Tipy na víkend: Historické podzemí, muzeum nové generace nebo výstava růží?

Plzeňské historické podzemí
Foto: Archiv
Sdílej na facebooku
12. ledna  2018 
 06:00

Už víte, co budete dělat tenhle víkend, kromě volby prezidenta, která skončí v sobotu odpoledne? Máme pro vás hned několik tipů, které stojí za využití. 

Asi to nebude program pro rodinu na celý den, ale minimálně některé její členy by to bavit mohlo. Řeč je o výstavě nazvané Svět růží, která se tento víkend koná v Křížové chodbě pražského Karolina. V sobotu a neděli vždy od 10 do 18 hodin budou mít návštěvníci možnost se pokochat krásou tisíců růží a dozvědět se více o tom, za jakých podmínek se pěstují. K vidění budou třeba růže vysoké 190 centimetrů, růže z farem s Fairtrade certifikací, speciální růže s čokoládovou polevou nebo zasněžené růže. 

Pokud chcete něco tajuplnějšího zároveň, jeďte do Plzně – tamní historické podzemí je ideálním tipem na zimní výlet, když počasí venku za moc nestojí. Ověřili jsme, že baví i děti od šesti let výše, ačkoli tady nepředvádějí nic pohádkového či snad strašidelného. Jde o skutečné historické podzemí, které spojovalo spoustu domů v centru města a rozhodně nesloužilo jen ke skladování piva. Mimochodem, další mimořádně zajímavou podzemní expozici otevřeli v plzeňské ZOO. Věděli jste, že právě zde sídlila za války nacistická pevnost? V Plzni si navíc můžete dopřát prohlídku dvou velkých pivovarů. Web Supermámy.cz chystá z výletu do Plzně reportáž. 

A už jste byli v Muzeu nové generace ve Žďáru nad Sázavou? Když to nestihnete tenhle víkend, nevadí, protože jako bonus tu na druhou půlku ledna nabízejí bezplatné vstupné. Muzeum najdete na zámku ve Žďáru nad Sázavou.

V období od 16. do 31. ledna návštěvníci zdarma poznají středověký les, cisterciácký řád i barevné baroko, kterému na Vysočině „vévodil“ J. B. Santini. „Začátek nového roku bychom rádi našim návštěvníkům zpříjemnili. A proto jsme se rozhodli zpřístupnit Muzeum nové generace výjimečně zdarma. Těšíme se jak na nové, tak na naše věrné návštěvníky. Samozřejmě bude otevřená i kavárna a náš obchod se suvenýry, ve kterém bude probíhat tradiční lednový výprodej. Lidé si mohou pořídit například regionální potraviny,“ říká Lucie Herberová, marketingová ředitelka zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Muzeum nové generace získalo v roce 2016 prestižní mezinárodní ocenění Živa za kreativitu. Pomocí moderních technologií se návštěvníci přesunou do temného středověku a barevného světa baroka, které je pro Vysočinu typické. Muzeum nové generace není jen muzeum, je to příběh, který je jakýmsi pomyslným klíčem k historii celého areálu bývalého kláštera, dnešního zámku a jeho okolí. Reakce našich návštěvníků potvrzují, že se nám náš záměr daří naplňovat – prohlídka muzea dokáže vtáhnout do děje a zaujmout všechny věkové kategorie. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku