Menopauza kolem čtyřicítky? To není nesmysl!

Menopauza kolem čtyřicítky? To není nesmysl!
Nedaří se vám otěhotnět? Trpíte návaly horka? Možná je předčasná menopauza i váš případ.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
15. října  2015 
 05:55

Bolí vás hlava, v noci vás budí návaly horka, jste náladová a ke všemu přibíráte na váze? Možná byste měla začít pečlivě sledovat svůj menstruační kalendář - jde totiž o typické příznaky menopauzy, byť je vám sotva čtyřicet. Řešení naštěstí existuje. 

I když se to zdá podivné, je to tak. Stále přibývá žen, které postihne menopauza ještě před čtyřicátým rokem věku, někdy dokonce i kolem třicítky. S tím samozřejmě přichází řada dalších potíží, mnoho z nich se ale dá dnes řešit - včetně otěhotnění. 

Pomohl až psycholog 

Před dvěma lety začala být Petra neustále podrážděná, kvůli každé maličkosti jí hned vhrkly slzy do očí, často ji bolela hlava a v těch nejnevhodnějších chvílích ji polévalo horko. Kolegyně z kanceláře se jí smály, že je jako ,babka v přechodu‘, ona v tom ale neviděla nic víc než poněkud nejapný žertík - vždyť sotva oslavila třicítku. Když jí pak vynechala menstruace, byla přesvědčená, že je těhotná. Těhotenský test byl ale opakovaně negativní, a když navštívila gynekologa, po sérii vyšetření u ní diagnostikoval předčasný přechod. „Připadala jsem si jako méněcenná. Pomohl mi až psycholog, díky kterému jsem pochopila, že nefunkční vaječníky neznamenají konec světa,“ vzpomíná. 

Neplodnost a umělé oplodnění: 30 otázek a odpovědí

Neplodnost a umělé oplodnění: 30 otázek a odpovědí

Když se lidem nedaří měsíce nebo dokonce roky počít dítě, stále častěji se na pořadu dne objevuje slovo neplodnost. Co všechno podle lékařů patří mezi…celý článek



Drsná daň civilizaci 

„Předčasná menopauza je čím dál častější diagnóza a upřímně by měla děsit nejen gynekology, ale i demografy, protože postihuje i ženy, které nestihly založit rodinu. Jde o předčasné ovariální selhání, to znamená, že vaječníky už nejsou schopné produkovat vajíčka, a jsou tedy neplodné. Ženy jsou pak odkázané na asistovanou reprodukci a darovaná vajíčka,“ říká lékařka Helena Máslová, která se věnuje psychogynekologii a reprodukci. Předčasná menopauza přitom podle ní patří mezi civilizační choroby a souvisí s hormonální zátěží celé populace.

Začíná to už v době, kdy je budoucí nemocná plodem v těle své matky a kdy se zakládají vajíčka ve vaječnících. Už tehdy může být prostřednictvím matky vystavena působení takzvaných hormonálních disruptorů - tedy chemických látek, které mohou vstupovat do cesty hormonům a jejich působení přerušovat nebo nahrazovat.

Jak šikovně používat moderní látkové plenky?

Jak šikovně používat moderní látkové plenky?

Výbavu na používaní látkových plenek pořídíte za pá set korun, ale také třeba za deset tisíc. Je na vás, pro jaký systém se rozhodnete. V každém případě…celý článek

Problém souvisí podle lékařky také s nástupem menstruace ve stále nižším věku a se zátěží hormonální antikoncepcí. Příčinou předčasné menopauzy bývá i nerozumné zahrávání si s hubnutím - a proto se jí také někdy přezdívá nemoc modelek.

Infarkt? To ne! 

Stejně jako při normální menopauze se i při té předčasné vinou velmi nízké hladiny estrogenů zvyšuje riziko osteoporózy a srdečních chorob. Ženské hormony už totiž srdce a cévy nechrání. Důležité je proto zaměřit se na prevenci. Zvyšte příjem vápníku ve stravě, omezte tučná a sladká jídla, snažte se pravidelně hýbat.

„Infarkt ve čtyřiceti bych opravdu dostat nechtěla. Přestala jsem kouřit, uzeniny, které jsem dřív milovala, nahradily mléčné výrobky s nižším obsahem tuku a spousta zeleniny, taky pravidelně cvičím. Podařilo se mi tak shodit i nabraná kila a paradoxně se cítím mnohem líp, než když mi vaječníky normálně fungovaly,“ říká Petra s trochou lítosti, že takhle nezačala žít daleko dřív. 

Nejvíc ale většinu žen s předčasnou menopauzou trápí neplodnost - mnoho z nich přichází k lékaři s tím, že se jim nedaří otěhotnět. Předčasná menopauza ale ještě nemusí znamenat konec všech nadějí na miminko. Substituční hormonální léčba sice zvyšuje šanci na těhotenství jen o 5-10 %, ale je možné podstoupit implantaci vajíček od zdravé dárkyně, pak je šance na úspěch mnohem větší. 

Předčasný přechod potrápil i Karolínu Kurkovou 

Krásná Kurková na Oscarech.
Krásná Kurková na Oscarech.
Autor: Foto: Marchesa/Instagram
Bývalá modelka Victoria’s Secret prošla předčasnou menopauzou už ve 24 letech. Dosud zdravá modelka nevěděla, co se s jejím tělem najednou děje. Přibrala přes 13 kilogramů a každou chvíli ji přepadaly záchvaty paniky. I přes své onemocnění ale přivedla na svět krásného chlapečka. Menopauza a výkyvy psychiky mohly souviset i s poruchou štítné žlázy, ale mohlo jít i o vyvrcholení pracovního tempa a stresu, ve kterém se modelky denně pohybují. 

Pokud chcete vědět, jak jste na tom, můžete si nechat vypracovat tzv. hormonální profil, který to jasně ukáže. Vyšetření stojí několik tisíc korun a ženy si ho hradí samy. Další možností je vyšetření tzv. antimülleriánského hormonu (AMH test). Ten přijde zhruba na pět set korun a ženě prozradí, jak je na tom se svým biologickým věkem - tedy zda může otěhotnět, nebo zda se už spíš blíží menopauze. 

Sdílej na facebooku
Autor: Zuzana Macková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku