Blafy z porodnice podruhé! Tohle musely jíst naše čtenářky

Tohle jedly v porodnici čtenářky Maminky
Foto: Maminka.cz
Sdílej na facebooku
26. ledna  2016 
 08:00

Když si někdo přečte doporučení, co by měla jíst matka krátce po porodu, bude pak nejspíš šokován tím, co jim skutečně servírují zdejší porodnice. Situace se lepší jen pomalu, jak ukazují zkušenosti čtenářek webu Maminka.cz, které reagovaly na lednový článek Blesku. 

Začátkem ledna psal web Blesk.cz o tom, co musí jíst matky po porodu ve slovenských a českých porodnicích – vůbec se nedivíme, že článek měl velký ohlas, protože to skutečně není žádná hitparáda. Najdete ho TADY

Když jsme téma nadhodili na Facebooku webu Maminka.cz, také jsme se dočkali stovek reakcí a spousty fotografií. 

"Tři dny se na tom přežít dají, ale to množství je energeticky vhodné max. pro člověka v kómatu. Pak se nesmějí divit, že se ženská nerozkojí. Jídlo 3x denně, z toho jedno teplé – OK. Ale večeře složená z krajíce chleba, jablka a šunkového salámu a pak až snídaně v osm ráno, to je pro někoho, kdo je celou noc vzhůru, celkem hladovka," napsala nám například Markéta Hampejsová. Jídlo jí do porodnice nosila rodina. 

Špekové knedlíky se zelím a cibulkou pro kojící matky? 

Také Lenka Hanoutová byla jídlem v porodnici překvapená. Nejenže ho bylo málo, nemile ji překvapilo i složení. "K obědu čočka, k večeři dušené zelí, další den kapustová polévka – co víc si může kojící matka přát..." Také další čtenářka Maminky – Míša Součková – nadšená nebyla. "V porodnici jsem byla pět dní a jen jednou byla teplá večeře, jinak vždy pečivo, máslo, jogurt nebo něco podobného... I ve věznici mívají denně teplé večeře," popsala svou zkušenost. 

A co se jí v Hradci Králové? "Nemocniční stravu beru s rezervou. Nejsem na hotelu nebo doma, abych si vybírala a poroučela. Snídaně a večeře byly v pohodě, ale první den po porodu byla čočka a druhý den špekové knedlíky se zelím a cibulkou, což mě jako strava pro kojící matky moc fajn nepřijde," napsala další čtenářka. 

Ale našly se i hlasy, které stravu v porodnicích bránily, jako například Věra Lacinová. "Strava v nemocnici je pro nicnedělající pacienty spočítaná kaloricky přesně. To jen lidi jsou rozežraný a nevědí, co by! A jestli máte hlad, ať vám rodina donese jídlo! A pak si ženský stěžujou, že jsou tlustý a neshazují po porodu kila," napsala. 

Spousta pečiva, málo skutečně výživných potravin

Výživová expertka Margita Slimáková nicméně považuje jídla v porodnicích za mizerná. 

„Na fotkách jídel z porodnic je zpravidla jen hromada pečiva a balení margarínu nebo másla. Občas je slazený mléčný produkt, kousíček sýru nebo uzeniny. Maminky po porodu potřebují obnovit síly a dodávat živiny pro sebe i pro tvorbu mateřského mléka, tedy pro své dítě. Proto potřebují především výživově bohatá, chutná a dobře stravitelná jídla,“ okomentovala jídla Slimáková pro Blesk.cz. 

A to české porodnice dopadly, minimálně co se jídla týče, lépe než ty slovenské. Protože v těch nové a nastávající maminky teprve nečekají žádné hostiny, zatímco v těch českých to je tak půl na půl. Někde po porodu vyčerpané ženy dostanou jen chleba a dvě kolečka šunky, jinde naservírují oběd ve stylu školní jídelny.

To nevyšlo! Když se rodinné fotky ani trochu nepovedou

To nevyšlo! Když se rodinné fotky ani trochu nepovedou

Objednáte fotografa, obléknete sobě i dětem sváteční šaty a těšíte se, že budete mít pěknou vzpomínku v podobě fotografie do rámečku. Jenže ouha. Ne…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku