Matkou ve 40: Tohle vám bude komplikovat život!

  • Matkou ve 40: Tohle vám bude komplikovat život!
    Matkou malého dítěte po čtyřicítce? Ano, ale berete na sebe i dost nečekaných starostí.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    4. prosince  2017 
     06:00

    Je jedno, jestli máte po čtyřicítce benjamínka ke starším dětem nebo prvního potomka. Některé věci jsou zkrátka komplikovanější, než když rodiče mají dítě dejme tomu mezi dvacítkou a třicítkou. A zdaleka nejde jen o to, že starší rodiče zkrátka už tolik nevydrží. 

  • Potíže s hlídáním

    Autor: iStock

    Když máte děti hodně brzy, je slušná pravděpodobnost, že prarodiče ještě chodí do práce a nebudou tak moci přiběhnout na zavolání a pohlídat dítě, které lehlo s nějakou chorobou. Ale nejspíše budou mít dost energie na to, aby si vašeho potomka občas vzali na víkend, či dokonce na dovolenou a i do toho důchodu nakonec půjdou. Ale pokud máte dítě ve čtyřiceti a později, vašim a partnerovým rodičům bude nejspíše přes sedmdesát a na nějaké velké hlídání to nebude nikdy. Samozřejmě, čest výjimkám. 

  • Péče o rodiče

    Autor: shutterstock

    Ve skutečnosti se budete čím dál častěji zabývat vážnými zdravotními potížemi svých stárnoucích rodičů a dalších příbuzných, což se s péčí o děti kombinuje hodně těžko a je to hodně únavné. Aby to bylo ještě komplikovanější, do seniorského věku se dostává generace, která už se zhusta rozváděla, takže prarodiče bydlí na různých místech a mnozí navíc v osamění. O to více starostí. 

  • Rodičovské schůzky a škola vůbec

    Autor: iStock

    Pokud se vám potomek narodí ve čtyřiceti, půjde do školy, až vám bude skoro sedmačtyřicet. Připočítejte si k tomu dalších nejméně třináct let do maturity a jste na šedesáti. Celou tu dobu byste měli chodit na rodičovské schůzky, kde budete poslouchat učitele zhusta o generaci mladší a vy budete mít často chuť je i s celým vzdělávacím systémem poslat kamsi. 

  • Přechod vs. puberta

    Autor: iStock

    Až se děti starších matek dostanou do puberty, jejich matky budou bojovat s příznaky přechodu. Nebezpečná kombinace! A v podstatě nevyhnutelná, je jedno, zda klimakterium přijde o pár let dříve či později. Každopádně je dost náročné samo o sobě, natož když člověk musí řešit spoustu dalších starostí. 

  • Chatrné zdraví

    Autor: iStock

    Jeden starý vtip říká, že pokud se po čtyřicítce, maximálně padesátce probudíte a nic vás nebolí, jste mrtví. A tak nějak to je. Už vám zkrátka není dvacet, což vám milerád potvrdí každý praktik na běžné preventivní prohlídce – stačí, aby vám změřil tlak či potvrdil, že vaše bolavá kolena nejsou dočasnou bolestí z námahy, ale že může jít o první příznaky artrózy. Blíží se doba, kdy začnete chodit na různá lékařská vyšetření pomalu častěji než ke kadeřníkovi. 

  • Tanec na maturitním plese

    Autor: iStock

    Až nastane čas tance s rodiči na maturitním plese, bude vám šedesát anebo taky pětašedesát. Dovedete si představit, že by takhle starého rodiče měl někdo z vašich spolužáků v době, kdy jste maturovali vy? 

  • A co vnoučata?

    Autor: iStock.com

    Když sami přivedete dítě na svět coby staří rodiče, nemůžete jim pak vyčítat, když udělají to samé. Ale pro jistotu si spočítejte, kolik vám potom bude. Anebo na to půjdou úplně jinak a vrhnou se do rodičovství hned po dvacítce. Pak si vnoučat začnete užívat krátce po šedesátce a to budete vlastně ještě prarodiče plní energie. Nebo ne? Protože si nikdy neužijete odpočinku. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku