U dětí se stále častěji objevuje zhoubný melanom. Jak ho poznat?

  • U dětí se stále častěji objevuje zhoubný melanom. Jak ho poznat?
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    22. února  2017 
     16:00

    Dětskou kůži je třeba pravidelně kontrolovat stejně jako tu dospělou. Zhoubný kožní nádor melanom, který se ještě v minulém tisíciletí u dětí téměř nevyskytoval, už se objevuje i u nich. Nejvíce jím jsou ohroženy zrzavé děti nebo děti se světlými vlasy, ale nevyhýbá se ani tmavovlasým a tmavookým. Poradíme vám, kdy je dobré potomka objednat na preventivní kontrolu mateřských znamének k dermatologovi.

     

  • Příběh pětileté Jany: S nebezpečným znaménkem se narodila

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Janička se narodila s obrovským vrozeným pigmentovým névem, který zabíral celou dolní třetinu zad. Nejprve byl středně hnědé barvy a hladkého povrchu. Velikost se postupně zvětšovala s růstem zad, celé znaménko rovnoměrně tmavlo, rostlo nad úroveň okolní kůže a mělo hrubý bradavičnatý povrch s tmavými chloupky po celé ploše.

    Když byly holčičce tři roky, objevil se uprostřed horní třetiny pigmentového névu tmavší okrsek, který se během dalšího roku navýšil nad úroveň okolní kůže. Stal se z něho černý hrbolek o průměru jednoho centimetru.

    Motolští chirurgové hrbolek odstranili i s dvoucentimetrovým lemem kůže v okolí. Vyšetření potvrdilo, že jde o melanom. Další operace proběhla na Klinice plastické chirurgie, kde se podařilo odstranit celou horní třetinu tohoto mateřského znaménka. Dnes pětiletá holčička je pravidelně sledována několika specialisty ve Fakultní nemocnici v Motole a rodiče pečlivě dbají na to, aby v letním období nepobývala na přímém slunci a aby i v polostínu měla pokožku chráněnou plážovým oděvem.

  • Nejvíce hrozí v pubertě

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Kontrolujte dětem mateřská znaménka! Mění-li barvu či tvar, vyrazte k lékaři. Tak zní doporučení, které by měli všichni rodiče brát vážně. 

    Zhoubný kožní nádor melanom je u dětí zatím naštěstí vzácný, ale počty malých pacientů postupně narůstají. „Nejvíce jsou ohroženi adolescenti, kteří tvoří jedno až tři procenta ze všech případů maligního melanomu v naší populaci. U dětí do 12 let věku to je necelé půlprocento případů,“ říká Štěpánka Čapková, primářka Dermatologického oddělení pro děti při Fakultní nemocnici Motol v Praze a pokračuje: „Podle našich statistik melanomů přibývá především ve skupině dospívajících a hlavně u děvčat. Je to pravděpodobně tím, že děvčata chodí ráda na sluníčko a do solárií.“

  • Pacientů není moc, ale kontrola se vyplatí

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Celkově melanom postihuje sedm dětí z milionu. Není to moc, ale je to pádný důvod, aby dětští lékaři na tuto možnost při preventivních prohlídkách mysleli a děti s podezřelými mateřskými znaménky odesílali na prohlídku k dermatologům. Stejně tak na tuhle možnost nezapomínejte ani vy – děti přece jen vídáte o dost častěji než jejich lékař.

  • Příběh patnáctiletého Petra: Vášnivý fotbalista

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Patnáctiletý Petr byl od první třídy vášnivý fotbalista. Pravidelně trénoval ve fotbalovém klubu a celé prázdniny a o víkendech hrál fotbal s kluky venku na sluníčku v chatové osadě. Na zahradě rodinného domku v horkých dnech trávil zbytek volného času v bazénu.

    Petrovi od 10 let na kůži začalo přibývat velké množství pigmentových znamének, zvláště na zádech, kde byla některá větší než jeden centimetr. Dědeček Petra zemřel na zhoubný nádor melanom. Přesto ani po opakovaném napomínání rodičů Petr ve slunečných dnech nepoužíval ochranné krémy s UV filtrem a nejraději chodil jen v šortkách a bez trička.

    Jsi ze zkumavky! Říct to dětem, či ne? Co hrozí, když to neuděláte?

    Jsi ze zkumavky! Říct to dětem, či ne? Co hrozí, když to neuděláte?

    Zatímco v Česku to ještě moc k vidění není, v zámoří je z toho hit. Řeč je o kojeneckém oblečení, které dává hrdě najevo, že dotyčné dítě přišlo na…celý článek

    O prázdninách po 9. třídě chodil Petr často k vodě s kamarády. Jeden z nich si při koupání všiml, že jedno znaménko na pravém Petrově rameni je jiné než ostatní, je větší, tmavší a nepravidelně vybarvené. Následující týden šel proto Petr s otcem na kožní ambulanci, odkud ho paní doktorka odeslala do nemocnice na chirurgické oddělení k operaci.

    Vyšetření následně potvrdilo, že jde o zhoubný nádor melanom. Protože byl nádor včas zachycený, byl ještě plochý, rostl jen v úrovni kůže, stačilo další operací odstranit široký okrsek kůže v okolí nádoru, aby byl Petr znovu zdráv. Vzhledem k množství pigmentových névů, které má, bude Petr chodit na kontroly k dermatologovi po celý život.

  • Nebojte se každé pihy

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Pihy, hnědavé skvrnky na kůži nejsou nebezpečné, jde pouze o zmnožení kožního barviva melaninu ve spodních vrstvách pokožky. Naproti tomu mateřská znaménka představují již zmnožení určitých buněk kůže: melanocytů, které vytvářejí kožní barvivo melanin.

  • Komu hrozí větší riziko?

    Vyšetření pih a mateřských znamének není radno podceňovat
    Vyšetření pih a mateřských znamének není radno podceňovat
    Autor: archiv Blesku

    Opravdu pečlivě by měly být sledovány děti, jejichž riziko vzniku zhoubného kožního nádoru je větší. Jsou to děti se světlou pletí, která se opálí jen velmi málo nebo vůbec, nebo se dokonce spálí. Zpozorněte, mají-li děti mateřská znaménka, která se vzhledově liší ve velikosti, tvaru nebo barvě. Vyšší riziko si nesou děti, pokud se jako malé vážně spálily do puchýřů nebo byly například u moře často vystavovány silnému slunečnímu záření bez přiměřené ochrany kůže před UV zářením. Rizikové je dítě i tehdy, když má nebo měl někdo v rodině kožní nádor melanom.

     

  • Kdy má smysl pravidelná kontrola

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    „Pravidelné prohlídky jsou třeba, má-li dítě velké množství mateřských znamének, některá jsou veliká, mají nepravidelný tvar nebo nejednotnou barvu. Za větší riziko považujeme již výskyt více než 10 mateřských znamének, která jsou větší než 6 milimetrů,“ doplňuje primářka Čapková. Největší riziko vzniku melanomu je však u vrozených pigmentových névů, jak se mateřská znaménka odborně nazývají, které mají velikost větší než 10 centimetrů.

    Dermatologové v Motole vyšetří každý týden asi 30 dětí. Využívají k tomu přístroj zvaný dermatoskop. Nedávno získali díky charitativnímu projektu 5 000 000 Kč pro dětský úsměv, který probíhal v prodejnách Rossmann, částku 300 tisíc na nákup nového digitálního dermatoskopu. Ten umožní včasné zachycení vyvíjejících se zhoubných nádorů. „Pomocí digitálního dermatoskopu můžeme hodnotit rizikovost jednotlivých névů, archivovat je v počítačovém programu a sledovat jejich vývoj,“ vysvětluje primářka Čapková. Rizikové névy je tak možné včas operačně odstranit, a zabránit tak jejich případné přeměně v kožní nádor. I zachycený počínající melanom je možné včas operovat, a zabránit tak rozvoji dalších stadií tohoto zhoubného onemocnění.

    Co se mi stalo v porodnici: Skutečné zážitky. Zažili jste to taky?

    Co se mi stalo v porodnici: Skutečné zážitky. Zažili jste to taky?

    Osobně si myslím, že se české porodnice za posledního čtvrt století změnily k lepšímu. Bohužel ne všude a ne dost a týká se to jak vybavení, tak přístupu…celý článek

    Vyplatí se koupit: Olejíček místo vlhčených ubrousků, kapsičky na kaše i svítící dudlík

    Vyplatí se koupit: Olejíček místo vlhčených ubrousků, kapsičky na kaše i svítící dudlík

    Rodič malého dítěte je snadný cíl. Ve snaze poskytnout miminku či batoleti nejlepší možnou péči koupí kdeco. Často věci, které pak ani nepoužije. A…celý článek

     

/
Autor: Zdena Lacková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku