Velký test: Většina ovocných kapsiček prošla, některé však dětem nedávejte!

Video se připravuje ...
Jak dopadly ovocné kapsičky pro nejmenší děti?
Foto: Adam Balažovič/Supermámy
Sdílej na facebooku
9. listopadu  2016 
 06:00

Ovocné kapsičky patří mezi nejoblíbenější dětské svačinky. Jsou praktické: dobře se nosí i v kabelce, děti se jimi zpravidla méně zamažou než jiným jídlem a jsou ovocné, takže zdravé! Jenže i mezi kapsičkami jsou rozdíly! Ačkoliv je většina pro děti vyhovující, jsou i takové, kterým se radši vyhněte! Navíc proti nim brojí zubaři. 

Na trhu je skoro nepřeberné množství ovocných kapsiček a neustále přibývají novinky od dalších výrobců. 

V současné době je na trhu množství ovocných kapsiček. Některé jsou pouze z jednoho druhu ovoce, některé jsou namixované, další obsahují složku tvarohovou, jogurtovou, a některé dokonce mají i obiloviny. Karolína Hlavatá, výživová poradkyně a odborná garantka iniciativy Vím, co jím, má pro rodiče dobrou zprávu: "Většina z přesnídávek, které jsou na trhu v kapsičkách, je pro děti vhodná. Najdou se ale i takové, kterým bych doporučovala se vyhnout."

Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

Klasickou sušenku byste dětem nekoupili, ale malou tyčinku, často s mlékem, určenou speciálně pro děti ano? Protože určitě musí být mnohem vhodnější?…celý článek

...
...
Autor: red
Při výběru ovocné kapsičky pro dítě se řiďte jednoduchým pravidlem: ve složení hledejte jen ovoce, pokud najdete cukr, jděte raději dál. "Většina výrobků to splňuje, obsahují pouze cukr přirozeně se vyskytující v ovoci," říká Karolína Hlavatá. Záleží tedy pak už jen na vás a na chuťových preferencích vašeho dítěte, jaké příchutě si vyberete.

PŘEHLED: Jaké výrobky jsme hodnotili

S tvarohem či jogurtem

Některé výrobky obsahují jogurt nebo tvaroh. Liší se mezi sebou většinou tím, kolik obsahují ovocné a kolik tvarohové složky. "Obě varianty jsou v pořádku, záleží na rodičích, čemu dávají přednost, a také na skladbě jídelníčku dítěte," říká odbornice.

Raději ne! Hello, ovocná přesnídávka s mangem. Obsahuje pouze 85 % ovoce, zbytek je mimo jiné cukr a škrob.
Raději ne! Hello, ovocná přesnídávka s mangem. Obsahuje pouze 85 % ovoce, zbytek je mimo jiné cukr a škrob.
Autor: red
Jediný výrobek, který neobsahoval 100 % ovoce, byla kapsička Hello – ovocná přesnídávka s mangem. Ovoce má ve složení jen 85 procent, zbytek tvoří voda, cukr a škrob, a tomuto výrobku je tedy lepší se vyhnout.

Co se týče testované kapsičky s obilovinami, je podle dietoložky také v pořádku. "Ve výrobku je použita celozrnná mouka i celkově jsou respektovány všechny požadavky na stravování dětí," vysvětluje Hlavatá.

Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

Mnoho lidí se dušuje, že by svým dětem nic nezdravého nedali. A vyjmenují věci, které jejich potomci nedostávají coby škodlivé: hranolky, hamburgery,…celý článek

Na závěr dodává Karolína Hlavatá dvě věci: "I výrobce doporučuje kapsičky vždy omýt horkou vodou předtím, než je dáte dětem. Většina malých strávníků je totiž ráda ochutnává z nejrůznějších stran, proto je taková hygiena na místě."

A druhá věc? Kapsičky jsou sice vhodná a praktická svačinka, přesto – pokud můžete – dejte přednost ovoci čerstvému. "Jedná se přece jen o tepelně upravený výrobek tvořený z koncentrátů a pyré, takže musíme počítat s tím, že mají méně vitaminů než čerstvé ovoce," dodává.

Kapsičky s přesnídávkami by někteří dokonce nejraději zakázali, jako třeba dentální hygienistka Lenka Rusinková. "Problémem je nejen přebytek cukru v nich. Dětská strava je většinou měkká, rozvařená, kašovitá. Chybí kousání tvrdých potravin, které napomohou prořezávání zoubků, trénují svaly i zoubky samotné," vysvětlila svůj radikální postoj.

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

Jak vypadá porod: Fotografka nádherným způsobem zachytila příchod na svět

Jak vypadá porod: Fotografka nádherným způsobem zachytila příchod na svět

Každá žena, která má strach z porodu, by se měla podívat na fotky, jako jsou tyhle. Protože i když je z nich jasné, že jde o náročné okamžiky, v podání…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku