme proto sbírku teploměrů rozšířili. Jako první přibyl digitální expres teploměr Benu s ohebnou měkkou špičkou, protože takový vyžadovala porodnice, kde se miminkům měřila teplota v konečníku. Dcera ani s ním nikdy neměla víc než 36, což nicméně ukázal i jiný nemocniční digitální teploměr. Můj dojem? Podměřuje, přinejmenším v konečníku, nicméně ne zásadně a měří rychle. Investice 129 korun. 

Bezejmenný čelový teploměr za 32 korun se vůbec neosvědčil.
Bezejmenný čelový teploměr za 32 korun se vůbec neosvědčil.
Autor: archiv
Naprostým zklamáním byl teploměr čelový, který mi kdosi doporučil jako rychlé a levné řešení. Bezejmenný výrobek jsme koupili na internetu, a ačkoli výrobce v popisku sliboval možnost opakovaného použití, fungoval přesně jednou – zkusila jsem jej u dospívajího syna, zahlédla, že má něco mezi 36 a 37, což asi sedělo, pak však teploměr zhasl a neukázal už nikdy nic. Za zhruba třicet korun jsem možná neměla čekat víc.

Hodně jsme si slibovali od poměrně drahého teploměru Thermoval Baby od firmy Hartmann, který stojí kolem tisícovky. Jeho použití je pohodlné, dá se s ním měřit teplota na čele, což je skvělé pro měření ve spánku, a to u nemocných dětí s horečkou lékaři rozhodně doporučují, protože se nedá spoléhat na to, že teplota v noci zůstane stejná jako večer. 

Thermoval Baby Sense, 1029 korun; nabízí  měření teploty v místnosti či teploty tekutin, jako jsou nápoje nebo koupel pro děti. Vyžaduje grif k tomu, aby se s ním člověk naučil měřit přesně.
Thermoval Baby Sense, 1029 korun; nabízí měření teploty v místnosti či teploty tekutin, jako jsou nápoje nebo koupel pro děti. Vyžaduje grif k tomu, aby se s ním člověk naučil měřit přesně.
Autor: archiv
Moje dojmy z použití výrobku jsou ale trochu rozpačité. Zejména proto, že je poměrně těžké naučit se grif, jak teplotu měřit. Nečiní se tak na jednom místě, ale je třeba začít uprostřed čela a směřovat ke spánku tak, aby teploměr zachytil i tepnu.

Když budete moc blízko nebo moc daleko, teploměr naměří vyšší teplotu. Než jsme na to přišli, byli jsme schopní komplet zdravé rodině naměřit v průměru osmatřicet. A navíc se v podstatě moc nedá používat u starších dětí a dospělých, protože neskenuje tak dlouho, abyste obsáhli celou oblast, kterou má pokrýt.

Celkově jsme ale s výrobkem spíše spokojeni, ačkoli funkce měření v místnosti nebo měření teploty tekutin jsme zatím nevyužili. 

Prodává se zeleným sklepávátkem, protože sklepat líh je těžší než u rtuti
Prodává se zeleným sklepávátkem, protože sklepat líh je těžší než u rtuti
Autor: archiv
Krom toho u starších dětí používáme spíše lihový teploměr Exatherm za zhruba 90 korun. Měří stejně jako rtuťový, tedy přesně, ale pomalu, což potomci nesou spíše nelibě. Sklepává se podstatně hůře, ale výrobce ho rovnou dodává se zeleným plastovým sklepávátkem. To vypadá trochu fórově, ale asi za deset korun se dá dokoupit nové. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy