Těhotenství vs. vegetariánství: co si musí hlídat ženy s alternativním stravováním?

Těhotenství vs. vegetariánství: co si musí hlídat ženy s alternativním stravováním?
I vegetariánkám nebo vegankám se může narodit zdravé dítě
Foto: Vím, co jím
Sdílej na facebooku
13. července  2015 
 15:51

Z lékařského pohledu je makrobiotika a veganství hodnoceno jako nevhodný způsob stravování během těhotenství. Ženy, které se dlouhodobě stravují alternativně a nyní chtějí otěhotnět, by měly navštívit nutričního specialistu, aby zjistil, co vlastně jedí a jaký případný nedostatek živin jim hrozí, a sestavil jim vhodný jídelníček.

Obecně u těchto žen dochází především k deficitu vitaminu B12 (vyskytuje se pouze v živočišné formě), který je důležitý pro správný vývoj mozku plodu, a dítě je k jeho nedostatku náchylnější než matka.

Navíc plod vyvíjející se v těle normálně se stravující matky je schopen vytvořit si zásoby tohoto vitamínu, které mu posléze vystačí až na 6 prvních měsíců života po narození. Dále je potřeba zajistit náhradní příjem vápníku u matek striktně odmítajících mléko a mléčné výrobky (veganky, makrobiotičky).

Ale ani lakto-ovo vegetariánky by riziko neměly podcenit, protože sice konzumují mléko, ale zároveň mají zvýšený příjem rostlinné stravy, která obsahuje fytáty a oxaláty blokující ve střevech vstřebávání vápníku.

Proto se doporučuje nejíst rostlinnou stravu a mléčné výrobky současně. Na druhou stranu lakto-ovo vegetariánky mají při svém způsobu stravování zajištěn dostatečný příjem kyseliny listové, která hraje nezastupitelnou roli při buněčném dělení, to znamená především v prvních týdnech vývoje plodu, a není u nich třeba dodávat ji uměle ve formě tablet.

Ve většinové populaci s běžnými stravovacími návyky bývá bohužel tento vitamín zastoupen málo, což zvláště v těhotenství, kdy se nároky zvyšují, může způsobovat problémy (nejčastěji se uvádějí defekty neurální trubice plodu). Proto lékaři často těhotným ženám a těm, které se chystají otěhotnět, předepisují preventivně kyselinu listovou v lékové formě.

Je potřeba hlídat příjem bílkovin a aminokyselin

Sójové produkty
Sójové produkty
Autor: Shutterstock.com
Matky, které ze svého jídelníčku dlouhodobě vyloučily maso, by měly dbát na dostatečný přísun bílkovin z jiných zdrojů – ze sóji (tofu sýr), luštěnin, ořechů. Protože v jejich stravě chybí snadno vstřebatelné železo z masa, musejí zvýšit jeho příjem z rostlinné stravy (bohatým zdrojem je např. červená řepa) a současně jíst potraviny bohaté na vitamín C, který usnadňuje vstřebávání železa z potravy.

Bezmasé stravování také vede k nedostatku některých esenciálních aminokyselin v těle, což je zvláště v raném stádiu těhotenství považováno za rizikový stav, protože ke správnému vývoji plodu v děloze je nutné zastoupení a kombinace všech druhů aminokyselin. Vegetariánky by měly jíst společně různé rostlinné potraviny (např. luštěniny a obiloviny), aby si zajistily lepší kombinaci aminokyselin. V dlouhých zimních měsících s minimem slunečního svitu je nutné zvážit případné riziko nedostatku vitamínu D u žen, které nejedí potraviny bohaté na jeho zdroje, jako jsou ryby, vejce, máslo, mléko.

Je vhodné nahradit chybějící alternativou, např. sójové mléko. Vit. D je významný pro prevenci křivice u novorozence a osteomalacie u matky. Není od věci, aby přísné veganky a makrobiotičky přehodnotily v době těhotenství a kojení svoje stravovací zvyklosti a po tento výjimečný čas přešly alespoň na lakto-ovo vegetariánství.

Sdílej na facebooku
Autor: Klára Kaiserová

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku