Co se mi stalo v porodnici: Skutečné zážitky. Zažili jste to taky?

  • Co se mi stalo v porodnici: Skutečné zážitky. Zažili jste to taky?
    Fotografie
    Foto: internal
    Sdílej na facebooku
    19. února  2017 
     06:00

    Osobně si myslím, že se české porodnice za posledního čtvrt století změnily k lepšímu. Bohužel ne všude a ne dost a týká se to jak vybavení, tak přístupu personálu. Protože historky, které zažily moje kamarádky nebo naše čtenářky nejsou stále nic moc, i když při nich nejde o život. 

  • Chtěla jste dítě? Tak si nestěžujte

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Bylo mi něco málo přes dvacet, když jsem se ocitla v porodnici poprvé, vyplašená a moc netušící, co všechno se bude dít. Celé to bylo trochu absurdní, a tak když na mě ještě mladší zdravotní sestra začala křičet, ať si moc nestěžuju, že to bolí, protože co jsem asi tak čekala, když jsem chtěla dítě, už mi to ani moc nepřišlo. 

    Ale překvapilo, že stejně okřikovala jiná mladá zdravotní sestra loni moji čtyřicetiletou  kamarádku. "Bylo to sice moje první dítě, ale přesně jsem věděla, co chci a co nechci, samozřejmě s tím, že kdyby mně nebo dítěti šlo o život, jdou moje představy stranou.  V normálním žvotě se umím ozvat, ale zaskočilo mě, jak bezbranná jsem byla v porodnici. Nejen, že mě sestry okřikovaly, že toho mají hodně a nemůžou se s každým crcat, ještě jsem nakonec skončila s nohama nahoře v poloze, v které jsem vůbec rodit nechtěla," popisuje Zuzana svůj porod

  • Šok! Já ho nebudu mít u sebe?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Porod byl docela fajn, ale hodně vyčerpávající, takže jsem první hodinu po narození syna moc nevěděla, která bije, a nijak jsem si to neužila. Druhá hodina na sále už byla lepší, bylo mi dobře a vyloženě jsem se těšila, až se se synem dostaneme z porodního sálu na pokoj, kde se budeme v klidu užívat a zvykat si na sebe. 

    Jenže pak ho odnesli, a když mě porodní asistentka doprovodila na porodní sál, miminko nikde. Když jsem se ptala, kde má postýlku, řekli mi, že nejsem na oddělení šestinedělí, protože tam nebylo místo, ale na gynekologii, kde čekaly ženy na různé méně či více nepříjemné zákroky. A že to tak bude, než se uvolní místo, a že syn do té doby bude na novorozeneckém, odkud mi ho nosili jen na kojení pod dozorem. Dočkala jsem se až druhý den večer!"

    Klára

  • Nic mi neřekli

    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Syn měl po porodu nějaké adaptační potíže, takže ho rychle odnesli, to jsem chápala. Ale následující hodinu mi nic neřekli! Manžel u porodu nebyl, nechtěla jsem to tak, ale v ten moment mě to mrzelo. Doktor se objevil až skoro po dvou hodinách s tím, že syn je v pořádku a že mi to asi mohli říct dřív. "

    Miriam

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

  • Porodní plán? A to máte z internetu?

    "Naivně jsem uvěřila tomu, že české porodnice jsou mnohem lepší než kdysi. Takže jsem si nastudovala, co chci a co nechci, a s porodními bolestmi a s porodním plánem jednu sobotu ráno nakráčela na příjem. Byla jsem v klidu i proto, že jsem byla na jedné předporodní prohlídce porodnice, kde byla moc vstřícná porodní asistentka, která mě ujistila, že přání matky jsou vším. 

    Bohužel službu měla úplně jiná směna. Ta mě ujistila, že porodní plán – to asi máte z internetu, že?  – je moc nezajímá, protože mají frmol a nemají čas, takže všechno bude tak, jak řeknou oni. Takže jsem si nejdříve dala klasické kolečko holení a klystýru, na sprchu jsem mohla zapomenout a nakonec jsem si odnesla i velký nástřih."

    Gábina

  • Co nám tu řvete, ženská?!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Jsem emotivní a hlasitý typ, takže ani porod v mém podání nebyl tichý, ale přišlo mi to celé bezvadné, až do chvíle, kdy za mnou přišla porodní asistentka a sjela mě na tři doby, že s tím řevem to snad nemyslím vážně a že takhle křičí jen ženy jistého etnika. To mě urazilo i za ně, takže jsem se s vervou sobě vlastní mezi kontrakcemi pohádala. Ale zážitek z porodu mi to bohužel zkazilo."

    Markéta

  • Mě vaše pocity nezajímají!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Rodila jsem podruhé a nějak se mi to časem moc nezdálo. Byly to jen moje pocity, ale měla jsem pocit, že všechno není úplně v pořádku. Snažila jsem se to říci lékaři i sestry, ale tvrdili mi, že zbytečně panikařím. A že ozvy jsou v pořádku. Jedna sestra mi dokonce řekla, že moje pocity nikoho nezajímají a že kdyby měli dát na pocity každé matky, zblázní se tam. 

    Pak jsem jim řekla, že se mi zdá, že je něco dost špatně a že by měli natočit monitor, ačkoli jsem vždycky hlásala, že monitor během porodu  co nejméně. A najednou nastala panika a za chvíli jsem jela na sál, protože synovy ozvy nebyly v pořádku a měl kolem krku omotanou pupeční šňůru, 

    Kristýna

  • Tak to se v pondělí domluvte s panem primářem, jo?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Porod mé dcery bylo potřeba z různých důvodů vyvolat o tři týdny před termínem, o tom nebylo pochyb a souhlasila jsem. S vyvoláváním lékaři začali v pátek s tím, že to je druhé dítě, a tak to nebude dlouho trvat. To byl ale omyl, protože do neděle jsem rodit nezačala, pouze jsem měla celou dobu bolesti, které občas zeslábly, a neotevřela jsem se ani o centimetr. 

    V neděli už jsem vyčerpáním málem omdlela, bála jsem se o sebe i o dítě, ale personál jen občas natočil monitor a jinak to neřešili. Když se mi zase udělalo špatně, dali mi kyslík a ještě mi vynadali, že jsem si lehla špatně, takže ubližuju miminku. Jinak se nic nedělo dál. 

    Když za mnou odpoledne přišel manžel, shodli jsme se, že tohle už dál podstupovat nechceme a že chceme císařský řez. Jenže službukonající doktor řekl, že část dalších doktorů je pro, ale část proti, a tak mám s rozhodnutím počkat na pondělí na primáře, že o víkendu se tyhle věci neřeší. 

    Takže dcera se skutečně narodila císařem, ale až v pondělí, kdy ho schválil primář, který se mi aspoň za to víkendové trápení omluvil."

    Laďka

  • Vy fakt ještě nerodíte

    ...
    ...
    Autor: s

    "Byl to můj první porod, ale hodně jsem si toho o něm načetla, takže když začal, byla jsem ci celkem jistá, že už je to ono. I proto, že to fest bolelo. Kdžy už jsem sotva lezla, zavelela jsem k odjezdu do porodnice.

    "To vás zase tak moc nebolí, na monitoru to nijak dramaticky nevypadá," řekla mi sestra na příjmu s tím, že se sice otevírám, ale že to bud eještě nejméně šets hodin trvat a jelikož to nemáme daleko a oni mají plno, ať jedeme zase zpátky. 

    Trochu mě zviklala, takže jsme se vrátili domů. Za hodinu se syn narodil v chodbě a my volali záchranku, jejíž osádka mi vynadala, že rodím doma bez odborné pomoci."

    Jana

  • Jak jsem strávil porod na chodbě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    "Přišlo mi už úplně samozřejmé, že otcové jsou u porodu, že jsem se moc nezajímal o to, jak to probíhá prakticky. V den D jsme přijeli do porodnice a já se s manželkou hrnul dál. Nejdřív mi řekli, že ano, ale až ji oholí a dají klystýr. S tím souhlasila, tak jsem to respektoval a sedl si na chodbu. 

    Pak mi sestra přišla říct, že žena pokračuje na sál, ale že tam mají poněkud plno a už se tam nevejdu... to mi přišlo šílené, ale sestra mě ujistila, že je to na chvilku, než se předchozí rodička přesune na pokoj. 

    Po hodině už jsem byl nepříčetný, po hodině a půl se náš syn narodil a já u toho nebyl. A víte proč? Protože se měnila směna a zapomněli na mě."

    Tomáš

  • A můžete za to vy!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Patřím k  ženám, které porodily císařem a mají z toho výčitky. Původně jsem rodila normálně, ale nešlo to, porod nepostupoval, já byla vyčerpaná a do toho mi porodní asistentka hučela do ucha, že se málo snažím a že pokud to skončí císařem, bude to moje vina. A že dvě paní ve vedlejších boxech rodí jako po másle a hlavně makají, kdežto moje tělo to nezvládá. Takže když jsem musela na operaci, rozbrečela jsem se a do dneška jsem se z toho nevzpamatovala, ačkoli jsou to už tři roky."

    Julie

  • 12 mediků jako bonus

    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Moje historka je naštěstí spíš vtipná než strašná. Když jsem rodila potřetí a byla jsem zrovna ve sprše, přišla se mě porodní asistentka zeptat, jestli by mi nevadilo, kdyby se na porod přišli podívat medici. Mám za to, že někde se to naučit musí, a tak jsem souhlasila.

    Když jsem se ze sprchy vrátila na malý porodní sál, bylo jich tam dvanáct! A když jsem porodila syna po dvou dcerách, začali jásat, jako kdyby národní tým dal na mistrovství světa gól."

    Katka

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku