Pruďte doktory, chtějte CRP a streptesty

Zase antibiotika. Tuhle zimu už třetí, ale taky třeba pátá. Člověk nemusí být vyznavačem bio životního stylu, aby věděl, že to není dobře. Že tyhle léky dokážou předejít fatálním průšvihům, které děti před osmdesáti a více lety nemusely přežít, případně zásadně zkrátí léčbu a zabrání následkům do budoucna. 

Ale že jejich příliš časté používání ubližuje jak těm, kdo je berou, tak i všem ostatním - těm prvním proto, že krom škodlivých bakterií ničí  i prospěšnou střevní mikroflóru, všem tím, že zvyšuje rezistenci bakterií na antibiotika a ta na ně zabírají méně a méně. 

Občas o tom čteme, že antibiotik se předepisuje zbytečně moc, ale můžeme mít pocit, že nás se to netýká, protože je my i naše děti bereme jen, když musíme. Jenže to vůbec nemusí být pravda. Zdaleka na všichni doktoři je předepisují jen tehdy, když to jinak nejde, často i kvůli rodičům, kteří se jich dožadují. 

Přitom je už prokázáno, že zdaleka ne každá angína je bakteriální a jsou proto potřeba antibiotika a ještě méně často jsou potřeba u zánětu průdušek. Chtějme po doktorech, aby každé předepsání antiobiotik zvážili, aby hne d provedli CRP přímo v ordinaci - to už by měl být naprostý standard a aby poslali výtěr třeba z krku do laboratoře, odkud jim do dvou dnů dají vědět, co přesně problémy způsobilo. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy

 

Zobrazit domovskou stránku