Matkou po 40 či 50? Tohle je tvrdá realita, přiznává blogerka

  • Matkou po 40 či 50? Tohle je tvrdá realita, přiznává blogerka
    Matkou ve čtyřiceti? Klidně, ale radši si zjistěte, co váš čeká
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    25. května  2018 
     06:00

    Podle nejrůznějších průzkumů a výzkumů má mateřství v pozdním věku spoustu výhod. Ovšem o některých nevýhodách studie nemluví a spousta matek raději taky ne. Úspěšná blogerka a máma čtyř dětí Tina Drakakis tuhle životní etapu vtipně a mrazivě pravdivě okomentovala na blogu Eyerollingmom po svém. Co si myslím? Se spoustou jejích názorů naprosto souhlasím. Cítím se totiž podobně.

  • Máte víc času – i na spánek. Jistě?

    Autor: iStock

    Že by? Jak velmi vtipně Tina naznačuje, matky ve středním věku mají skutečně více času na všechno, tedy i na spánek. Jenže ono to poněkud nejde. „Nikdo vám neřekne natvrdo, že se už vlastně nikdy nevyspíte. Je to krutá ironie, zvláště ve věku, kdy vás všichni varují, že nikdy nezhubnete, když nebudete spát,“ říká Tina ve svém blogu. Ano, je to kruté, ale i když už bych si i já mohla ve svém věku dovolit spánek, nefunguje to. A nemůžou za to děti, ale můj střední věk a s ním sílící nespavost a chrápání manžela.

  • Konečně můžete myslet na sebe

    Autor: iStock

    Nemusím se ani koukat do zrcadla, abych viděla, že se můj krk mění na mapu střední Evropy, že chlupy pod nosem rostou rychleji než vlasy na hlavě a že ruce jsou jasným důkazem toho, že už vám nikdy nebude dvacet. „Toaletu vidím najednou v jiném světle. Kdysi jsem vydržela třeba i celý den nejít na WC, dnes jsem ráda, když doběhnu včas,“ s nadsázkou píše blogerka Tina. Znám to taky. Zatím ještě stačí posilovat svaly pánevního dna, ale co bude za deset let?

  • Možnost realizovat se v práci

    Autor: iStock

    Díky bohu za to, že jsem pracovala po celou dobu, i když byly děti hodně malé. Jiné mámy se najednou ocitnou ve věku, kdy už se děti dokážou samy o sebe postarat, ale jejich kariérní život jaksi umrzl. „Není nic strašnějšího než cítit ohromný pocit neschopnosti, který přichází s opětovným vstupem do zaměstnání. Vzpomínáte, když jsme si stěžovaly, že nám na rameni visí dítě? To byla proti tomu brnkačka.“

  • Střední věk může být i cool

    Autor: iStock

    Děti už jsou starší, takže je čas užívat si to. Můžete s nimi hrát hry, u nichž se musí přemýšlet, můžete s nimi koukat na filmy s hvězdičkou a neřešit rozpaky. Můžete s nimi vyrazit do kina a pojídat popcorn a diskutovat pak o scénáři. Ano, po dvaceti letech od narození svého prvního syna jsem klidnější, ale taky méně odolná a více utahaná.

    Tina to vidí stejně. „K čertu, dokonce jsem i přestala křičet. Čím víc dětí povykuje a nesouhlasí s pravidly v domácnosti, tím tišší je můj hlas. Je to spíše šepot a doporučuji to. Děti obvykle nemohou pochopit, co se děje, že se z jejich matky stal zlověstný cizinec. Zlaté dobré časy, když byly malé.“

  • Právo ignorovat to, co se vám nelíbí

    Autor: iStock

    S Tinou naprosto souhlasím a tohle můžu podepsat. Je mi padesát a je mi srdečně fuk, co je právě teď moderní, co letí a o čem se mluví. Tedy pokud to není moje srdcovka nebo se to netýká debilních rozhodnutí poslanců týkajících se třeba nástupu dvouletých dětí do školky. Ano, střední věk má výhodu, že můžete ignorovat nejnovější hudební směry, protože s vámi nemají nic společného.

    „To je požehnání. Jistěže si vzpomínáte na roztrhané mikiny a ohřívače nohou, když jste kojila a toužila uniknout do jiného světa a nazout si lodičky od Manola Blahnika. Střední věk vám dává větší sebevědomí a přiměje vás, abyste dělala jen to, co chcete.“

  • Smutek v srdci a touha vrátit čas

    Autor: iStock

    Co by mohlo být tak špatného na mateřství ve středním věku? Stejně jako Tina říkám, že pokud někdo tvrdí, že se ani jednou během dne neohlédne v myšlenkách zpátky o deset let, tak kecá. A většinou to přijde ve chvílích, kdy to nejméně očekáváte. Stačí, aby dal někdo na Facebook něco ve smyslu: Jednou zvednete svoje dítě naposledy a ani to nevíte…

    Surová pravda, která vám dojde, když o chvíli později spatříte fotku, kterou dal na Instagram váš dvacetiletý syn, na níž je se svou dívkou. Kdy naposledy jsem ho zvedla a držela v náručí? Jak to, že to nevím? „Jednou se syn díval na staré video a válel se smíchy po zemi. Jo, bylo to vtipné, ale v okamžiku, kdy vidíte, jak vám jako pětiletý skáče kolem krku, srdce vás zabolí,“ píše Tina. V takové chvíli je vám jedno, jak velký je obvod vašeho pasu, že se vám chce spát už v devět hodin – nebo cokoli jiného. „To je absolutně nejhorší věc středního věku. A hned bych raději znova vyměňovala plenky.“

    Jaké je být mámou doopravdy? Podívejte se na tohle skvělé video, v němž ilustrátorka zachycuje realitu mateřství:

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku