Těhotenství vs. vegetariánství: co si musí hlídat ženy s alternativním stravováním?
Z lékařského pohledu je makrobiotika a veganství hodnoceno jako nevhodný způsob stravování během těhotenství. Ženy, které se dlouhodobě stravují alternativně a nyní chtějí otěhotnět, by měly navštívit nutričního specialistu, aby zjistil, co vlastně jedí a jaký případný nedostatek živin jim hrozí, a sestavil jim vhodný jídelníček.
Obecně u těchto žen dochází především k deficitu vitaminu B12 (vyskytuje se pouze v živočišné formě), který je důležitý pro správný vývoj mozku plodu, a dítě je k jeho nedostatku náchylnější než matka.
Navíc plod vyvíjející se v těle normálně se stravující matky je schopen vytvořit si zásoby tohoto vitamínu, které mu posléze vystačí až na 6 prvních měsíců života po narození. Dále je potřeba zajistit náhradní příjem vápníku u matek striktně odmítajících mléko a mléčné výrobky (veganky, makrobiotičky).
Ale ani lakto-ovo vegetariánky by riziko neměly podcenit, protože sice konzumují mléko, ale zároveň mají zvýšený příjem rostlinné stravy, která obsahuje fytáty a oxaláty blokující ve střevech vstřebávání vápníku.
Proto se doporučuje nejíst rostlinnou stravu a mléčné výrobky současně. Na druhou stranu lakto-ovo vegetariánky mají při svém způsobu stravování zajištěn dostatečný příjem kyseliny listové, která hraje nezastupitelnou roli při buněčném dělení, to znamená především v prvních týdnech vývoje plodu, a není u nich třeba dodávat ji uměle ve formě tablet.
Ve většinové populaci s běžnými stravovacími návyky bývá bohužel tento vitamín zastoupen málo, což zvláště v těhotenství, kdy se nároky zvyšují, může způsobovat problémy (nejčastěji se uvádějí defekty neurální trubice plodu). Proto lékaři často těhotným ženám a těm, které se chystají otěhotnět, předepisují preventivně kyselinu listovou v lékové formě.
Je potřeba hlídat příjem bílkovin a aminokyselin

Bezmasé stravování také vede k nedostatku některých esenciálních aminokyselin v těle, což je zvláště v raném stádiu těhotenství považováno za rizikový stav, protože ke správnému vývoji plodu v děloze je nutné zastoupení a kombinace všech druhů aminokyselin. Vegetariánky by měly jíst společně různé rostlinné potraviny (např. luštěniny a obiloviny), aby si zajistily lepší kombinaci aminokyselin. V dlouhých zimních měsících s minimem slunečního svitu je nutné zvážit případné riziko nedostatku vitamínu D u žen, které nejedí potraviny bohaté na jeho zdroje, jako jsou ryby, vejce, máslo, mléko.
Je vhodné nahradit chybějící alternativou, např. sójové mléko. Vit. D je významný pro prevenci křivice u novorozence a osteomalacie u matky. Není od věci, aby přísné veganky a makrobiotičky přehodnotily v době těhotenství a kojení svoje stravovací zvyklosti a po tento výjimečný čas přešly alespoň na lakto-ovo vegetariánství.