Kolik pohybu denně děti doopravdy potřebují?

Kolik pohybu denně děti doopravdy potřebují?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
15. listopadu  2018 
 06:00
Víte, jak dlouho a s jakou intenzitou by měly vaše ratolesti každý den cvičit nebo se aktivně hýbat, aby jim to přinášelo zdravotní benefity? Aktuální průzkum přinesl zajímavé zjištění – podle některých odborníků stačí jen pár minut denně. Jenže s tím rozhodně ne všichni souhlasí! 

Jsou pohodlné a líné, měly by se víc hýbat, slýcháme často na adresu našich potomků ze všech stran. Co ale většinou chybí, je upřesnění – kolik pohybu a jakého by vlastně děti měly mít, aby to stačilo a nevyrostli z nich tlustí a nemocní dospělí? Podle statistik dokonce jedno z pěti evropských dětí buď má nadváhu, nebo je rovnou obézní!

O pozitivních benefitech pravidelného pohybu pro naše nejmenší toho již bylo napsáno a řečeno mnoho. Odborníci stále řeší otázky, jak často, jak dlouhou dobu a také jak intenzivně by se měly děti věnovat sportu. Autoři nejnovější studie, která sledovala téměř 12 tisíc dětí ve věku od čtyř do osmnácti let, přišli nedávno se zjištěním, že i časově velmi krátké vykonávání jakékoli fyzické aktivity (pokud je prováděna s dostatečnou intenzitou) je pro jejich kondici a zdraví velmi prospěšné! Ostatně stejně jako pro nás, dospělé.

Nejen pro zdravé srdce

Světová zdravotnická organizace doporučuje pro děti od pěti do sedmnácti let minimálně 60 minut střední až intenzivní pohybové aktivity, při které se zadýchají, denně. Platí samozřejmě rovnice, že čím víc pohybu, tím lépe, a tím výhodnější zdravotní benefity z toho pro dítě vyplývají i později v dospělosti. Smutné ale je, že toto doporučení dodrží v Evropě méně než 10procent dětí.

Podle výsledků zmiňované nové studie, která byla publikována v odborném časopise Medicine & Science in Sports & Exercise, je ale skutečnost taková, že už deset minut jakékoli činnosti, při které se malý sportovec zapotí, zabraňuje rozvoji srdečních a cévních problémů a snižuje riziko vzniku cukrovky! Jistě, doporučená hodina je ideální řešení, ale i deset nebo dvacet minut fyzické aktivity denně je lepší než nic.

...
...
Autor: iStock

Stačí desetiminutovka. Ale v tempu!

Dr. Justin Moore, vedoucí týmu studie, vysvětluje: „Naše výsledky naznačují, že pokud dojde k nahrazení lehčí fyzické aktivity, která je provozována po delší dobu, tou, která sice trvá výrazně kratší čas, o to je ale náročnější a intenzivnější, s vyšší zátěží, má i tato forma pohybu nezanedbatelné přínosy pro náš kardiovaskulární systém a také produkci inzulinu, tedy celý metabolismus. A desetiminutová dávka sportování nebo jakéhokoli svižnějšího pohybu během dne je jistě snadno proveditelná a splnitelná pro většinu dětí a mládeže. A samozřejmě také pro jejich rodiče a všechny členy domácnosti. A to za každého počasí.“ Krátká společná procházka v rychlejším tempu, závody v běhu po schodech na čas, skákání přes švihadlo, případně přes pařezy v lese, projížďka na kole před večeří a tak dále – možností máte nepřeberně!

Sportovat? A proč?

Jenže ve skutečnosti je deset minut nejspíš strašně málo a potřebují se hýbat podstatně více. „Dnešní děti mají zoufalý nedostatek přirozených pohybových činností, jako jsou chůze, běhání venku nebo po hřišti, lezení po prolézačkách, stromech, jízda na kole a další. Do školy je rodiče vozí až před vchod, na hřiště je samotné nepouštějí kvůli obavám o bezpečnost a tak dál. To významně snižuje množství fyzické aktivity i motivaci nějakou vykonávat,“ tvrdí Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. Školáci neberou sport jako přirozenou součást života. S nedostatkem aktivit jako chůze, běhání nebo lezení souvisí i zhoršující se schopnost zvládnout základní pohyby, například hod míčem, kotoul nebo různé druhy skoků včetně skákání přes švihadlo. Situace je mnohdy taková, že děti buď nesportují vůbec, nebo se od velmi útlého věku věnují jen jednomu konkrétnímu druhu sportu, což může v důsledku vést až k poškození pohybového aparátu.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku