Markéta (36): Bez vajíček od dárkyně bych děti nikdy neměla. Dnes mám dvě

Markéta (36): Bez vajíček od dárkyně bych děti nikdy neměla. Dnes mám dvě
Miminko z darovaného vajíčka je pro ženu někdy jediná možnost.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
29. prosince  2017 
 06:00

Programy dárcovství vajíček jsou dnes na reprodukčních klinikách poměrně běžnou metodou a pro mnohé páry jde o jedinou možnost, jak založit rodinu. Koluje kolem ní ale spousta polopravd, zbytečných obav a mýtů. Jak to celé ve skutečnosti probíhá?

„O vlastní dítě jsme se pokoušeli pět let, podstoupila jsem tři cykly umělého oplodnění (IVF), dvě operace endometriózy a hormonální léčbu. Po doktorech jsme běhali více než tři roky, bohužel bez výsledku. Po třetím neúspěšném IVF mi lékařka bez obalu sdělila, že moje tělo zřejmě není schopné vytvářet kvalitní vajíčka. Bylo to kruté, ale časem jsme se rozhodli, že vyzkoušíme další IVF s darovaným vajíčkem. Uklidňovala mě vidina, že dítě bude mít alespoň manželovy geny. Na klinice jsem podstoupila potřebné testy a byla zařazena na čekací listinu. Dočkali jsme se po čtyřech měsících.

O dárkyni jsem se dozvěděla jen to, že je zdravá a typově se mi podobá. Díky ní máme milovanou dceru. Mladší syn se nám narodil o dva roky později, také z darovaného vajíčka. Za tuto šanci jsem medicíně neskonale vděčná,“ dojatě říká sedmatřicetiletá Markéta, maminka dvouletého Matyáše a čtyřleté Zuzanky.

Anonymně a pod přísnou kontrolou

První miminko z darovaného vajíčka se u nás narodilo v roce 1999, od té doby prošla metoda samozřejmě intenzivním vývojem. Dnes se celý proces darování vajíček řídí striktně danými pravidly. Probíhá na principu naprosté anonymity mezi dárkyní a příjemkyní a mezi dárkyní a dítětem narozeným z darovaných vajíček. Budoucím rodičům lékaři poskytnou jen základní informace o zdravotním stavu, krevní skupině, vzhledu (barva očí, vlasů, tělesná výška), povahových rysech a vzdělání dárkyně s cílem zajistit, aby se jim dítě fyziognomicky co nejvíce podobalo.

Kdo může darovat vajíčka?

Dárkyní může být žena ve věku od 18 do 35 let s výborným zdravotním stavem, v jejíž rodině se nevyskytují žádná dědičná a psychiatrická onemocnění, a není drogově závislá. Podstoupí kompletní krevní, hormonální, psychologické a genetické vyšetření a pak ji čeká potřebná hormonální stimulace. „Ke standardním genetickým testům přibylo vyšetření spinální muskulární atrofie, tedy skupiny dědičných degenerativních chorob,“ vysvětluje Michaela Šilhavá, vedoucí dárcovského programu a psychoterapeutka Institutu reprodukční medicíny Unica.

Celý proces přípravy trvá jeden až dva měsíce, samotný odběr vajíček pak probíhá v krátkodobé anestezii. Zákrok je rychlý a nenáročný, za pár hodin odchází dárkyně domů. Žena může darovat vajíčka opakovaně, obvykle třikrát až čtyřikrát. Lékaři doporučují minimálně tříměsíční interval mezi jednotlivými odběry.

Lákavá odměna nebo touha pomoci?

Dárcovství může být zajímavým přivýdělkem, poskytnutí vlastního vajíčka je totiž pro dárkyni spojeno s určitou kompenzací nákladů spojených s darováním, jež mají pokrýt například zdravou výživu, ušlou mzdu, čas a cestovné. Pohybuje se až do částky 25 tisíc korun.

„Motivace žen darovat vlastní vajíčka se mnohdy rodí z touhy pomoci ženám, které nejsou schopné ze zdravotních důvodů počít dítě přirozenou cestou. Často přicházejí ženy, které se s neplodností setkaly u svých příbuzných či kamarádek a vidí, že darované vajíčko je pro ně spásným řešením. Své dárcovství tedy vnímají primárně jako pomoc a finanční kompenzace pro ně hraje až druhotnou roli,“ vysvětluje Petra Hánová, vedoucí darovacího týmu klinik GENNET.

Zpověď dárkyně

„Problém s neplodností řešilo několik žen v mé rodině i pár kamarádek. Hodně jsem to s nimi řešila a prožívala, viděla na vlastní oči, jak to bolí, a nakonec mě to „nakoplo“ k rozhodnutí, že sama pomohu nějaké ženě, aby mohla porodit vytoužené miminko. Pročetla jsem si webové stránky klinik a na jednu z nich se objednala. Vše šlo poměrně rychle a bez potíží. Jen pár kolegyň v práci se pozastavilo nad tím, proč to podstupuji, když ještě nemám vlastní děti a díky darovanému vajíčku bude někde po světě pobíhat „moje“ dítě. Nebude, daruji přece vajíčka, což jsou buňky, podobně jako třeba kostní dřeň, nikoli dítě. O správnosti svého rozhodnutí jsem ani na vteřinku nezapochybovala,“ svěřuje se šestadvacetiletá Karolína.

Nový přístroj na sledování embryí zvyšuje šance na úspěšné umělé oplodnění

Co říká legislativa?

  • Darování vajíček je upraveno v zákoně 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách a podmínky pro něj upravuje také zákon o 296/2008 Sb. o lidských tkáních a buňkách a jeho prováděcí vyhlášky.
  • Reprodukční klinika musí podle této úpravy zajistit vzájemnou anonymitu dárkyně a příjemkyně. Právní předpisy také předepisují povinná vyšetření dárkyň a nařizují uchování výsledků o jejich vyšetření po dobu třiceti let. Naše úprava reflektuje právní úpravu v EU, ale díky zachování anonymity dárkyň je příznivější než v jiných státech.
  • Žena, která darovaná vajíčka obdrží, nemusí dítěti oznámit, že při oplodnění bylo použito vajíčko dárkyně. Pokud je třeba, například kvůli nějaké vážné nemoci dítěte, získat další informace o zdravotním stavu dárkyně, má klinika uchovanou DNA dárkyně, kterou je možno následně použít pro potřebná vyšetření. Přímý kontakt dárkyně a příjemkyně je ovšem zakázaný, vše probíhá prostřednictvím reprodukční kliniky.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku