VIDEO: Černý kašel u kojence. Tohle byste měli vědět o očkování

VIDEO: Černý kašel u kojence. Tohle byste měli vědět o očkování
Lékaři mají jasno. Když ubude očkovaných dětí, mohou se šíři nemoci, s nimiž jsme už nepočítali
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
12. února  2016 
 06:00

Když přijde řeč na péči o nejmenší děti, vždycky budu zastáncem přirozeného porodu, dlouhého kojení, spaní s rodiči v jedné posteli, nošení v šátku či třeba látkových plen. Ale jakmile dojde na očkování, nejsem žádný alternativec. To, co o vakcínách vím, mě celkem přesvědčilo – a tak své děti očkovat nechávám. Jaké jsou mé důvody? 

Nedávno mě v diskusích na webu zaujalo, jak budoucí matky přistupují k očkování. Plánují, jak porodí, co všechno pro dítě chtějí a nechtějí, jakou výchovu a výživu zvolí, a je vidět, že i v těchto věcech existují módní trendy. Takže celé je to často dost cool. A mezi ty cool věci patří také zhruba tenhle názor  na očkování: "Chci pro své dítě to nejlepší, a proto chci očkovat co nejméně – nebo to aspoň odložit." 

1. S pediatry se dá mluvit 

Když se zeptáte, proč přesně chtějí vakcín co nejméně či je aspoň odkládat, ukáže se, že mnozí budoucí rodiče zase tak moc načteno nemají a že očkování hodlají odmítat z ne zcela jasných důvodů. A do rodičovství jdou mimo jiné s tím, že je čeká boj s pediatrem o každý den posunu očkování do pozdějšího věku dítěte. Má zkušenost je v tomto ohledu jiná – například ta nejnovější. Dcera se narodila o měsíc dříve a absolutně nebylo problém se s lékařkou domluvit, že na očkování dojde, až holčička trochu povyroste. Takže první injekce hexavakcíny nedostala v unifikovaných devíti týdnech, ale až ve čtyřech měsících. Děti mám čtyři a podobnou zkušenost mám za sebou opakovaně – s různými lékaři. 

Mark Zuckerberg nechal očkovat svou dceru. Vzbudil nadšení i kritiku

Mark Zuckerberg nechal očkovat svou dceru. Vzbudil nadšení i kritiku

Potomek zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga a jeho ženy Priscilly má za sebou první očkování. Jeho otec o tom napsal na svém profilu. A okamžitě…celý článek

2. Co mě přesvědčilo?  

Nevěřím na pohádky, a tak nevěřím ani tomu, že nebezpečné dětské nemoci zmizely jen tak a že očkování v tom nehrálo prakticky žádnou roli. Nastudovala jsem v tomto směru docela dost textů a mluvila jsem s poměrně dost odborníky, a to včetně těch, kteří mají vůči vakcínám rezervovaný postoj a některé vakcíny považují za zbytečné. S odborníky, kteří považují za zbytečné očkovat děti proti chřipce, klíšťové encefalitidě nebo planým neštovicím. I ti však doporučovali očkování proti nemocem, jako jsou záškrt, černý kašel, tetanus či spalničky. Přiznávám: argumenty odpůrců beru na mnohem lehčí váhu, prostě mě nepřesvědčují.   

3.  Nic není stoprocentní 

Určitě jste slyšeli historky o lidech, kteří byli proti něčemu očkováni, a přesto nemoc dostali. To se může stát, protože očkování není nikdy stoprocentní. Týká se to třeba očkování proti černému kašli. To je součástí hexavakcíny proti celkem šesti nemocem, kterou se očkují kojenci. Nemoc se v posledních letech přesto vrací, a to ve všech věkových skupinách. Jednou z příčin je fakt, že očkování neúčinkuje stoprocentně – roli hraje i skutečnost, že původce nemoci se mění, mutuje. V případě černého kašle chrání očkování asi 85 procent vakcinovaných.  

4. Bezohlednost? Za mě ano  

Odpůrci očkování mohou argumentovat třeba tím, že když očkování není stoprocentně účinné, tak je jedno, zda i jejich děti jsou nebo nejsou očkované. Jenže to je složitější – pokud jsou očkováni všichni, riziko, že se nemoc bude šířit, není navzdory nikoliv stoprocentní účinnosti vakcinace tak vysoké jako v případě, když bude očkovaných ubývat. To se stalo například  v Berlíně, kde se začaly kvůli poklesu počtu očkovaných dětí šířit spalničky, ve Španělsku se zase objevil záškrt. Bohužel se pak může stát, že třeba černým kašlem onemocní kojenci ve věku sotva pár dnů nebo týdnů, kteří ještě očkováni být nemohli a pro které je nemoc smrtelně nebezpečná.  

5. Vážné ohrožení

A je to ještě složitější, protože s tím souvisejí i věci, které člověka na první pohled nenapadnou. Fakt, že přibývá dětí z rozhodnutí rodičů neočkovaných, ohrožuje i děti onkologicky nemocné. A to proto, že buď mají v důsledku léčby oslabenou imunitu, jako tomu bývá například u transplantace kostní dřeně kvůli leukemii, nebo proto, že se nemoc projevila v tak nízkém věku, že být očkovány už nestihly. "Běžná populace s normální imunitou se s řadou tzv. dětských infekcí dokáže vyrovnat, i když není očkovaná. Pro onkologicky nemocné nebo léčené děti, jejichž imunita je nemocí a léčbou silně snížena, však takové nemoci mohou být velmi nebezpečné. Nemocné děti se mohou snadno nakazit například od svých zdravých neočkovaných sourozenců či kamarádů. V té souvislosti je třeba si uvědomit, že řada infekčních nemocí je přenosná již v inkubační době, kdy může ke kontaktu snadno dojít. Typickým příkladem je chřipka, kdy doporučujeme očkování všem členům rodiny nemocného dítěte," vysvětluje primář Vladimír Komrska z Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol. 

6. Čtěte informace pořádně 

Ačkoli se už několik let ví, že očkování nezpůsobuje autismus, najdou se lidé, kteří to znovu a znovu tvrdí. Teď vyšla další studie, která tuto lež opět vyvrátila – iniciovala a zaplatila ji americká organizace SafeMinds, která se přitom snaží souvislost mezi očkováním a autismem u dětí prokázat. To, že studie poukazující na souvislosti mezi autismem a očkováním nebyla pravdivá, potvrdil i její autor Andrew Wakefield. Přesto můžete bez problémů jít na přednášku o nebezpečí očkování, kde se stále operuje autismem. 

Černý kašel se vrací! Jak ho poznat u dítěte a kde ho nechat vyšetřit?

Černý kašel se vrací! Jak ho poznat u dítěte a kde ho nechat vyšetřit?

Dávivý, neboli černý, kašel může proběhnout poměrně nenápadně, ale může také člověka vyřadit z provozu na několik měsíců. A pro kojence může být smrtelně…celý článek

7. Problémy s nemocemi vs. problémy z očkování 

„Podle statistik zabrání očkování u nás pěti stům úmrtí ročně a obtížně vyčíslitelným počtům onemocnění. Nemocnost se v některých případech blíží nule, což paradoxně způsobuje, že lidé někdy nevnímají riziko nemocí, ale komplikace po očkování, které někdy nastávají," říká šéf vakcinologické společnosti Radim Primula. A problémy způsobené očkováním? „Pokud pomineme ty lokální – bolest, zatvrdlinka, zarudnutí na místě vpichu – tak je to teplota. Ta je velmi častá, nicméně je třeba si uvědomit, že každé infekční onemocnění teplota provází také, a navíc trvá mnohem déle," říká.  

8. Podívejte se do zahraničí 

Německo je často bráno coby příklad země, kde je rozhodnutí o očkování na rodičích, kteří mají dostatek informací k tomu, aby se zodpovědně rozhodli. To se teď dost možná změní. "Koncem minulého roku navrhla vládní CDU, které patří také ministerstvo zdravotnictví, aby se povinně očkovalo proti onemocněním, jako jsou tetanus, spalničky a plané neštovice," napsal web Zdravotnický deník. Ústavní soud v Česku se v lednu naopak zastal rodičů pokutovaných za to, že nenechali naočkovat dítě povinnou hexavakcínou. Důvodem pro odmítnutí očkování může být nejen náboženství, což soud uznal již v minulosti, ale v mimořádných případech i svoboda svědomí v širším smyslu. Stát může výjimečně upustit od sankce. Zákon umožňuje za nedodržení očkovací povinnosti uložit pokutu až 10 000 korun. Právní úprava povinného očkování se nemění, vakcinace stále zůstává také například podmínkou přijetí do mateřské školy.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku