Co potřebujete vědět o mateřské a rodičovské dovolené?

Co potřebujete vědět o mateřské a rodičovské dovolené?
Má nárok na čerpání rodičovské dovolené i druhý partner?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
21. července  2015 
 14:07

Jaká práva mají matky, které se po mateřské nebo rodičovské dovolené vrací do práce? A může o rodičovskou dovolenou požádat muž? Na dotazy čtemnářek odpovídá Irena Filařová-Nucová, senior specialistka pracovního práva. 

Vracím se po rodičovské zpátky do práce, ale bohužel je to třísměnný provoz. Mám nárok aspoň na to, abych nemusela chodit na noční? Jana (22) 

Zákoník práce ukládá zaměstnavateli povinnost přihlédnout při zařazování zaměstnanců do směn k potřebám zaměstnanců pečujících o děti, bohužel jen v obecné rovině. Potřeby každého zaměstnance v péči o dítě jsou různé - někomu noční směny vyhovují, protože může hlídat dítě přes den a večer přebere péči partner. Zákon předpokládá, že zaměstnanec sám svému zaměstnavateli řekne, jak by kvůli péči o děti potřeboval pracovní dobu upravit. Pak je ale zaměstnavatel povinen této žádosti vyhovět, pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody. Seberte odvahu a pokuste se se svým nadřízeným domluvit. 

Můj partner vydělává méně než já a navíc by stejně chtěl začít podnikat. Proto se rozhodl jít na rodičovskou dovolenou a já se po půl roce vrátím do práce. Jakým způsobem žádá o rodičovskou muž? Markéta (33) 

Samozřejmě že i váš partner má na čerpání rodičovské dovolené nárok, zákon na to myslí a v současné době je u nás na rodičovské dovolené kolem jednoho procenta tatínků. Všechny náležitosti jsou stejné jako v případě ženy. Forma žádosti o rodičovskou dovolenou není nijak předepsaná, může být jak písemná, tak ústní, vzory najdete na internetu. Myslete ale na to, že i toto je právní úkon, a proto lze skutečně jen doporučit provést ho písemnou formu. Ze žádosti musí jasně plynout, že žádáte o poskytnutí rodičovské dovolené k péči o dítě, a rovněž musí být jasné, na jak dlouho. 

Bohužel na nás nezbylo místo ve školce, babičky hlídat nemůžou… budu muset dát v práci výpověď? Jarmila (36) 

Pokud po skončení rodičovské dovolené nemůžete pracovat tak, jak uvádí vaše pracovní smlouva, máte tři možnosti. Můžete se obrátit na svého zaměstnavatele a požádat ho o neplacené volno, například do čtyř let věku dítěte. Pokud to nepůjde, zkuste se domluvit na možnosti úpravy týdenní pracovní doby. Nebudou-li zaměstnavateli bránit vážné provozní důvody, měl by vám vyhovět. Zkuste se také porozhlédnout ve svém okolí, zda by nemohla pomoct kamarádka. Pokud ani jedna z uvedených možností nevyjde, bude nutné pracovní poměr skončit. Mohlo by se totiž stát, že dobu, kdy byste nechodila do práce, by zaměstnavatel posoudil jako neomluvenou absenci. Po zameškání tří směn by s vámi mohl ukončit pracovní poměr okamžitě. 

Sdílej na facebooku
Autor: oli

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku