Vaginální tělocvik: Jak se vyhnout nástřihu a natržení u porodu

  • Vaginální tělocvik: Jak se vyhnout nástřihu a natržení u porodu
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    18. února  2017 
     06:00

    Zkrátit si druhou dobu porodní, usnadnit dítěti cestu na svět, vyhnout se nástřihu i natržení? To všechno můžete, když si s námi teď dáte poněkud netradiční hodinu tělocviku. Vaginálního tělocviku!

  • Má to smysl?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Trénovat na lehčí porod? Co to je za nesmysl?! To si přece musí každá ženská odtrpět, ne? No, ne tak docela. My dneska totiž rozhodně nejsme jako naše babičky. O porodu víme to, co načteme na internetu. Když už chceme nějaký vidět, pustíme si v případě velké odvahy video.

    Kdežto naše babičky byly přítomny u zrození poloviny příbuzenstva – doma, v ložnici, v posteli u mámy a táty. Porod viděly i u zvířat, byl pro ně samozřejmou součástí života, také rodily dříve s pružnějšími těly zvyklými na zátěž.

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

    A byly (co si budeme nalhávat) víc psychicky odolné. My se vzdalujeme tomu, co je pro nás ženy přirozené, a pak před porodem (který stále ještě přirozený je nebo být může) panikaříme. Jak to asi bude bolet? Přežijeme to? Nakolik se poraníme? A jak dlouho potrvá hojení?

    Pravda, tohle vám nikdo předem neřekne. Na druhou stranu na rozdíl od našich babiček máme možnost si před porodem trochu „vaginálně zacvičit“. Zapracovat na pružnosti porodních cest, vyzkoušet si, jaký je to pocit, když tlačíte, když dítěti vyklouzává hlavička, natrénovat na lehčí porod.

  • Míč je na vaší straně

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když jsem byla před čtyřmi lety těhotná, už to byl celkem hit. Předporodní nafukovací balonky (např. Epi-no, Aniball – ten je český!), které zmínila tehdy i moje porodní asistentka.

    Předstoupila jsem před ni totiž s jasnou představou: za žádnou cenu nechci nastřihávat a prostě se při porodu ani nenatrhnu. A balonek se stal jednou z možností. Na rovinu, znělo to divně – vsunout do pochvy nějaký gumový předmět, pak ho ručně nafukovat, učit se na něm tlačit…

    Když si ovšem na internetu projdete zkušenosti maminek, které ho použily, nebo se zeptáte svého lékaře či asistentky, pravděpodobně změníte názor a začnete se o předporodní balonky zajímat blíže.

  • Pružnější, jistější, připravenější

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Správný čas pro jejich použití nastává zhruba ve 36. týdnu. Před jejich aplikací si musíte najít pohodlnou polohu, uvolnit se, připravit k ruce vhodný lubrikant a máte-li hygienické obavy, pak také kondomy.

    S nimi bude váš „nafukovací míček“ vždycky čistý (nemluvě o tom, že právě díky používání kondomů pak kolují mezi maminkami v rámci prodeje z druhé ruky, jakkoli to může být pro někoho odpudivá představa).

    Epi-no i Aniball zavádíte na okraj pochvy, nejdou do hloubky. Jejich úkolem není zprůchodnit větší část porodních cest, ale hlavně zapracovat na pružnosti hráze a její měkké tkáně. Když je pak balonek na místě, máte po ruce ruční pumpičku, jejíž pomocí velikost balonku uvnitř sebe zvětšujete.

    Cítit tlak, tah, napětí je v pořádku. Cítit bolest, která vás nutí k pláči, už v pořádku není. Před porodem se pak pravidelným, každodenním tréninkem (stačí 10 minut) můžete dostat až na obvod balonku okolo 30 cm, který odpovídá obvodu hlavičky novorozeného miminka.

  • Sbohem, strachu z porodu

    Autor: iStock

    Pokud se porodu bojíte, tak vám přes všechnu svou vynalézavost nepomohou ani ty nejlepší balonky. Jana Riedlová, místopředsedkyně Unie porodních asistentek, k tomu říká:

    „Tyto pomůcky vám nicméně mohou pomoct zmenšit strach z případného poranění či nástřihu hráze. Během cvičení dochází ke změkčení tkáně hráze, zvětšení její elasticity, a tím se snižuje možnost jejího poranění. Balonek dokonale simuluje tlak, který vyvíjí hlavička miminka na hráz. A ženy, které mají strach z této fáze porodu, tak mohou alespoň tyto pocity prožít a připravit se na ně.“

    Je to skvělá zpráva, co říkáte? O to lepší, že v našich porodnicích je stále ještě nástřih hráze často skutečně rutinní, tedy prováděný „preventivně“, bez opodstatnění. „Na porod miminka se také často spěchá a hráz nemá takovou šanci se pomalu rozvinout a přizpůsobit se průchodu hlavičky,“ konstatuje porodní asistentka.

  • Tlačte, prosím

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nafukovací balonky vám pomohou usnadnit i samotné tlačení. V rámci tréninku budete balonek také vytlačovat jako u porodu.

    „Cvičení má tím pádem i vliv na délku druhé doby porodní. Je to opět dané tím, že žena ten tlak hlavičky miminka na hráz už zná a ví, jakým způsobem efektivně zatlačit. Při cvičení balonek několikrát vytlačíte ven a máte tak natrénované, jakým způsobem zatlačit, abyste miminku pomohla v druhé době porodní na svět,“ říká Jana Riedlová s tím, že takové pomůcky jsou pochopitelně nejužitečnější pro prvorodičky.

    Ale pomoct mohou i těm, které si z předchozích porodů odnesly zranění, určitá traumata nebo rodily sekcí a potřebují začít věřit, že při druhém nebo třetím porodu to půjde dobře. Jsou tedy i určitou psychickou podporou.

    Další tipy například na masáž hráze najdete ZDE

    Páru žen se narodila druhá dvojčata po pouhých dvou letech. A jak jim to sluší!

    Páru žen se narodila druhá dvojčata po pouhých dvou letech. A jak jim to sluší!

    Čtyři děti v rodině sotva do dvou let věku. Přesně tak to teď vypadá v rodině americké fotografky Juliet Cannici a její partnerky Nikki. Starším dětem…celý článek

    Neuvěříte, čím háčkované chobotnice pomáhají předčasně narozeným miminkům

    Neuvěříte, čím háčkované chobotnice pomáhají předčasně narozeným miminkům

    Na háčkované čepičky u malinkých miminek jsme už zvyklí i v českých porodnicích, ovšem háčkované chobotničky? Personál v porodnici v Pool Hospital…celý článek

     

     

/
Autor: Maminka.cz/Jana Potužníková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku