Rizika umělého oplodnění, o kterých se moc nemluví: Co se může stát?

  • Rizika umělého oplodnění, o kterých se moc nemluví: Co se může stát?
    Problémy s početím řeší stále více párů. A nejen v Česku. K nárůstu zájmu o umělé oplodnění přispívá stále vyšší věk prvorodiček.
    Foto: Profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    28. ledna  2017 
     06:00

     

    Když už člověk podstupuje umělé oplodnění (IVF), je v takovém psychickém rozložení, že jej od jeho úmyslu nemůže odradit snad vůbec nic. Měsíce, někdy i roky neúspěšných pokusů o přirozené početí přivádí na kliniky asistované reprodukce čím dále více párů, které jsou ochotny pro úspěšné otěhotnění udělat a podstoupit téměř cokoliv. Ani my s manželem jsme nebyli výjimkou. A i když jsem o negativech a rizicích při IVF četla, nevěnovala jsem jim nijak zvlášť velkou pozornost. Dokud některé z nich mě nebo mé blízké nepotkaly...

  • Ne každý má žaludek na to píchat si do sebe injekce

    Většina žen, která se chystá na umělé oplodnění, podstupuje hormonální stimulaci. Hormony se píchají injekčně. Já sice nejsem žádná citlivka, ale už před prvním píchnutím injekce hormonů jsem věděla, že to bude muset obstarat můj manžel. Ani jemu sice nebylo příjemné mě bodat do břicha, ale byl to pro nás jediný způsob. A když náhodou manžel nebyl doma, dodávala jsem si odvahu i třicet minut, abych se bodla. Jasně, nejde o žádný závažný problém, který by měl nějak ohrožovat zdraví, ale na psychice ani jednoho z partnerů tento každodenní rituál nepřidá.

  • Hyperstimulační syndrom

    ...
    ...
    Autor: iStock

    V souvislosti s užíváním hormonů během stimulace vaječníků na IVF existuje riziko hyperstimulace ovarií (OHSS). Hlavními charakteristikami OHSS jsou bolestivá zvětšení vaječníků, hromadění tekutiny v dutině břišní (někdy i na hrudníku), nevolnost, zvracení, dehydratace a riziko trombózy.

    V centru asistované reprodukce vás sice na toto riziko upozorní stejně jako nás, ale většinou se dozvíte, že OHSS se nejčastěji objevuje v posledním týdnu před samotným odběrem vajíček. Pak se vajíčka odeberou, avšak následný transfer zpět do dělohy se nedělá a odkládá se až do doby, kdy vymizí příznaky, což může trvat i několik měsíců. Nebo se syndrom projeví až později v důsledku transferu embrya, které se úspěšně uhnízdí a vznik OHSS je způsoben rostoucí hladinou hormonu hcg.

    6 věcí, které by vám gynekolog chtěl říct, ale nikdy to neudělá

    6 věcí, které by vám gynekolog chtěl říct, ale nikdy to neudělá

    Většině z nás se tam nikdy moc nechce. Bodejť by jo. Svlékat se před cizím člověkem, prozrazovat mu, kdy jsme měly poslední pohlavní styk, případně…celý článek

    Ovšem může se stát i to, že budete patřit mezi méně běžné případy stejně jako já a syndrom se u vás projeví až pár dní po odběru vajíček neboli punkci. A musím přiznat, že to pro mě byl šok! Všechny gynekologické prohlídky až do punkce totiž probíhaly v naprostém pořádku a nic nenasvědčovalo žádným komplikacím. Dokonce jsme měli již naplánován termín transferu embryí, do kterého jsem já i manžel vkládali veliké naděje. Místo toho jsem však dva dny před transferem nastoupila na několik týdnů do nemocnice. 

  • Nevyjde to hned na poprvé

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zřejmě každý pár doufá v to, že se jim vydaří hned první IVF pokus. Přitom je to běh na dlouhou trať, který může selhat na několika stanovištích. Zádrhel může přijít už při odběru vajíček, kdy sice mohou být odebrány folikuly, ale jsou prázdné a k oplodnění tak nejsou k dispozici žádná vajíčka.

    Další komplikace se mohou objevit v okamžiku, kdy embryolog provádí umělé oplodnění a i přes jeho veškerou snahu nedojde ke spojení vajíček a spermií. A zklamání se můžeme dočkat i před cílovou rovinkou, kdy se sice podařilo odebrat i oplodnit vajíčka, avšak zahnízdění embrya se nezdaří.

    Ostatně uvádí se, že šance na pozitivní těhotenský test vychází na 25 až 37 procent na jeden pokus. Z mého okolí se napoprvé sice nepodařilo otěhotnět žádnému páru, ale na druhou stranu musíme brát v úvahu, že ani při přirozeném početí se to málokomu povede hned na první pokus. A přiznejme si, že motivace mít dítě je tak silná, že jdeme do dalších pokusů znovu a znovu.

  • Vícečetná a mimoděložní těhotenství

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Těhotenství po IVF je už od začátku pozorněji sledováno oproti tomu „normálnímu“. A není divu! Je zde zvýšená pravděpodobnost mnohočetného těhotenství a zejména z toho důvodu jsou transferována maximálně dvě embrya, ovšem to neznamená, že u IVF je vyloučen výskyt identických dvojčat. V některých vzácných případech lze dokonce u IVF získat ze dvou embryí trojčata. Rovněž také je po IVF asi dvouprocentní riziko mimoděložního těhotenství oproti polovičnímu riziku v běžné populaci. Osobně znám jednu ženu, která si po IVF prošla mimoděložním těhotenstvím, a pak další dvě, kterým se narodila dvojčata i přes transfer jednoho embrya.

  • Vývojové vady

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Každý si přejeme zdravé miminko. A procházíme-li procesem, kdy jsme již od jeho početí sledováni pod bedlivým lékařským dohledem, můžeme lehce dospět k přesvědčení, že se přece našemu miminku při takové péči nemůže nic zdát. Jenže při procesu IVF nelze na vajíčka a spermie stejně jako na jejich spojení vyvíjet žádný vliv, čímž nedochází k žádné manipulaci s dědičnou výbavou. Nelze tak vyloučit, že se nepřenesou neodhalené dědičné choroby rodičů na dítě.

    Studie sice uvádí, že těhotenství po IVF nemá nijak zvýšený výskyt vývojových vad u plodů v porovnáním s běžnou populací. Nemůžeme tak předpokládat, že když jsou u počátku zrození našich dětí lékaři a embryologové, vyhneme se všem nemocem a budou nám transferována pouze kvalitní a stoprocentně zdravá embrya. Rizika jsou stejná jako u těhotenství, která nejsou pod takovým dozorem. 

    Bruslení na jezeře, lyžování i plavání na jednom místě? Zkuste zimní Lipno

    Bruslení na jezeře, lyžování i plavání na jednom místě? Zkuste zimní Lipno

    Zimní dovolená s dvěma malými dětmi, kterou si užijete? Ano, když si vyberete místo, které vám vyjde vstříc jak svou nabídkou, tak dopravní dostupností.…celý článek

    Vždy dokonalá Ivanka Trump: Podívejte se, jak žije s manželem a třemi dětmi

    Vždy dokonalá Ivanka Trump: Podívejte se, jak žije s manželem a třemi dětmi

    Můžete si prohlédnout desítky, možná stovky fotografií Ivanky Trump. Je jedno, zda jde o oficiální fotky nebo snímky ulovené potajmu nějakým…celý článek

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku