7 nečekaných změn, které vás čekají, když vysadíte hormonální antikoncepci

  • 7 nečekaných změn, které vás čekají, když vysadíte hormonální antikoncepci
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    23. května  2019 
     06:00

    Rozhodla jste se, že už nebudete užívat hormonální antikoncepci? Chcete otěhotnět nebo vám z nějakého důvodu nevyhovuje? Nemusíte to vlastně nijak zaznamenat, ale připravte se na to, že se to na vašem těle může v následujících dnech, týdnech, či dokonce měsících projevit. Některé příznaky mohou dokonce připomínat těhotenství. Nicméně nejde o nic nebezpečného a časem negativní projevy odezní.  

    Nevěříme na to, že užívání hormonální antikoncepce způsobí, že ani dlouhé měsíce, nebo dokonce roky po jejím vysazení nebudete moci  přes veškerou snahu otěhotnět. Ale chápeme přibývající množství žen, které ji užívat nechtějí, protože způsobuje poměrně velké změny v prožívání různých věcí včetně sexu. Schválně si přečtěte, co všechno vás čeká, pokud ji berete a pak ji vysadíte. 

  • A je tu akné!

    Nenechte se překvapit akné během menstruace! Víme, jak se jej zbavit.
    Nenechte se překvapit akné během menstruace! Víme, jak se jej zbavit.
    Autor: Shutterstock.com

    Pupínkům na tváři jste už nejspíše dávno odvykla, ale když vysadíte pilulky, náplast nebo tělísko s hormony, možná se zase objeví. Zrovna když chcete, aby vám to slušelo. Jak to? Jak vysvětlují odborníci na webu whattoexpect.com., má to několik příčin: 

    Pilulka, náplast nebo kroužek uvolňují do vašeho těla hormon estrogen, který pomáhá v boji s mastnou pletí, právě proto se někdy dokonce antikoncepce doporučuje i mladým dívkám. Když ji přestanete brát, naopak stoupne hladina testosteronu, hormonu, který způsobuje akné. Řešení? Důkladné čištění pleti a používání vhodné kosmetiky. 

    V kolika letech by dívka měla poprvé navštívit gynekologa a jakou antikoncepci zvolit? Podívejte se na video:

  • Poněkud nevyrovnané emoce

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná jste nervózní z toho, jak moc myslíte na dítě. Ale je dost pravděpodobné, že za vašimi výkyvy nálad je vysazení hormonální antikoncepce. Vyrovnaný přísun hormonů, byť umělých, vám je minimálně tři týdny v měsíci pomáhal držet na uzdě, a to se teď změnilo. Tyhle stavy by se měly nicméně pomalu mírnit, trvá to zhruba tři cykly od vysazení pilulek. 

  • Bolestivá a citlivá prsa

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná se zrovna chystáte na milování s mužem, když během předehry zjistíte, že vaše prsa jsou mnohem citlivější než jindy. A že to není nic příjemného. Jste snad těhotná? Protože bolest a zvýšená citlivost prsů jsou přece jedním z příznaků gravidity. Pravděpodobně nejste těhotná, jde jen o jeden z dalších projevů toho, že jste přestala užívat hormonální antikoncepci. Svědčí to o tom, že tělo se zase dalo do práce, tvoří si vlastní estrogen a ve vašich vaječnících budou dozrávat vajíčka, která půjde oplodnit. 

  • Bolest zad, křeče v břiše

    Způsoby ochtany proti početí jsou různé, většina z nás alke sází na pilulky.
    Způsoby ochtany proti početí jsou různé, většina z nás alke sází na pilulky.
    Autor: shuterstock.com

    Na tohle už jste díky pilulkám, náplastem nebo snad tělísku s hormony také zapomněla. Jakmile budete každý měsíc ovulovat a normálně menstruovat, můžou vás během cyklu pobolívat břicho i záda. A to nejen před menstruací a během ní, ale také v době, kdy dozrává a praská folikul s vajíčkem, které se vydává na svou cestu. Někdy se to projevuje například rychlými bodavými bolestmi na jedné straně podbřišku. 

  • Zvýšená chuť na sex

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tohle je vlastně dobře, ne? Mnohé ženy si stěžují, že když užívají hormonální antikoncepci, je jejich sexuální touha slabší. Nebo si to neuvědomují, ale jakmile antikoncepci vysadí, překvapí je, jak se jejich chuť na milování zvýší. Nejsilnější bývá v období ovulace, což je vlastně úplně pochopitelné a přirozené. 

  • Silnější menstruace

    Na bolavou menstruaci si nemusíte brát hned prášek.
    Na bolavou menstruaci si nemusíte brát hned prášek.
    Autor: Shutterstock.com

    Mohla jste patřit k těm šťastným, které díky hormonální antikoncepci měly menstruaci slabou, nebo – jako tomu bývá u hormonálního tělíska – dokonce žádnou. To se po jejím vysazení samozřejmě změní, takže se můžou objevit jak delší období špinění, tak silnější krvácení, a navíc může být vlastní menstruace delší. 

  • Překvapivě silný čich

    Antikoncepční pilulky užívá spousta žen
    Antikoncepční pilulky užívá spousta žen
    Autor: Profimedia.cz

    Nejen těhotné ženy mívají extrémně citlivý čich, ale také ty, které ovulují, mají právě v době ovulace extrémně citlivý nos, protože čich je v této době hodně ovlivňován zvýšenou produkcí hormonů progesteronu a estrogenu. Napomáhá to sexuální přitažlivosti, ženy v takové době mají tendenci milovat se s muži, s nimiž mohou zplodit zdravé potomky.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku