7 nápaditých způsobů, jak motivovat děti, aby si udělaly úkoly!

7 nápaditých způsobů, jak motivovat děti, aby si udělaly úkoly!
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
22. února  2018 
 12:07

Máte doma školáka a podstupujete každodenní souboj, aby si sedl a připravil se na druhý den? Nadšenců, kteří školní docházku zbožňují a nemohou se dočkat, až se skloní nad učebnicí, moc není a každá máma dobře ví, jak je někdy náročné donutit dítě, aby dělalo něco, na co nemá chuť. Inspirujte se chytrými nápady, které to mohou změnit!

Děti jsou hodně tvrdohlavé bytosti a přesvědčit je, aby se věnovaly věcem, které je nebaví, je náročným a často nervy drásajícím úkolem. Podpořte jejich hravost, přirozenou fantazii a tvořivost a během pár dní poznáte rozdíl.

Vybarvěte stůl

Každý dospělý ví, že vytvořit si inspirativní pracovní prostor podle svých představ výrazně povzbuzuje kreativní myšlení a zvyšuje produktivitu práce. A totéž platí i pro malého školáka. Ať už má vlastní psací stůl ve svém pokojíčku nebo je zvyklý pracovat na školních povinnostech například u jídelního stolu v obýváku, rozložte mu na něj nejrůznější předměty, které má v oblibě a mohou ho inspirovat – pastelky, zábavné tužky, obrázky, fixy, nůžky, barevné papíry, roztomilou gumu ve tvaru oblíbeného zvířátka nebo pohádkového hrdiny. Práce bude hned zábavnější!

Slibte odměnu

Ano, jistě, odměňování dítěte za to, že si poctivě udělá domácí úkoly, může být trochu kontroverzní, ale když to uděláte správně, jde o velmi efektivní metodu. Nemusíte hned slibovat čokoládu nebo bonbony, výborně zafungují třeba půlhodina navíc s tabletem, dvě pohádky na dobrou noc místo jedné nebo víkendový výlet parním vlakem. Každý rodič zná své dítě nejlépe, takže vyberte takovou odměnu, o které jste si jistá, že ho bude správně motivovat, aby dokončilo školní přípravu co nejdříve a bez zbytečného vztekání a odmlouvání.

..
..
Autor: iStock

Nešetřete chválou

Pochvala má přímo magickou moc, a nejen pokud jde o děti. Nebo vás snad nepotěší, když vám kamarádka pochválí novou sukni, manžel postavu a šéf vypracovaný projekt? Pochvalte svého školáka i za sebenepatrnější úspěch nebo pokrok. A pokud jste striktně proti „hmotným“ odměnám, využijte místo nich právě metodu „chválit a chválit“. Už pro batolata je obrovským štěstím, když vidí maminku veselou, usměvavou, a poznají, čím jí mohou udělat největší radost. Každé dítě touží potěšit své rodiče, být pro ně tím nejlepším a nejúžasnějším. Takže pokud zjistí, že vypracovaný úkol udělá maminku šťastnou, dostane od ní pusu a pocítí uznání a obdiv, je příště ochotné (nebo aspoň ochotnější) plnit své úkoly pravidelně.

Nepolevujte v nastaveném režimu

Důsledný přístup a pravidelný denní režim, to jsou milníky důležité již v životě s miminkem a se staršími ratolestmi to funguje úplně stejně. Proto trvejte na určitých pravidlech a s nástupem potomků do školy vytvořte doma každodenní odpolední nebo podvečerní neměnnou rutinu, jejíž pravidelnou součástí je příprava na další školní den a úkoly. Samozřejmě je nemusíte nutit zasednout za psací stůl okamžitě, jakmile dorazíte domů, psychologové doporučují nechat děti tak hodinku odpočinout, pohrát si, podívat se na oblíbený pořad v televizi, nasvačit se a teprve potom je citlivě, ale nekompromisně zaměstnat školními povinnostmi.

Nechte ho rozhodovat

Neradíme vám, abyste přemlouvala školáka do večerních hodin, aby si už konečně dopočítal pár příkladů nebo přečetl dvě stránky v čítance. Pokud ho k tomu ale budete opakovaně tlačit celé odpoledne a neustále připomínat, že už má nejvyšší čas, ještě více mu tím jeho povinnosti znechutíte. Po vzájemné domluvě si stanovte, kdy si k úkolům společně sednete (ukažte mu na nástěnných hodinách, že až budou stát ručičky na určitém čísle, jde se na psaní a počítání, a to bez výmluv). Motivujte dítě tím, že mu dáte možnost volby vybrat si, čím chce začít. Je mu příjemnější nejdříve číst, protože je to pro něj náročnější a potřebuje se lépe soustředit? Proč ne, na počty nebo prvouku dojde později.

Nebraňte se technice

Ano, podporujte využívání moderních informačních technologií. Místo toho, abyste se rozčilovala, že má dítko vedle učebnice na stole položený zapnutý iPhone nebo iPad, zjistěte, jak by mu tyto „vychytávky“ mohly být při vzdělávání prospěšné. Existují chytré aplikace, které pomohou se čtením, pravopisem, matematikou i výslovností, na internetu najdete spoustu zajímavých informací o zvířatech, květinách, zemích i historii. Nezavrhujte notebooky a tablety jako prostředky, které děti rozptylují a „tahají“ od učení, může to být i naopak. Při správném používání dokážou zatraktivnit přípravu na každý školní předmět.

Učte je zodpovědnosti

Domácí úkol je skvělý způsob, jak naučit děti zodpovědnosti. Nakonec jediným člověkem, který je plně odpovědný za to, zda a jakým způsobem úkol připraví a dokončí, je právě samo dítě. Ujistěte se, že chápe důsledky, které mohou nastat, když nebude plnit své školní povinnosti dostatečně dobře a včas. A pokud to bude nutné, zatněte zuby a dovolte mu, aby na vlastní kůži zjistilo a zažilo, jak tvrdé důsledky mohou být. Postupné přenášení zodpovědnosti na osobnost dítěte mu pomůže poznávat výsledky svého jednání. A to se každému do života více než hodí!

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku