Bylinky, které vám pomohou zvládnout těhotenství

Bylinky, které vám pomohou zvládnout těhotenství
Než do sebe při každé bolesti hned cpát chemii, zkuste raději sílu bylinek
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
13. července  2015 
 15:58

Naše prababičky říkávaly: „Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni,“ a měly pravdu. Ale pozor! Další lidová moudrost, že když bylinky nepomůžou, alespoň neuškodí, už tak pravdivá není. Zvláště v těhotenství je potřeba zacházet s bylinkami opatrně. 

Období rostoucího bříška s sebou nese kromě těšení se na příchod miminka také řadu drobných i závažnějších zdravotních potíží. Těhotné ženy tehdy často hledají pomoc v „zelené lékárničce“. U nich je však dvojnásob důležité, aby zvolily tu správnou bylinku. Navíc by vždy měly svůj problém zkonzultovat s lékařem.

I zdánlivě nevinné popíjení bylinných čajů může mít negativní vliv na průběh těhotenství. Na druhé straně některé bylinky mají v tomto období vyloženě blahodárný účinek. K takzvaným „ženským“ bylinkám jistě patří kontryhel. Zmírňuje menstruační bolesti, pomáhá při vaginálních výtocích a pozitivně ovlivňuje zavinování dělohy bezprostředně po porodu.

Po čem sáhnout a čemu se raději vyhnout? 

Maliny
Maliny
Autor: Dione
Další výbornou volbou pro nastávající maminky je čaj z listů maliníku. Měl by se však pít teprve až od ukončeného 36. týdne těhotenství a termosku s tímto čajem je dobré nezapomenout s sebou do porodnice.

Maliník má totiž pozitivní vliv na činnost dělohy při porodu, napomáhá k účinným pravidelným kontrakcím v první době porodní.

Dobrý účinek na činnost hladké svaloviny dělohy a tím na snadnější průběh porodu má rovněž lněné semínko, které působí také proti zácpě – častému neduhu v posledním trimestru těhotenství. Podobně lze těsně před termínem porodu a v první době porodní využít také tinkturu z pupenu lnu, který navíc zklidňuje podrážděné sliznice. S užíváním tinktur ale v těhotenství zacházejme opatrně, obsahují líh (tedy alkohol). Je proto vhodnější nakapat určené množství tinktury do malého hrnečku vlažného čaje, nechat pár minut odstát, aby se líh vypařil, a teprve potom vypít.

Bylinky na nachlazení

Bazalka
Bazalka
Autor: Shutterstock.com
Bylinky, kterými nic nezkazíte a můžete po nich sáhnout, když vás trápí lehčí nachlazení, jsou lipový květ na vypocení a jitrocel na kašel (ten ale jen krátkodobě a v menším množství).

Výbornými a chutnými čajovými směsmi pro běžné pití jsou ovocné čaje z listí borůvek a z jablečných slupek.

Borůvky v kombinaci s brusinkami mají navíc antibakteriální a mírně protizánětlivý účinek a jsou podpůrnými prostředky v případě léčby infekce močových cest, ke které bývají těhotné ženy náchylnější. (Pozn. Klasické urologické čaje nejsou v době gravidity vhodné, protože obsahují i byliny v těhotenství nedoporučované, např. břízu bělokorou nebo medvědici lékařskou. Pití urologických čajů vždy konzultujte se svým lékařem.)

Bez obav si můžete dát šálek šípkového čaje nebo třapatku nachovou (echinaceu) A na které byliny je potřeba úplně zapomenout? Především na ty „zahřívací“, prokrvující, jako jsou např. skořice či zázvor – překrvení v oblasti pánve může totiž vyvolat předčasný porod nebo potrat. Štiplavou chuť zázvoru si tak můžete dopřát maximálně občas ve formě zázvorových lízátek při ranních nevolnostech v počátcích těhotenství. Pozor také na známý fenykl, který bývá často podvědomě spojován s miminky. Ovšem v době těhotenství je zakázaný, stejně jako další byliny, které bývají součástí čajů a pastilek při problémech s trávením či při chřipce, např. tymián a yzop.

Fenykl přichází na řadu až v šestinedělí. Další zakázanou bylinou je máta, může způsobit změny v krevním obrazu a nadměrné pití mátového čaje v době gravidity může vést až k poškození ledvin (podobně jako užívání medvědice lékařské). Ani mučenka, chmel, šalvěj, kozlík lékařský, truskavec (rdesno ptačí) nejsou bez rizika.

Sdílej na facebooku
Autor: Klára Kaiserová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku