PRÁVĚ TEĎ: Chat s oční lékařkou! Ptejte se na šilhání a další potíže s očima dětí i dospělých

PRÁVĚ TEĎ: Chat s oční lékařkou! Ptejte se na šilhání a další potíže s očima dětí i dospělých
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
8. listopadu  2016 
 06:00

Šilhá vaše dítě a vy doufáte, že z toho vyroste? Nebo byste to raději měli nějak řešit? A nehrozí, že nějakou vadu – jako je třeba tupozrakost – úplně přehlédnete? A nakolik ničí zrak počítač? Ptejte se lékařky Drahomíry Varcholové na potíže s očima u dětí i rodičů. Na vaše otázky bude odpovídat ve čtvrtek 10. listopadu od 16 hodin. Otázky můžete posílat pomocí formuláře níže už teď. 

 

Rodiče se bojí, že jejich děti budou šilhat a špatně vidět. Mnohdy však netuší, jak si vlastně případných potíží, jako je třeba tupozrakost, všimnout a jak je řešit. Zrak se přitom první roky vyvíjí, ustaluje se až v šesti sedmi letech, a je tak možné, že dítě jako batole vidí perfektně, ale pak se objeví potíž, kterou nikdo nezaznamená. Jak se tomu vyhnout?

A vidí dobře? Rodiče často přehlédnou problémy se zrakem svého potomka

A vidí dobře? Rodiče často přehlédnou problémy se zrakem svého potomka

Rodiče se bojí, že jejich děti budou šilhat a špatně vidět. Mnohdy však netuší, jak si vlastně případných potíží, jako je třeba tupozrakost, všimnout…celý článek

Téměř osmdesát procent všech vjemů vnímáme zrakem, což z našich očí dělá jeden z nejdůležitějších smyslových orgánů. Přesto se Češi do ordinací očních lékařů příliš nehrnou. Podle dostupných statistik chodí pravidelně k očnímu lékaři na kontrolu méně než třetina obyvatel.

Mezi lidmi jsou stále rozšířené některé mýty týkající se zrakových vad. Jedním z nejrozšířenějších omylů je odmítání brýlí ze strany lidí s menším počtem dioptrií. Bojí se totiž, že brýle by jejich potíže jen zhoršily.

Autor: Archiv lékařky
MUDr. Drahomíra Varcholová vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a působí jako soukromá oční lékařka na Poliklinice v Praze 9.  Zároveň spolupracuje se společností Omega Optix.

„Neřešená tupozrakost znamená, že nefunguje propojení mezi zrakovou kůrou mozku a tupozrakým okem, člověk pak kvalitně vnímá obraz jen jedním okem, což s sebou nese další problémy v dospělém věku, například se získáním řidičského průkazu a tak dále," varuje lékařka Varcholová.

Tupozrakost přitom patří mezi potíže, které se později nedají korigovat brýlemi, kontaktními čočkami ani operací. Méně závažnými problémy jsou refrakční vady, které souvisí s růstem. Jde nejčastěji o krátkozrakost, která se kompenzuje brýlemi s takzvanými minusovými dioptriemi.

ONLINE CHAT
?
Teď to sice není aktuální, ale stejně se zeptám - mají děti třeba už v předškolním věku nosit sluneční brýle? Někdo jim je dává, ale četla jsem také, že se jimi oko zbytečně zlenivuje a nedokáže se pak se slunečním zářením vyrovnat vůbec. Pokud ano, stačí nějaké z drogerie? (Bartošová)
Foto
Ve dnech a v situacích, kdy je sluneční záření dlouhodobé a silné - zejména tedy v letních měsících a při pobytu u vody - jsou vhodné sluneční brýle již u předškolních dětí. V žádném případě - a to ani u dospělých - nedoporučujeme používat brýle, které nejsou pořízeny v oční optice.
?
Jak se díváte na používání očních čoček u dětí? Nemám nic proti brýlím, ale devítiletý syn, který je bude muset nosit, zároveň hraje fotbal a tam rozhodně brýle vidět nechtějí. (Marcela)
Foto
Kontaktní čočky doporučujeme u dětí nejdříve od 11ti let věku. Je pochopitelné, že u některých sportovních aktivit mohou brýle působit na trenéry nevhodně či rizikově, ale v tom případě lze pro dítě pořídit v optice dioptrické sportovní brýle.
?
Dcera má jedno oko modré, jedno zelené... dá se to nějak řešit (asi ne, předpokládám) a nemůže to značit problémy do budoucna? (Dita, dcera jeden rok)
Foto
Jedná se o vrozený stav, který je zajímavý, neměnitelný a žádné zdravotní problémy z něj do budoucna nebudou.
?
Od kolika let má smysl udělat dospívajícímu se silnou vadou zraku laserovou operaci? (Michaela, dcera 15 let)
Foto
aserové operace očí se provádí pouze dospělým jedincům se stabilní dioptrickou vadou a po provedení kompletního oční vyšetření, které ukáže, zda je možné dioptrickou vadu odstranit celou. Při tzv. silných vadách je pravděpodobné, že nebude možné odstranit celou vadu, pouze její část nebo je laserové odstranění úplně nemožné z různých důvodů provést.
?
Dcera neustále z legrace šilhá a všelijak švidrá, nemůže jí to zůstat? (karolína)
Foto
Cíleným opakovaným vyvoláváním šilhání dochází k nadměrnému namáhání některých okohybných svalů a to se může pak projevit dočasným rozostřením vidění nebo bolestmi hlavy a očí či točením hlavy. Je proto vhodné dítě poučit o nevhodnosti takového zlozvyku.
?
Dobrý den, dcera (9 let) odmítá jíst ovoce i zeleninu, prostě se jich vůbec ani nedotkne. Může jí to nějak ovlivnit zdraví očí? Díky (Zuzanka)
Foto
Bohužel může, v tzv "barevné zelenině" se nachází mnoho cenných látek, potřebných nejenom pro správný vývoj zraku, ale i jiných funkcí. Je žádoucí, aby se dítě naučilo konzumovat ovoce a zeleninu v dávkách příslušných pro daný věk. Dále zdůrazňuji, že tzv. doplňky stravy nejsou u dětí v žádném případě dostatečnou náhradou za čerstvou zeleninu a ovoce.
?
Dobrý den, vážená paní doktorko, nosím brýle asi od třetí třídy, můj muž někdy od druhého stupně. Jaká je pravděpodobnost, že naše zatím předškolní dvojčata dopadnou stejně? Má smysl dělat nějaká preventivní oční prohlídky navíc? S manželem nemáme žádní komplikace typu astigmatismus či tupozrakost, pouze hůře vidíme. (Linda, Kolín)
Foto
Pravděpodobnost, že dítě (děti) rodičů, kteří oba nosí brýle na dálku, bude také s růstem potřebovat brýle na dálku, je poměrně velká. Je vhodné absolvovat první oční kompletní vyšetření a dál se řídit doporučením očního lékaře. Je-li nález v pořádku, doporučují se obvykle pravidelné roční kontroly.
?
Můj muž byl v dětství tupozraký, ale dítě se mi jeví normálně, mám ho přesto raději tahat po doktorech. Synovi jsou tři. (Marika, Kladno)
Foto
Tupozrakost je stav, který se léčebně (tedy nošením brýlí a ev. zakrýváním lepšího oka) dá ovlivnit pouze v předškolním věku. Vyskytuje-li se tupozrakost u jednoho z rodičů, jednoznačně doporučuji již ve 3 letech věku dítěte kompletní vyšetření očním lékařem.
?
Dobrý den, mám pětiletého syna a poslední dobou mám podezření, že možná špatně vidí za šera a tmy. Mám to řešit u takhle malého dítěte? (Edita S.)
Foto
Určitě je vhodné vyšetření v ordinaci očního lékaře absolvovat.
?
Dobrý den, mám mladší sestru (17 let), která má už - 4,75 dioptrie a zrak se jí stále zhoršuje. Jak je to s operací? Od kolika let na ni může a kolik dioptrií musí mít, aby jí na operaci přispěla zdravotní pojišťovna? Děkuji. (Lucie)
Foto
Domnívám se, že otázka směřuje k odstranění dioptrií laserem. Všeobecně platí, že laserová operace očí se provádí pouze u dospělých pacientů, kteří mají svoji dioptrickou vadu již stabilní. Tento výkon zdravotní pojišťovna nehradí.
?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, nakolik je šilhání dědičné? A dá se tomu nějak třeba předejít? Děkuji za odpověď a hezký den! (Monika)
Foto
Šilhání je do jisté míry dědičné, přesný odhad by byl nicméně zavádějící, neboť záleží na mnoha faktorech. V případě, že šilhání se v rodině vyskytuje, doporučuji věnovat velkou pozornost vývoji zraku dítěte v předškolním věku. To znamená, aby rodič s dítětem již cca ve 3 letech věku absolvoval kompletní kontrolu u očního lékaře. Frekvence dalších kontrol se pak řídí doporučením očního lékaře.
?
Dobrý den paní doktorko , ráda bych se zeptala na svou 10 letou dceru , která má krátkozrakost levé oko -0,5 a pravé -2,5 , jestli ten rozdíl mezi levým a pravým okem je normální a co dělat nejlépe , aby se vada postupem růstu nezhoršovala. Začala jsem dceři každý den podávat mrkev, borůvky a omega 3. Je nějaké cvičení očí na to pravé oko , třeba zakrývání levého oka? Děkuji Vám za odpověď . Martina (Martina)
Foto
Dioptrický rozdíl mezi pravým a levým okem je u lidí velice častý, je daný embryologickým vývojem a žádným způsobem se ovlivnit nedá. Postupem času se může stát, že oko, které má méně dioptrií "dožene" druhé oko, nebo rozdíl zůstane nezměněn. Doporučuji netrápit dítě žádným cvičením, které bude bez efektu, stejně jako není potřeba žádná speciální úprava stravy. Doporučuji pestrou stravu, která odpovídá věku dítěte.
?
Na pětileté prohlídce syn u pediatra prošel kontrolou očí bez pochyb, ale pár měsíců na to - teď ve školce, kde byla lékařka a kontrolovala dětem oči - jsme dostali doporučení, abychom s ním podstoupili vyšetření s rozkapáním očí a abychom cvičili souhyb očí? Jak tomu máme rozumět? (Vanda)
Foto
Vyšetření u pediatra je pouze skríningové, tedy pouze orientační a s růstem dítěte se může přihodit - i v krátkém časovém období - že podrobnější oční vyšetření odhalí ev. podezření na zrakovou vadu, kterou je potřebné detailně vyšetřit. Jestliže jste dostali doporučení na podrobné oční vyšetření ve specializované oční ambulanci, pak doporučuji toto vyšetření absolvovat.

Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku