Kojeňáky nezmizí, vláda si bohužel myslí, že jsou lepší než pěstouni

Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Česká vláda neschválila návrh zákona, která by zakázal umisťovat malé děti do ústavů. Píše se rok 2017 a novorozenci, které rodiče nechtějí, budou dál začínat život v prostředí, o němž už skoro nikdo nepochybuje, že je pro ně škodlivé a že je negativně poznamená na celý další život. A to přesto, že přibývá dočasných pěstounů, kteří se o děti chtějí a dokážou starat do doby, než mohou přejít například do adopce nebo trvalé pěstounské péče. 

Argument? Mimo jiné tenhle: "Dítě potřebuje hlavně odbornou péči, kterou zajistí kvalitní ústav." Proboha, vážně? Vždyť existují mraky studií dokládajících, že to není pravda, že dítě v prvním roce života, vlastně hned v prvních dnech a týdnech a měsících, potřebuje především navázat pevné pouto k dospělé pečující osobě, a to sebeodbornější kojeňák nezajistí. Protože je to instituce.

Pláč, který je k ničemu

Samozřejmě – ideální je, aby dítě vyrůstalo ve své rodině, ale když to nejde, má nastoupit pěstoun. Sama znám několik žen, které tuhle práci dělají, a hrozně jim i dětem, o které se starají, fandím. Znám i ženu, která adoptovala dítě, které strávilo první rok života v ústavu. Ona doufala, že stačí, když mu nabídne lásku, a ono rozkvete. Bohužel, bylo to mnohem těžší a vlastně je to v mnoha ohledech těžké dodnes. Možná už jste to četli a považujete to za klišé, ale tenhle kluk vůbec neplakal, nic nechtěl a jeho adoptivní matka si původně myslela, že je to prostě klidné a spokojené dítě, než jí došlo, že nebrečí, protože si myslí, že to nemá cenu. Trvalo několik měsíců, než se to vůbec naučil, než se naučil dávat najevo emoce a než se rozhodl navazovat nějaké vztahy – aby se pak na své dospělé naopak uvázal úplně hystericky a s věčným strachem, že o ně zase přijde... 

Později tahle rodina přijala další dítě, tentokrát takové, které za sebou místo kojeňáku mělo právě dočasnou pěstounskou péči – možná je to náhoda, ale tahle holčička je spokojené a pohodové dítě nejevící žádné známky deprivace. Na rozdíl od staršího nevlatního brášky, který už si v sobě ten rok v ústavu ponese vždycky. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy

 

Zobrazit domovskou stránku