Celostátní happening ZUŠ je právě dnes na téměř 300 místech po celé zemi

Jak se natáčel klip s Magdalenou Koženou, který režírovala Alice Nellis
Foto: ZUS Open/Petra Hajská
Sdílej na facebooku
30. května  2017 
 12:30

Až dneska narazíte na vystoupení dětských hudebníků, zpěváků a tanečníků, dost možná půjde o účastníky prvního ročníku. Koná se ve 280 městech a obcích, vstupné zdarma. Všichni tak mají mimořádnou příležitost zažít umění s dětmi v ulicích často na atraktivních místech, jako jsou zámky, kostely, parky i náměstí, nádraží či zoologická zahrada.

 

České zušky, neboli základní umělecké školy (dříve též lidušky), jsou vlastně světovým unikátem. Umožňují dětem rozvíjet talent, aniž by nutně musely směřovat k profesionální dráze v daném oboru. A to na mnoha místech a za ceny, které jsou pro většinu rodičů přijatelné. Chodí do nich čtvrt milionu dětí, přičemž poslední roky zájem trvale stoupá. 

Letos poprvé předvedou své umění společně na celostátním happeningu ZUŠ Open, do kterého se zapojilo 355 uměleckých škol. Inicioval ho Nadační fond Magdaleny Kožené s cílem otevřít ve společnosti debatu o důležitosti a pozitivní roli, kterou hraje umělecké vzdělávání v rozvoji dětské osobnosti. Akce se uskuteční ve spolupráci s Asociací základních uměleckých škol. 

20 skutečně důležitých věcí, které by rodiče měli naučit svoje děti

20 skutečně důležitých věcí, které by rodiče měli naučit svoje děti

Jedním z hlavních a zároveň nejtěžších úkolů rodičů je naučit dítě slušnému chování. Odborníci na etiketu tvrdí, že s tréninkem by se mělo začít již…celý článek

Pražské školy nabídnou koncerty i vystoupení dětí s profesionálními umělci, street art projekty či performance na náměstí Republiky, Malostranském náměstí, v kostele Nejsv. srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad a na dalších dvaceti atraktivních místech. Brno, Zlín a Bystřici nad Perštýnem navštíví patronka projektu a zakladatelka nadačního fondu Magdalena Kožená.

Vrcholem dne v Brně bude její společné zpívání s dětmi na Moravském náměstí, kde brněnské základní umělecké školy připravují mimořádně atraktivní program. Garantka projektu Alice Nellis navštíví náměstí v Českých Budějovicích, garant za výtvarný obor Maxim Velčovský se rozjede do Plzně, aby se oba následně sešli na vyvrcholení dne v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad a v kostele Nejsvětějšího srdce Páně.

„Věřím, že si letošní happening ZUŠ Open užijí nejen účinkující, ale i diváci, a tak se podaří přiblížit zušky co nejširší veřejnosti. Doufám, že se nám podaří odstartovat novou kulturní tradici. Ráda bych poděkovala všem pedagogům, kteří bohatý program společně s dětmi připravují, a také popřála dětem, ať se jim daří plnit jejich umělecké sny,“ dodává k projektu jeho patronka a zakladatelka nadačního fondu Magdalena Kožená.

Podívejte se na reklamní spot, který vznikl na podporu celostátního happeningu základních uměleckých škol nazvaného ZUŠ Open. Sešly se u něj dvě výrazné osobnosti uměleckého světa: mezinárodně respektovaná pěvkyně Magdalena Kožená a režisérka Alice Nellis.

První ročník happeningu se koná v úterý 30. května 2017 po celé České republice za účasti 355 škol. Jeho patronkou je právě pěvkyně Magdalena Kožená, zatímco Alice Nellis je garantkou pro literárně-dramatický obor na uměleckých školách. Mezi další podporovatele patří designér Maxim Velčovský či tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkovi.

Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku