Neplacení, trestní oznámení a ojedinělé alimenty

Pokud  bývalý manžel poslal eden tisíc korun místo tří, rozhodně to není důvod k zastavení trestního stíhání
Pokud bývalý manžel poslal eden tisíc korun místo tří, rozhodně to není důvod k zastavení trestního stíhání
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. října  2015 
 16:46
?

Můj bývalý manžel půl roku nezaplatil alimenty, podala jsem na něj proto trestní oznámení. Teď mi na účet poslal 1000 korun (alimenty mají činit 3000 korun měsíčně) a vzkázal mi, že tím projevil zájem a ať oznámení stáhnu. Soud ještě neproběhl. Nevím, co mám dělat, má pravdu?

Lucie, Třebíč 

Vážená paní Lucie, děkuji za zajímavý dotaz. K naplnění skutkové podstaty trestného činu zanedbání povinné výživy dochází tehdy, když je tato povinnost zanedbávána déle než čtyři měsíce. To znamená, že při nesplnění vyživovací povinnosti pátým měsícem dochází k naplnění skutkové podstaty (tedy právě zanedbání povinné výživy).

Povinnost platit výživné je splněna, pokud je výživné uhrazeno v plné výši, tedy nejde se vyhnout stíhání tak, že Vám bývalý manžel uhradí za každý měsíc jen zlomek výživného. Pokud již bylo zahájeno trestní řízení, umožňuje zákon zánik trestní odpovědnosti prostřednictvím institutu účinné lítosti, a to dodatečným splněním své povinnosti před tím, než začne soud prvního stupně vyhlašovat rozsudek, v tomto případě tedy doplacením celé částky výživného. Pokud vám bývalý manžel poslal jen 1.000 Kč místo 3.000 Kč, rozhodně to není důvod k zastavení trestního stíhání a nejde o účinnou lítost, protože dluh stále trvá. Nic jako „projevení zájmu“ v této souvislosti zákon nezná.

Trestní řízení může tedy nadále běžet. Trestní řízení není práce vaše, ale práce policie, státního zástupce a soudu. Vy jste podala trestní oznámení, můžete soud informovat, že vám bylo zaplaceno 1.000 Kč, rozhodně si ale nemusíte dělat žádné starosti, jestli vzít trestní oznámení zpět či nikoliv. Trestní oznámení jste podala naprosto po právu a ve zbytku si už musí poradit orgány činné v trestním řízení. Nechejte to na nich a netrapte se. Závěrem chci jen připomenout, že trestní řízení je pouze forma nátlaku a způsob potrestání neplatiče. Samo o sobě, i při odsouzení pachatele, vám peníze nepřinese a je proto mnohem učinnější obrátit se na exekutora.

Mgr. Petr Němec
Video
 

Zobrazit domovskou stránku