Proč menstruace bolí? Silné bolesti pociťuje každá šestá žena

  • Proč menstruace bolí? Silné bolesti pociťuje každá šestá žena
    Nevolnost a bolesti bývají nejsilnější v prvních dnech menstruace
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    29. srpna  2015 
     20:00

    Bolestivou menstruaci známe skoro všechny. Bolesti v podbřišku, v kříži, bolest hlavy, průjem a někdy až kolapsové stavy. Pokud žena má známky těchto těžkostí, většinou sáhne po první pilulce, kterou najde v kabelce nebo v domácí lékárničce a více to neřeší. To je chyba, protože za bolestivá menstruace může ukazovat i na potíže, jako je endometrióza nebo děložní myomy. 

     

  • Nepodceňujte problémy!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Bolesti tohoto druhu jsou nejsilnější v prvních dnech menstruace. Takzvaná dysmenorea (bolestivá menstruace, děložní křeče - pozn. red.) bývá nejčastější v období puberty a u mladých žen. Obtíže obvykle odezní i bez léčby, ovšem až po porodu nebo po 25. roce věku. Pokud se objeví po čtyřicítce nebo po letech nebolestivé menstruace (tzv. sekundární dysmenorea), může to být signál skrytého onemocnění, například endometriózy, takže není radno tyto bolesti podceňovat.

  • Kolik žen menstruace hodně bolí?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

     Až 15 procent žen má bolesti při každé menstruaci. Dalších 16 procent je mívá často, 13 procent sice výjimečně, ale přece jen ano. Až 360 tisíc žen u nás trpí tolik, že musí polykat léky. Je to nutné? Existuje pomoc? 

  • Jak hledat řešení?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co může gynekolog udělat, když za ním přijdete s bolestmi při menstruaci? Vhodnou léčbu naordinuje až po důkladném vyšetření. Může zvolit buď hormonální antikoncepci, anebo jinou specializovanou léčbu - inhibitory cyklooxygenázy (mají protizánětlivé účinky), analgetika (proti bolesti), spasmolytika (uvolňují křeče).

    Ženy samozřejmě touží po něčem, co jim pomůže co nejrychleji. Po vyloučení dalších příčin jsou nejvhodnější analgetika se spasmolytiky v jednom. Jedno účinně zmírňuje bolest, to druhé uvolňuje křeče v děloze a v cévách, což je vlastně hlavní příčina menstruačních bolestí. Takové léky jsou dnes volně dostupné v lékárnách, navíc nebývají drahé a jsou šetrné k žaludeční sliznici. Tyto léky můžete užívat i jako prevenci, a to 1-2 dny před očekávanou menstruací, nebo na začátku menstruace užít dvě tablety najednou a pak pokračovat menší pravidelnou dávkou, což ženě zajistí silnější počáteční „útok“ proti bolesti.

    A zbavíte-li se bolesti, zmírníte i další nepříjemné následky menstruace, jakými jsou zhoršený psychický stav, poruchy spánku, snížená soustředěnost či omezený výkon a snížená pohyblivost.

  • Proč menstruace tolik bolí?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    • projevuje se tak ovulační cyklus, běem něhož může dojít k početí
    • zvýšená tvorba prostaglandinů v děložní stěně
    • zvýšený tonus svalových vláken v děloze
    • zvýšená frekvence děložních stahů
    • tonus cév - nedostatečné prokrvení svalů
  • Jak jinak si můžeme pomoci?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    • Pravidelnou a zdravou stravou s převahou zeleniny, ovoce, ryb a bílého masa.
    • Omezením konzumace sladkostí, kávy (může zesilovat bolesti) a alkoholu.
    • Dostatečným příjmem minerálů - hlavně vápníku a hořčíku.
    • V době menstruace pijte hodně tekutin (zejména teplého čaje), a na břicho si přikládejte teplé obklady.
    • Choďte na procházky, cvičte jógu.
/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku