Debata s odborníky: jak získat výživné pro děti z neúplných rodin

Debata s odborníky: jak získat výživné pro děti z neúplných rodin
Dítě vnímá spory mezi rodiči, včetně těch finančních, velmi citlivě
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
19. srpna  2015 
 17:10

Co doporučují odborníci rodičům, kteří jsou sami s dětmi a jejich bývalý partner neplatí alimenty, takže se rodina ocitá ve finančně složité situaci? Podívejte se na diskusi na toto téma, kterou uspořádala Asociace neúplných rodin. 

 

Situace osamělých rodičů v Česku je tristní. Jedním z důvodů je fakt, že neexistuje žádné minimální výživné. Mnozí rodiče se tak navzdory dohodě s expartnery dočkají pouhých pár stovek korun, nebo dokonce vůbec ničeho. Ani se soudním rozsudkem v ruce však pečující rodič netuší, jak alimenty na neplatiči vymáhat. Nemá peníze na exekuční poplatky vybírané předem a nad právy dítěte často převládají obavy z reakce bývalého partnera.

Zanedbání povinné výživy je klasifikováno jako trestný čin se sazbou šest měsíců až tři roky. To by však musel rodič neplatit alespoň čtyři měsíce v kuse.

Jaké má vlastně dneska možnosti rodič, který není spokojen s výší alimentů nebo nedostává žádné?

  • Může se obrátit na soud a požádat o zvýšení výživného.
  • V případě, že druhý rodič neplatí alimenty vůbec, může podat trestní oznámení a případ se dostane k soudu, obvykle dojde na podmíněný trest s povinností doplacení dlužných alimentů, případně může viník přijít o řidičák.
  • Pokud rodič nadále neplatí, je možné podat návrh na exekuci u soudu, ten však má malé pravomoci a šance, že něco vymůže, činí sotva pár procent.
  • Je rovněž možné obrátit se přímo na exekutora, tato cesta je nejúspěšnější (cca 40 procent případů), ale je zároveň poměrně drahá, protože exekutor bude chtít za své služby minimálně deset až patnáct tisíc korun, a to i v případě, že nic nevymůže – tehdy je platí rodič, který o jeho služby požádal.
Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku