Jak vypadá porod do vody: Tohle jsou výhody a nevýhody!

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    5. května  2017 
     16:00

    Zatímco v Česku se porod do vody zase tak nerozšířil, v některých západoevropských zemích je velmi populární, včetně porodu do vody v domácích podmínkách. Přesně tak, jako to ukazuje video v úvodu našeho článku. Některé české porodnice tuhle možnost nabízejí, mnoho z nich je k tomu spíše odmítavých. Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody porodu do vody? 

  • Uvažujete o porodu do vody?

    Porod do vody
    Porod do vody
    Autor: www.birthphotographers.com

    Přemýšlíte nad porodem do vody, ale nejste si jistá, zdali je to pro vás to pravé? Zvážit všechna pro a proti způsobu porodu, který je u nás stále běžnější, je jen na vás. My ale doufáme, že vám naše argumenty pomohou se rozhodnout, co a jak uspořádat při sepisování porodního plánu.

    Mimochodem, zajímáte se o české porodnice? Stále má smysl usilovat o další změny. Náš web proto podporuje Festival o těhotenství, porodu a rodičovství.

    Akce se koná jako vždy třetí květnový týden u příležitosti Světového týdne respektu k porodu, tentokrát 15. až 21. května 2017 v pražském MediaKlubu Spálená. Festival nabízí nejen témata přímo související s porodem a těhotenstvím. Akci můžete podpořit i prostřednictvím portálu Hithit, kde usiluje o finanční podporu.

  • Hlavní výhody

    • Teplá voda uvolňuje svalstvo, a tím pomáhá ulevovat od bolesti. Rovněž také stimuluje produkci hormonu oxytocinu, který při porodu vyvolává děložní stahy. Zároveň ale to, že budete v teplé vodě, nijak nebrání použití některých vybraných farmakologických léků utišujících bolest.
    • Většina žen, které prožily porod do vody, oceňuje především jeho nenásilný průběh, možnost odpočinku díky uklidňujícím účinkům vody a vanu jako přirozeného pomocníka. „Rodila jsem do vody ve Vrchlabí a nemůžu si to vynachválit. Vana mi v průběhu porodu dost pomáhala, takže když jsem byla ve vaně a porodní asistentka mi řekla, že už si můžu přitlačovat, rovnou jsem jí řekla, že mě už z vany nikdo nedostane a rodím tam. Nemůžu sice porovnat s porodem nasucho, ale mimo vanu byly ty bolesti nesnesitelné,“ popisuje své zážitky Eliška.

    50 nejkrásnějších fotek porodů do vody! Neuvěřitelné, jak mohou vypadat

    50 nejkrásnějších fotek porodů do vody! Neuvěřitelné, jak mohou vypadat

    Uvažujete o porodu do vody nebo jste si ho už dopřály? Mnoho matek využívá teplé vody v bazénku nebo klidně v nemocniční nebo domácí vaně, protože…celý článek

    • „Voda obvykle snižuje psychické napětí. Pobyt ve vodě má dále příznivý účinek na cévní a svalový systém rodičky. Existují domněnky, že porody ve vodě také probíhají o něco rychleji,“ vyjmenovává pak další plus lékař Libor Kavan.
    • Se samotným porodem do vody bývá spojováno i nižší procento poranění porodních cest, protože hráz je díky působení teplé vody pružnější a lépe se přizpůsobuje průchodu hlavičky. „Co se týká poranění, tak i když měl malý celkem velkou hlavu (35 cm obvod), žádný nástřih mi nedělali a měla jsem jen drobné povrchové poranění na 2 stehy. Normálně sedět jsem mohla už 3. den,“ dodává jiná rodička své zkušenosti.
  • Je to intimnější

    Nejkrásnější porody do vody
    Nejkrásnější porody do vody
    Autor: www.birthphotographers.com

    • Pro miminko je tento způsob porodu ohleduplnější i díky tomu, že poté, co se devět měsíců vyvíjelo a rostlo ve vodním prostředí, se přirozeně přesune z jedné „vodní lázně“ do druhé. Jeho adaptace na život mimo dělohu je tedy pozvolnější a snazší. Navíc díky již zmiňovanému hormonu oxytocinu rychleji po porodu nastupuje laktace, s jejímž samovolným spuštěním mívá spousta žen problém.
    • Pobyt v bazénku nebo vaně vytváří intimnější prostředí, než když během první doby porodní pochodujete po pokoji nebo se snažíte ležet v neuvěřitelných pozicích na nemocniční posteli. Je-li navíc s vámi po celou dobu váš partner, může i pro něj být tento způsob méně stresující. Přece jen pohled na milovanou ženu prožívající bolesti nese i ten největší tvrďák těžce, a tak každé uvolnění napjaté atmosféry přispívá k lepší komunikaci nejen mezi vámi, ale i s personálem.
    • K porodu do vody není zapotřebí žádná předporodní příprava. Jen byste se neměla k této představě příliš upínat. Stává se totiž, že ženy, které chtěly rodit ve vodě, v ní nakonec nesmočí ani prst.
    • I ve vodě lze provádět běžná vyšetření, která s porodem souvisí. „Srdeční frekvence plodu se kontroluje speciálními sondami určenými k použití pod vodou (nesmí být napojeny na elektrickou síť). Disrupci vaku blan lze provést i pod vodou, stejně tak jako všechna běžná porodnická vyšetření rodičky. Také při vedení druhé doby porodní jsou respektovány obvyklé porodnické zásady. Rodička zaujme pro ni nejvýhodnější polohu, a to tak, aby byl porodníkovi umožněn přístup k rodidlům,“ objasňuje doktor Kavan. 
  • Největší nevýhody

    Nejkrásnější porody do vody
    Nejkrásnější porody do vody
    Autor: www.birthphotographers.com

    Porod do vody rozhodně není vhodný pro všechny! Rodit do vody může žena s fyziologickým těhotenstvím, a to za předpokladu, že nemá žádné zdravotní problémy a ukončila 37. týden těhotenství. Rodit do vody nelze také v případě, že odtéká zakalená plodová voda nebo rodička trpí infekcí (například hepatitidou, HIV apod.) či je miminko otočeno koncem pánevním.

    • „V České republice se rovněž porod do vody neprovádí v případě vícečetného těhotenství, přestože v zahraničí se při fyziologickém těhotenství a porodu do vody rodí i dvojčata a také v porodnici ve Vrchlabí se svého času dvojčata narodila do vody obvyklou cestou,“ dodává MUDr. Kavan.
    • Podle nařízení České gynekologicko-porodnické společnosti je podmínkou porodu do vody klyzma, neboli výplach střev, a to z hygienických důvodů. Ani toto ale v zahraničí požadováno není, a proto se některé rodičky proti tomuto nařízení bouří.
    • Jste-li milovníky horké vany a představujete si i pobyt ve vodě během porodu jako lázeň, tak vás musíme upozornit, že teplota vody nesmí přesáhnout teplotu těla, tedy nesmí být vyšší než 37 stupňů Celsia. Na nějaké vyhřívání ve vodě tak rovnou zapomeňte.
    • Logicky pak samotná vana omezuje různé polohy tlačení. Například tlačení v poloze na zádech, v podřepu nebo vestoje je ve vaně nebezpečné z důvodu hrozícího uklouznutí. Následné vytažení rodičky z vody na porodní lůžko je komplikované a vede k prodloužení doby nutné k provedení život zachraňující operace.
  • Nevyžene mě porodník?

    Nejkrásnější porody do vody
    Nejkrásnější porody do vody
    Autor: www.birthphotographers.com

    • Porodní bazény nejsou k dispozici ve všech porodních jednotkách, budete tak muset hledat porodnici, která vám ve vašem požadavku vyhoví. Sice se převážně vany stávají čím dál častějším vybavením porodnic, ale může se stát, že zrovna ve vašem kraji této formě neholdují, a tak je potřeba se na vybavení porodnice důkladně informovat. Některé ženy pak situaci řeší tak, že se v období očekávaného termínu porodu ubytují v městě porodnice, ve které plánují porodit. Což ovšem může být finančně nákladné.
    • Existují některé formy úlev od bolesti, které nejsou kompatibilní s bazénem, takže ho budete muset opustit v případě, že budete chtít využít některý z těchto ulevovacích prostředků.
    • V případě porodu do vody se taky často doporučuje se do vany přesunout až tehdy, když jsou porodní cesty otevřeny na alespoň 5 cm (z obavy, že delší pobyt v teplé vodě by zpomalil porod).

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Fotografka Ivette Ivens je velkou příznivkyní kojení, a to včetně kojení na veřejnosti, které část lidí odsuzuje. Ona se na takovou kritiku rozhodla…celý článek

    • Rizika s sebou také nesou možnost bakteriální infekce, možné znečištění vody stolicí, krví nebo močí, špatná kontrola krevní ztráty matky či omezený přístup porodníka nebo porodní asistentky k rodící ženě. Přestože je miminko vybaveno reflexem, díky němuž se nadechne až při vynoření nad vodní hladinu (do té doby je zásobeno kyslíkem skrz pupeční šňůru), existuje velmi nízké riziko nadechnutí pod vodou. To však hrozí jen v případě, že by voda ve vaně byla příliš studená. Navíc i při porodu na suchu se může stát, že miminko vdechne trochu plodové vody.
    • A nevýhodou také může být, že vás porodník bude chtít rychle po porodu vyhnat z vody. „Česká gynekologicko-porodnická společnost doporučuje, aby byl plod ihned po porodu vyzvednut z vody a aby třetí doba porodní proběhla již mimo lázeň. Přitom ale není důvod, proč po porodu ve vodě na matku a dítě spěchat. Je možné dopřát mamince i miminku patřičný přivítací ceremoniál – dítě je obvykle bdělé, leží matce na hrudi, zkouší sát, oba se na sebe dívají. Tatínek může být také nablízku – obvykle klečí vedle vany. Ani s přestřižením pupeční šňůry není třeba pospíchat a lze ji nechat dotepat – někteří porodníci to dokonce doporučují. Argumentují tím, že při předčasném přestřižení dochází u novorozence zbytečně ke snížení objemu krve o 75 až 125 ml, což může snížit zásobu železa,“ objasňuje porodník Libor Kavan.

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

    Kate a William vybrali školu pro syna (4): Jakou bude mít uniformu?

    Kate a William vybrali školu pro syna (4): Jakou bude mít uniformu?

    Zatím princ George, syn vévodkyně Kate a jejího manžela Williama, navštěvuje soukromou montessori školku v Norfolku, kam nastoupil v lednu 2016. Od…celý článek

/
Autor: Michaela Kaňoková, red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku