Dítě nechce do školy: Co radí psycholog Václav Mertin?

Video se připravuje ...
Psycholog Václav Mertin: Co dělat, když dítě přijde ze školy zklamané?
VIDEO: Adam Balažovič
Sdílej na facebooku
6. září  2017 
 06:00

Mnohé z dětí se do školy těší tak, že nemohou dospat. Mají o ní své představy, které se ovšem v řadě případů od reality liší. Co říct takovému zklamanému školákovi, radí psycholog Václav Mertin. 

Škola vzbuzuje v některých dětech, nejčastěji v prvňáčcích, spoustu očekávání. Některým z nich se pak stane, že jsou realitou lehce zklamáni. Jak to, že se první den nenaučili spoustu nových věcí, jak jim dospělí slibovali? Jak to, že paní učitelka nechala kluky lítat o přestávce po třídě? Jak to, že si děti nosí do školy hračky, když ty patří jen do školky? 

I některé starší děti, které již vědí, o co ve škole jde, mohou být nějakou nenadálou situací ve škole rozhozeny: Dostanou novou paní učitelku, zjistí, že se kamarád odstěhoval, nebo zažijí nepříjemný konflikt se spolužákem. Zklamané nebo zaskočené děti pak mohou reagovat vzdorem, v krajním případě už nehodlají ve školní docházce pokračovat. Dospělým mohou tyto problémy připadat banální. Pro děti ale mívají větší význam, než si rodiče umějí představit.

Pro školáky je důležitý i dostatek spánku. Kolik ho potřebují? Podívejte se.

Video se připravuje ...
Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku!

"Někdy se ty příčiny mohou zdát nám dospělým opravdu nesrozumitelné," říká dětský psycholog Václav Mertin. Zklamané dítě je dobré podle odborníka podpořit. "Nikoliv ovšem tím, že s ním budeme daný problém rozebírat ze všech stran," říká Mertin. Rodičům doporučuje spíš mluvit o tom zajímavém a hezkém, co dítě ve škole čeká. Jistě se něco takového podaří najít a prvotní zklamání postupně ustoupí do pozadí. Většinou to chce trpělivost a čas.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku