Vaginální infekce mohou způsobit neplodnost

Vaginální infekce mohou způsobit neplodnost
Když se infekce vleče více dní, zajděte s ní raději k lékaři, aby nepřešla do chronické formy
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
8. prosince  2015 
 05:00

Jde o problémy, které trápí spoustu žen, ale nerady o nich mluví. Mnoho z nás někdy poznalo na vlastní kůži nepříjemné příznaky vaginální mykózy. Ale pozor! Pokud je nebudete léčit, mohou přejít do chronické formy, která může skončit i neplodností.

Za normálních okolností je pochva ženy osídlena neškodným spektrem mikroorganismů (Lactobacillus acidophilus vaginalis). Když je rovnováha mezi nimi narušena, z 90 procent  to způsobuje přemnožení plísní, konkrétně kvasinek druhu Candida. Nejčastějšími příznaky jsou: svědění, pálení, zarudnutí pochvy a zevního genitálu, bolest při pohlavním styku a při močení. Může, ale nemusí se objevit abnormální poševní výtok.

Riziko zvyšuje bazén i těhotenství

K narušení rovnováhy pochvy vedou změny organismu, které souvisejí s věkem, výživou, s hygienickými návyky (nadměrná spotřeba a nesprávný výběr prostředků intimní hygieny), s koupáním na hygienicky závadných koupalištích, se sexuální promiskuitou, s užíváním léků (antibiotika, hormony) a s patologickými změnami na děložním čípku. Často vás to může postihnout v těhotenství a při onemocnění diabetem.

Zuzana: Dnes mám ovulaci! Jak jsem kvůli snaze o početí málem přišla o přítele

Zuzana: Dnes mám ovulaci! Jak jsem kvůli snaze o početí málem přišla o přítele

Lékaři mluví o problémech s početím, když se páru přes veškerou snahu nepodaří počít dítě ani po roce úsilí. Zuzana si pro sebe stanovila limit kratší…celý článek


Nejúčinnější je okamžitá návštěva lékaře, který odebere stěry, zjistí přesnou příčinu a navrhne způsob léčby. Nejčastěji předepíše pacientce protiplísňové preparáty. Uplatňuje se dočasná pohlavní zdrženlivost, zavádění poševních tablet, čípků nebo krémů. Je nutné léčit oba sexuální partnery současně, neboť neléčený partner může být zdrojem opakované infekce.

Prevence:

  • správná, racionální výživa (mléčné výrobky s živými kulturami);
  • rozumné používání přípravků osobní intimní hygieny (nadbytečnost může uškodit!);
  • pravidelné gynekologické prohlídky;
  • opatrnost na veřejných toaletách; koupání na hygienicky kontrolovaných koupalištích; partnerská věrnost.

Novinkou na trhu jsou "testovací vložky", které odhalí vzniklou infekci. Zatím je můžete sehnat u svého gynekologa, brzy by měly být k dostání i v lékárnách.

Sdílej na facebooku
Autor: Tereza Netolická

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku