Vaničkování a plavání s miminky: Jak a kdy začít?

Vaničkování a plavání s miminky: Jak a kdy začít?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
24. července  2017 
 00:00
Prezentace klienta

Je prokázáno, že plavání s miminkem upevňuje vztah s rodičem, děti se naučí snáze plavat a nemají strach z vody. Jsou také pozornější, mají zvětšenou kapacitu plic a také jejich svalstvo je posílenější. Plavání s miminky má pozitivní dopad na pohybový vývoj a pomáhá k odstranění nedostatků držení těla. Na vaše dotazy odpovídala MUDr. Pavla Loudová, ředitelka plavecké školičky AquaBella v Poděbradech. 

Zajímalo by mě, jestli je plavání s "baby ring" bezpečné z hlediska vývoje páteře/svalů. Přijde mi, že prcek v tom nemá dostatečný prostor pro pohyb hlavičkou a že vlastně za tu hlavičku "visí", samozřejmě, že voda nadlehčuje, ale i tak, je tato metoda bezpečná a v pořádku?

Přijde mi, že jste si velmi hezky odpověděla sama. Jak píšete, dítě visí za hlavu, tělíčko je prohnuté. Kruh dráždí oblast šíje a tím ještě víc podporuje prohnutí miminka. V prohnutí miminko správně nezapojuje břišní a zádové svaly.

Od kolika týdnů/měsíců doporučujete plavání s miminkem?

Dobrý den Hano, s miminkem lze začít docházet na lekce "vaničkováni" - po ukončeném šestinedělí, kurzy na velkém bazénu, kdy je miminko ve vodě se svou maminkou či jinou doprovázející osobou od 6. měsíce věku.

Dcera (8 měsíců) se naučila sedět v tzv. nezdravém sedu - s pokrčenýma nožičkama ve tvaru "M". Jak moc je tento sed pro další vývoj dítěte nebezpečný a čím mám dceru donutit sedět jinak?

Tento sed preferují děti, které mají trošku slabší břišní svaly. Z vaší otázky netuším, jak probíhal vývoj dosud, zda dcera leze, jak se do sedu dostává... Sedu by mělo předcházet lezení a teprve z nákleku by měla přecházet do sedu. Většinou se s tímto sedem setkávám u dětí, které dosud nelezou, ale plazí. Pokud tedy neleze, snažila bych se jí motivovat k lezení, dávat do plazení překážky (polštářky, větší hračky,...) aby jí to nutilo na kolínka, nepokládala bych na zem přes záda, ale přes bříško - nožičky automaticky klesnou na zem na kolínka, zkoušela bych s dcerou dělat trakaře a posilovala bych její břišní svaly - lákala do otoček ze zad na bříško a zpět, cvičila na velkém míči v poloze na bříšku, nosila v klokánku. Popř. jí z pérování na kolínkách můžete ukázat správný sed - šikmý sed - ve zhoupnutí jí dát zadeček na zem vedle nožiček. Kvalitní břišní svaly jsou základem správného držení těla. Ve W-sedu není správné zapojení břišních svalů, nastavení kyčlí, kolen. Doufám, že jsem vás nevystrašila, základem všeho je dostatek pohybu dítěte nyní i v budoucnu. Vaše dcerka je vývoji poměrně rychlá, je možné, že jen moc spěchá, protože je zvědavá a potřebuje jen trošku usměrnit a ukázat správnou cestu.

Mám měsíční miminko a chtěla bych vědět, kdy je nejlepší čas začít s ním chodit do bazénu. Máme tu v mém městě plavání batolat tedy od šesti měsíců. Myslíte, že je možné začít i dříve? Jít s miminkem sama do bazénu? Nebo je ten chlor, teplota vody aj. pro takhle malé dítě nevhodná?

Do bazénu v dětském centru, do veřejného bazénu či hotelového bazénu bych určitě s tak maličkým děťátkem nešla - je to právě obsah chlóru ve vodě, který u takto malých dětí bývá škodlivý a i vámi zmíněná teplota vody hraje důležitou roli. Pokud chcete vaše děťátko koupat v bazénku dříve, doporučuji nafukovací dětské bazénky, kam nalejete pitnou teplou vodu, která není žádným způsobem dále ošetřena.

Jakou máte zkušenost vaničkováním dvojčat?

Zkušenost mám svou vlastní. Plavání je krásná věc a neodepřela jsem ji ani vlastním dcerám - dvojčatům. A chodí mi i klienti s dvojčaty. Samozřejmě je ideální, když přijdou oba rodiče nebo 1 rodič a někdo další, kdo rodiči s druhým miminkem pomůže. Pokud přijde jen 1 rodič, tak jedno miminko odpočívá v autosedačce nebo korbičce a druhé plave, namasíruje se a pak se prohodí.

Celý chat s MUDr. Pavlou Loudovou je k dispozici zde:

Ptali jste se odborníka, jak správně plavat s miminky!

Ptali jste se odborníka, jak správně plavat s miminky!

Každé dítě se vyvíjí svým vlastním a jedinečným způsobem. Podle expertů jsou právě časté a rozmanité fyzické aktivity tím nejlepším pro budování správných…celý článek


Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku