Týrané děti jsou na tom kvůli koronaviru hůře! Rodiče jim ubližují, hovorů na Lince bezpečí přibývá

Týrané děti jsou na tom kvůli koronaviru hůře! Rodiče jim ubližují, hovorů na Lince bezpečí přibývá
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
31. března  2020 
 06:00

Karanténa, nouzový stav i uzavření škol. Některé děti to mohou vnímat i pozitivně - jsou doma se svými rodiči, povídají si s nimi a dělají věci, které v „normální“ době z důvodu nedostatku času nedělali. Ovšem existuje skupina dětí, které doma trpí a nejraději by se vrátily do školy. Týrané děti nebo děti z problematických rodin.

Nařízená karanténa ovlivňuje celkové klima rodin, ovšem v případě domácího násilí jsou na tom právě týrané děti nejhůře a jsou nejvíc ohrožené. Jak říká mluvčí Linky bezpečí Regina Jandová, linka sice zaznamenala mírný pokles, ale jinak došlo ke změně: „U chatu je nárůst zhruba o 25 procent oproti roku 2019. Také u e-mailové poradny máme nárůst, i když zatím mírnější – asi o čtrnáct procent oproti minulému roku,“ říká Regina Jandová.

Děti tedy využívají více on-line kanály, v případě týraných dětí může být důvodem strach z toho, že budou prozrazeny a rodiče je uslyší. Psát a chatovat je jednodušší, nikdo se nemusí nic dozvědět. 

„V podstatě se dá říct, že děti řeší i v těchto dnech stejné problémy jako obvykle, tedy nejčastěji psychické obtíže a vztahy v rodině, ale i mezi vrstevníky. Výraznější nárůst, asi 20krát častější než loni, jsme zaznamenali pouze u témat strach z nemoci a hospitalizace, kam většinou spadají obavy z koronaviru,“ dodává tisková mluvčí Linky bezpečí. Obvyklé problémy dětí jsou však samozřejmě ovlivněné současnou situací. Téma karantény (hlavně omezeného pohybu) se podle Jandové v kontaktech často objevuje, byť není tím primárním, kvůli čemu dítě volá.

Podle psychologů musí zvláště týrané děti prožívat velký stres, ten prožívají i děti, které vyrůstají v nefunkčních rodinách, kde jsou přítomny alkohol a drogy. Školy pro ně byly místem klidu a úniku, pobyt v izolaci je utrpení. I proto se u řady dětí mohou nakonec objevit úzkosti a strachy, které se projeví třeba až později. K tomu přidejme stres z toho, že se děti nemůžou stýkat se svými kamarády ani si popovídat z očí do očí. Přestože starší děti využívají chytré telefony a počítače ke komunikaci s vrstevníky, leckdy to nemusí stačit.

„Situace vytváří nápor na psychiku všech členů rodiny, což ne každý zvládá. Dostupné nejsou často ani odborné služby, ne každý odborník může nabídnout alespoň on-line formu kontaktu, ne vždy je to dostačující, ne každé dítě to může využít,“ vysvětluje Regina Jandová.

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku