Terezin blog: Jsem pracující máma. Syn mě vše naučil lépe než jakékoli školení

Terezin blog: Jsem pracující máma. Syn mě vše naučil lépe než jakékoli školení
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
22. listopadu  2016 
 06:00

Jsem pracující máma, která se navíc stará o malé dítě. Nebylo to až tak mé rozhodnutí, jestli chci pracovat nebo ne, musím nás uživit. Ale asi bych se na rodičovské dovolené stejně nudila a pracovala bych alespoň na nějakých dílčích projektech.

Moc nesdílím názory, že když se žena stane matkou, měla by celý svůj život, včetně kariéry, obětovat dětem. Je to jen tím, že my ženy můžeme rodit, zatímco muži ne? Nebo proč je to postavené takto? Role mámy je pouze jednou z rolí v životě ženy a neměla by na úkor jedné role potlačovat ty další.

Často se setkávám i se zoufalými zprávami matek na rodičovské dovolené, že jsou plně odkázány na svého manžela či přítele. Že nemají žádné „své“ finance a dostávají jakési příděly nebo jsou zpovídány, na co ty peníze jdou. Samozřejmě ne všude to takto funguje.

Psycholožka varuje: Děti mají příliš mnoho hraček. To je hodně stresuje

Psycholožka varuje: Děti mají příliš mnoho hraček. To je hodně stresuje

Vánoce se blíží, dětské představy o množství nových hraček. které by mohly dostat, se stupňují. Chcete potomkům udělat radost a zároveň vás pohled…celý článek

Jenže my si toto často děláme i samy. Samy máme pocit, že si nemůžeme dovolit čas jenom pro sebe, protože za nás nikdo jiný naši práci neudělá. A hlavně – když bych myslela na sebe, bude to na úkor rodiny a dětí. To samé platí i o práci. Jakmile nastoupím do práce a budu se realizovat profesně, ošidím tím své děti. Jak tedy z tohoto začarovaného kruhu ven? Na jednu stranu bývají ženy na rodičovské dovolené frustrované, že jsou doma, cítí se nespokojeně, dohání je až k šílenství ten stereotyp. Na druhou stranu cítí, že by přece měly být mámou na 100 % a sebe naprosto zatlačit do pozadí.

Osobně se domnívám, že je naprosto v pořádku, když žena začne pracovat, třeba brigádně, již na rodičovské dovolené. Vypadne z onoho stereotypu a o to raději pak bude trávit čas s dětmi a všichni budou šťastnější, a navíc získá i ty „své“ finance a nebude již tak závislá na svém partnerovi. Což jí může alespoň částečně navrátit sebedůvěru.

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

Jenže jak to celé skloubit s rodinou? Pokud je rodina úplná, je potřeba, aby se zapojila celá. Aby se zapojil tedy i přítel či manžel. Znám spoustu rodin, kde to funguje. Kde se rodiče domluví a žena si může domluvit třeba alespoň brigády.

V případě jako v tom mém, kdy není rodina úplná, a je tedy jenom máma a dítě, je to trochu složitější. Já osobně mohu říct, že mám štěstí, že se obě babičky snaží fungovat, jak jim jejich síly a možnosti dovolují, jelikož jsou obě ještě pracující. Máme dobrý vztah s otcem syna – což ale bylo samozřejmě opět o usilovné práci, kompromisech a věřím, že pohodový vztah na rovině rodičů se dá vybudovat všude. Syn jezdí jednou za 14 dní k tátovi, a já mám tedy celý víkend na to, abych mohla pracovat. Jinak pracuji, když syn spí. Naštěstí chodí spát ještě po obědě, no a pak po nocích.

Bez chůvy by to nešlo

...
...
Autor: Tereza Melišová
Syn mě daleko lépe než jakékoli školení naučil priorizovat, maximálně efektivně pracovat s časem a hlavně plnit úkoly hned a neodkládat je. Je to ten nejlepší lektor, jakého jsem si mohla přát.

Ano, samozřejmě je možné namítat, že mám tu výhodu, že pracuji z domu, že má syn dvě babičky, které se snaží pomoci. Ale! Ne vždy mohou, proto má i chůvu. A co se týká práce z domu? Kamarádka, která má stejně staré dítě jako já, je znovu těhotná a nejstaršího syna má na základní škole, třeba hlídá ročního chlapečka. Prostě se snažila nalézt možnosti. Jiná si udělala masérský kurz a domlouvá si klienty k sobě domů.

Co tím vším chci říct? Že se všechno dá zvládnout. Každá situace má řešení. Ne vždy jednoduché, ale má. Já spím pár hodin denně, abych vše zvládla, ale nestěžuji si. Našla jsem řešení a jsem takto šťastná.

Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

Rodičovství je skvělá věc. Ale rozhodně to není procházka růžovou zahradou. Je to pěkná dřina, i když všechno běží hladce. Taky to u vás doma někdy…celý článek

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Tereza Melišová

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku