Těhotenské tabu: Nadýmání a potíže s plyny. Jak se jich zbavit?

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    16. května  2017 
     06:00

    Asi už jste se všimla, že během těhotenství se zpomaluje váš trávicí systém. Tělo se snaží vstřebat co nejvíce živin z jídla jak pro miminko, tak i pro vás. Ovšem nevýhodou jsou tím způsobené zácpa, nadýmání a plynatost. Většině žen se bohužel tyto potíže nevyhnou, a tak vám přinášíme pár rad, jak je zmírnit.

  • Jezte málo, zato často

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Vyhněte se zbytečným náletům na ledničku po několikahodinovém hladovění. Raději se snažte jíst menší porce mnohem častěji. Naštěstí v těhotenství jsou chutě tak proměnlivé, že není problém si dopřávat časté svačinky, že. Navíc tak máte další důvod, kterým si ukusování v těhotenství odůvodnit, a nemít tak černé svědomí. Přeci jen to děláte pro své dobro! Tělo má tak šanci zpracovat jídlo, aniž by došlo k nahromadění plynu v trávicím systému.

  • Dostatek zeleniny každý den

    Salát
    Salát
    Autor: shutterstock.com

    Ano, správně. Všude dokola zmiňované zdravé stravování je základ. A platí to i během doby, kdy nosíte děťátko pod srdcem. Vyvážený jídelníček by se měl skládat také z dostatku čerstvé zeleniny, která hlavně v syrové formě napomáhá předcházet nadýmání.

  • Vyhněte se problémovým potravinám

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když nastávající maminku honí mlsná, málokdy si umí v této chvíli to, na co má zrovna chuť, odepřít. Zbystřit byste ale měla, pokud vás trápí plynatost, ale vy byste si ráda otevřela sklenici limonády nebo plechovku s fazolemi, které jsou pro náš žaludek těžce zpracovatelné. Vyhněte se potravinám, jako jsou všechny typy luštěnin, brokolice, zelí, kapusta. Dále jablkům a průmyslově zpracovaným sladkostem v podobě sladkých šťáv, polévkám z pytlíku a podobným produktům se spoustou konzervantů.

  • Pomalu, pomaličku

    Je paleo dieta něčemu prospěšná?
    Je paleo dieta něčemu prospěšná?
    Autor: Shutterstock.com

    Zpomalte, když jíte. Pořádně rozkousejte každé sousto a dejte si hezky na čas. Vychutnávejte jako praví Francouzi. Budete-li jíst pozvolna a nebudete hltat s otevřenou pusou, budete také polykat mnohem méně vzduchu, který má samozřejmě také svůj podíl na plynatosti.

  • Zapisujte si

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jestliže jsou zácpa, nadýmání a plynatost vašimi pravidelnými problémy, zkuste si chvilku psát takový deníček toho, co všechno jste ten den snědla. Zapište si, v kolik jste každé jednotlivé jídlo pozřela, a pak si poznamenejte vždy čas, kdy vás jedna z výše uvedených nepříjemností začala trápit. Můžete tak po krátké době velmi snadno vypozorovat, po jakém jídle nebo v jakém období to vašemu tělu nesvědčí.

  • Zaujměte uvolňovací pozici

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když cítíte, že na vás plyny začínají útočit, rychle si klekněte na zem a čelem se dotkněte podlahy a zadek vyšpulte co nejvíce do vzduchu. Tato pozice umožňuje plynům snadněji projít skrze celé vaše tělo, a navíc významně zmírňuje i často doprovázející bolesti.

  • Mátový čaj

    Mátový čaj
    Mátový čaj
    Autor: Shutterstock.com

    Některé bylinky nejsou v těhotenství zrovna vhodné. To ale naštěstí neplatí pro mátu! Ta se přímo doporučuje všem těhulkám, které trápí nadýmání a plynatost. Já osobně mátový čaj piji denně. Sice mě úplně problémů se zažíváním nezbavil, ale aspoň je pomáhá trochu držet pod kontrolou.

  • Cvičení

    Stejně jako zdravý a vyvážený jídelníček, i cvičení reguluje vznik problémů trávicího systému. Některé typy cvičení, jakou jsou gravid jóga, pilates, plavání, chůze či cvičení na míči, můžete praktikovat každý den i během těhotenství. Nejlepší obrana před bolestivými záchvaty je dělat všechno pro to, abyste jim předcházela.

    A vězte, nakonec to všechno skončí.

    Video se připravuje ...
    Těhotenství týden po týdnu: Jak ženě rostlo břicho • VIDEO: 

    Manažer, popelář, herečka nebo lékařka? Jméno ovlivňuje, co z dítěte bude, tvrdí vědci

    Manažer, popelář, herečka nebo lékařka? Jméno ovlivňuje, co z dítěte bude, tvrdí vědci

    Jméno, jaké pro potomka vyberete, poměrně hodně ovlivní to, jak si časem povede mezi vrstevníky a dále v životě. Není v tom žádná magie, rozhoduje…celý článek

     

     

     

     

     

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku