Proč by děti neměly používat sušáky na toaletách? Šíří zárodky chorob

Proč by děti neměly používat sušáky na toaletách? Šíří zárodky chorob
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
9. března  2020 
 06:00

Používáte tryskové sušáky rukou na veřejných toaletách v domnění, že je to mnohem hygieničtější než klasické utěrky nebo látkové ručníky? Zapomeňte na to a svým dětem raději otřete ruce papírovými utěrkami nebo je nechte jen tak oschnout. Podle nejnovějších studií jsou právě tryskové sušáky největším semeništěm bakterií. Proč?

Domněnka, že tryskový sušák na ruce usuší ruce raz dva, a navíc bezpečně, je bohužel podle odborníků tak trochu mylná. Vědci z Univerzity v Connecticutu se nedávno zaměřili na tyhle chytré vysoušeče na veřejných toaletách v základních školách a taky v kancelářích. Pod zapnuté vysoušeče vědci rozmístili Petriho misky na zhruba třicet sekund a pak čekali, co se bude dít.

Výsledek jejich zkoumání byl poměrně hrůzostrašný. V miskách, které byly položené na volném vzduchu, byla přítomna pouze jedna bakteriální kolonie, ovšem pod vysoušeči to bylo 18 až 60 kolonií bakterií. Zanedbatelný nebyl ani rozptyl virů.

Trysková sušička kvůli rychlému proudu vzduchu viry šířila do vzdálenosti až tří metrů, běžné sušiče jen do 75 centimetrů a papírové utěrky maximálně do 25 centimetrů. Důvodem je pohyb vzduchu. Čím více se vzduch hýbe, tím víc se bakterie rozptylují a taky ulpívají na rukou.

Testu se podrobily i vysoušeče s HEPA filtry, ale výsledek nebyl o moc lepší. Podle odborníků je tedy mnohem bezpečnější použít klasické antibakteriální mýdlo a studenou vodu a následně se utřít do papírového ručníku. Firmy vyrábějící tryskové vysoušeče sice protestují, že se nikdo nemusí bát, že by byl kvůli použití jejich vysoušečů kontaminován bakteriemi, ale výsledek testů byl zcela přesvědčivý.

 

Víte, jak dosáhnout toho, aby dítě mluvilo potichu a nekřičelo? Podívejte se na VIDEO:

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku