Velký knižní čtvrtek: 15 novinek pro děti i dospělé!

Video se připravuje ...
Co přináší březnový Velký knižní čtvrtek?
Foto: Velký knižní čtvrtek
Sdílej na facebooku
15. března  2018 
 06:00

Možná už si nepamatujete na dobu, kdy se na knižní novinky stály vždycky ve čtvrtek dlouhé fronty. Ale i tak si můžete tenhle den v týdnu spojit s novou zásobou pro svou knihovnu, protože právě dnes vypukl už třináctý Velký knižní čtvrtek. 

Právě dnes se v českých knihkupectvích objevily vybrané tituly světové beletrie, krimi, najdete zde také novou populárně naučnou literaturu i literaturu faktu, memoáry, poutavé knížky pro děti a mládež. Organizátoři slibují, že z nabídky Velkého knižního čtvrtku si tradičně vybere každý – bez ohledu na věk či žánrové preference.

Oblíbenou součástí Velkého knižního čtvrtku je tematický doprovodný program: 15. března od pěti odpoledne v Městské knihovně v Praze a následující týden 22. března taktéž od pěti v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. V autentickém, inspirativním prostředí se čtenáři mohou osobně setkat s některými autory, poslechnout si čtení z jejich knih, dozvědět se mnoho zajímavého a na závěr získat vlastnoruční podpis. Účast v doprovodném programu Velkého knižního čtvrtku 2018 přislíbili: Lisa McInerneyová, Dagmar Pecková, Václava Jandečková, Gene Deitch, Daniel Petr, Martin Vopěnka, Tomáš Boukal, Aleš Palán, Lukáš Kuta a Tomáš Macek.

Jaké novinky vás čekají? Podívejte se DO NAŠÍ GALERIE. A tady alespoň namátkou: světovou literaturu ve svěží jarní nadílce Velkého knižního čtvrtku reprezentuje román Mezi krásou a ošklivostí vyprávějící příběh osmileté Wavy, která je po nečekané tragédii okolnostmi přinucena bojovat za svou rodinu. Strhující děj je dílem Bryn Greenwoodové, která sama je dcerou napraveného drogového dealera.

Plný napětí je také závěrečný díl neapolské tetralogie Geniální přítelkyně 4 – Příběh ztracené holčičky. Tetralogie graduje záhadným zmizením Lily a rozhodnutím Eleny sepsat příběh jejich přátelství. Tajemství ostatně obestírá i autorku – či autora – Geniální přítelkyně a dalších úspěšných románů publikovaných pod jménem Elena Ferrante. Nad její skutečnou identitou se stále vznášejí otazníky. 

Český thriller a biblické příběhy pro nevěřící děti

Velký knižní čtvrtek 15. března potěší příznivce domácích autorů a obzvláště žánru krimi! Český etnolog Tomáš Boukal zasadil napínavý děj své knížky Hřbitov nevěst do zapomenuté trestanecké osady v sibiřské tajze, kde mizí mladé dívky a není, kdo by je hledal… Oproti tomu thriller Daniela Petra Sestra smrt se odehrává u nás, konkrétně v severních Čechách, a je inspirován skutečnými událostmi. Mezi novinkami je také Stín scenáristy Jiřího Křižana, autora předloh k filmům Signum laudis, Stíny horkého léta či Je třeba zabít Sekala a také někdejšího poradce prezidenta Václava Havla. Křižan náhle zemřel v roce 2010.

S mimořádně podnětnou knihou, která navzdory názvu není určena jen dětem, přichází spisovatel, publicista, nakladatel a cestovatel Martin Vopěnka. Biblické příběhy pro nevěřící děti nemají věkové omezení. Vopěnka přistupuje k dědictví Bible moderně, neváhá použít odkazy k současnosti, poukázat na biblické protimluvy nebo připomenout současné vědecké poznání. Biblické příběhy v jeho podání jsou tím minimem, které by měl znát každý Evropan, aby porozuměl sám sobě, svým evropským kořenům. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku