Táta vyrobil umělou ruku pro syna, který o ni přišel krátce po narození. Jak to dokázal?

Video se připravuje ...
Dvouletý kluk si hraje jako každé dítě díky umělé ruce.
Foto: benryan_ambionics
Sdílej na facebooku
19. listopadu  2017 
 06:00

Když se Sol Ryan narodil, bylo hned jasné, že s jeho levou rukou není něco v pořádku. V děloze ležel tak, že se mu v ní vytvořila krevní sraženina a ruka se dost nevyživovala. Ačkoli se ji lékaři snažili zachránit, nakonec o ni přišel. Teď má díky svému tátovi zase ruce obě. 

Ben Ryan není žádný specialista na protetiku, není ani vzděláním technik. Jeho původním oborem byla psychologie. Přesto dokázal pro svého syna udělat velkou věc a změnit jeho život zásadním způsobem k lepšímu.

Vymyslel a vyrobil mu umělou ruku proto, že nechtěl čekat, až jeho syn povyroste a teprve nějakou dostane. Pro nejmenší děti se totiž protézy nevyrábějí a i později dostanou na pojišťovnu jen hodně neohrabané typy. Rozhodně s nimi například nejde nic zachytit, zvednout a podobně. Navíc, čím později dítě náhradu dostane, tím nižší je pravděpodobnost, že si na ni zvykne a bude ji používat. 

Malému Solovi lékaři chtěli zachránit jeho vlastní ruku sedmihodinovou operací ještě v den, kdy přišel na svět. Snažili se odstranit následky toho, že v ruce vznikla krevní sraženina a neměla tak dost výživy. Ale výsledek zákroku byl od začátku nejistý a deset dní po tom mu ji museli amputovat. 

Jeho tátu trápilo nejen to, že syn má místo levačky pahýl, ale také to, že ho nepoužívá, chová se, jako by ho neměl. Jednou mu zkusil k ruce připevnit měkkou kuchyňskou houbičku, čímž mu ruku prodloužil a chlapeček viděl, že ji má – vzápětí s ní začal bouchat do zavěšených hraček. Od toho dne používal obě ruce a pro jeho tátu se to stalo jedním z impulsů pro to, aby mu vymyslel protézu. 

Solova umělá ruka je do velké míry funkční

Video se připravuje ...
Táta vyrobil pro syna umělou ruku. Teď chce pomoci dalším dětem. • VIDEO: 

První protetickou ruku sestavil z různých součástek, které měl doma – použil třeba kovové podložky, plastové trubky, a dokonce část šroubováku. Pak ho někdo přivedl na myšlenku, že daleko lepší bude použít technologii 3D tisku. Pořád však neměl vymyšlenou základní věc: jak náhradní paži připevnit k synově ruce? 

Na co se hodí herní konzole? 

Když se dozvěděl, že herní konzole X-Box Connect má funkci skenování, využil toho a jednou během spánku naskenoval Solovu ruku tak, aby si mohl vyrobit její přesnou kopii, kterou pak používal k vývoji protézy. "Počkali jsme, až usne, a pak Kate (jeho žena), držela ruku v klidu a vhodné poloze, dokud ji Ben asi za pět minut nenaskenoval. 

"Chtěl jsem něco velmi jednoduchého bez popruhů a bez baterií," líči svou představu, kterou se mu povedlo dotáhnout do konce. Ukazuje třeba, že může Sola houpat za obě ruce a protéza drží. 

"Nikdy nebyl lepší čas stát se technikem," říká dneska Ben. Momentálně je v kontaktu s asi dvaceti dalšími rodinami, které stejným způsobem skenují ruce a nohy svých postižených dětí, a vyrábí jim umělé náhrady na míru. Už teď má seznam dalších 160 zájemců.


Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku