Nakazit se chřipkou je snadnější, než jste si dosud mysleli! Co zjistila nová studie?

Nakazit se chřipkou je snadnější, než jste si dosud mysleli! Co zjistila nová studie?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
5. března  2020 
 06:00

Pokud žijete v přesvědčení, že abyste „chytili“ chřipkový virus, musíte být v přímém a úzkém kontaktu s někým, kdo kýchá, smrká a kašle, nebo se dotknout kontaminovaného povrchu, například kliky od dveří, zbystřete. Vědci přišli s novými poznatky, které stojí za pozornost.

Chřipková epidemie je v plném proudu a nutno říct, že tato nemoc se šíří rychle a snadno. Chráníte se? Dodržujete základní preventivní hygienická opatření, myjete si často a důkladně ruce, nepůjčujete své osobní věci, nepijete s nikým ze společné sklenice a podobně? To všechno zdaleka nestačí. Nákaza chřipkou se dokáže mezi lidmi rozšířit rychlostí blesku, jelikož i pouhé dýchání může přenášet viry z jednoho člověka na druhého. Takže ani nejdokonalejší dezinfekce vás stoprocentně neochrání.

Nákaza jen ze vzduchu? Ano!

Chřipka je infekční virové onemocnění dýchacích cest, které se projevuje zpravidla velmi rychle. Mezi hlavní příznaky patří horečka, suchý kašel, rýma, bolest hlavy, únava, celková schvácenost, bolesti svalů a kloubů. Nemocný člověk bývá infekční již před propuknutím nemoci, virus se šíří vzduchem kapénkami a rovněž ulpívá na površích (nádobí, klávesnice od počítače, telefon, kapesník, vodovodní baterie a tak dále), a to na celé hodiny. Dříve si odborníci mysleli, že nákaza je možná jen tehdy, když přijde člověk do kontaktu s infikovaným povrchem nebo je vystaven kýchání či kašli již nemocného jedince, podá mu ruku nebo ho třeba políbí. Aktuální studie vědců z americké University of Maryland ale naznačuje, že virus se snadno přenáší vzduchem, takže nakazit se můžete jednoduše prostě jen tím, že budete pobývat ve stejné místnosti nebo dopravním prostředku s „infikovanou“ osobou.

Kýchání není zdaleka tolik rizikové!

Kompletní studie byla publikována v odborném sborníku Americké národní akademie věd a sledovala celkem 142 lidí s potvrzenou diagnózou chřipky první, druhý a třetí den průběhu nemoci. Konkrétně vědci zkoumali jejich dech (při kašli, kýchání i v klidovém stavu) a analyzovali ovzduší v prostoru, kde se marodi nacházeli. Ve všech případech odhalili ve vydechovaném vzduchu pacientů infekční formy virů. A co považují odborníci za skutečně velmi zajímavé? Vyšlo najevo, že kýchání není ani zdaleka tolik nebezpečné (z hlediska šíření chřipkových virů) jako samotné dýchání.

„Lidé nakažení chřipkou vytvářejí (i když nekašlou a nekýchají) během dýchání infekční aerosoly (malé kapičky), v nichž dokážou dlouhou dobu přežívat na vzduchu viry, a to zejména v prvních dnech nemoci. Znamená to jediné: když onemocníte nebo na sobě pociťujete příznaky chřipky, zůstaňte doma. Každý, kdo se ocitne ve vaší blízkosti, se může během chvilky nakazit. Nechoďte do zaměstnání, necestujte hromadnou dopravou. Nemocné děti nechte v posteli, neposílejte je do školy. Chřipku je nutné vyležet,“ vysvětluje profesor Donald Milton z University of Maryland, biolog a jeden z hlavních autorů studie. Zdůrazňuje, jak moc je důležité chovat se vůči ostatním zodpovědně, jelikož i když se onemocnění může pro zdravého člověka jevit „pouze“ jako nepříjemnost, malé děti, chronicky nemocné a starší osoby může v nejhorších případech ohrozit na životě. „Domácí karanténa je v tomto případě prospěšnou veřejnou službou,“ dodává profesor Milton.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku