Klíště: chyby odkoukané od rodičů. Co se naučí vaše děti?

Klíště: chyby odkoukané od rodičů. Co se naučí vaše děti?
Foto: Pfizer
Sdílej na facebooku
10. prosince  2019 
 00:00

Sezóna klíšťat je za námi, uf, řekla jste si možná. Už žádné pravidelné kontroly každý večer před koupáním. Věděla jste ale, že klíšťata jsou aktivní, pokud teplota neklesne pod 5 stupňů? Ani domácí kontrola od jara do podzimu proto stačit nemusí. A, jen tak mezi námi, maminkami, prohlížela jste i sebe? A prohlíží se babička s dědou?

Z průzkumu přitom vyplynulo, že očkování proti klíšťové encefalitidě využívá v České republice pouze 25 % obyvatel. Nejproočkovanější je přitom věková skupina od 17 do 59 let. Naopak, nejmenší je proočkovanost u lidí nad 60 let (16 %).  

1.   To, že máme klíště, podceňujeme

Je pravdou, že když jsme byly malé, o klíšťové encefalitidě a lymeské borrelióze téměř nikdo nevěděl. Počet případů těchto onemocnění se ale stále zvětšuje. Méně než tisíc případů u klíšťové encefalitidy za rok se může zdát málo. Ale jen do doby, kdy někdo z našich známých nebo blízkých zůstane kvůli klíšťové encefalitidě s dlouhodobými vážnými zdravotními komplikacemi.

2.   Nejsme očkovaní

Repelent, ať již přírodní, nebo kupovaný, dlouhé nohavice ani prohlídku po příchodu domů není možné považovat za 100% ochranu. Zatímco lymeskou borreliózu je možné léčit antibiotiky, v případě klíšťové encefalitidy, která je virového původu, antibiotika použít nelze. Proto je tak důležitá prevence. Účinná specifická prevence klíšťové encefalitidy je očkování, základní očkování probíhá ve třech dávkách. Proto je zima vhodným obdobím k tomu s očkováním začít. Na očkování přispívají pojišťovny v rámci svých preventivních programů, a to až do výše 1 500 Kč (podrobnější informace najdete na www.pozorkliste.cz). Tento příspěvek je možné čerpat jak na základní očkování, tak na přeočkování po 3–5 letech.

Autor: Pfizer

3.   Před klíštětem se chráníme jen při cestě do lesa, a to pouze repelentem a dlouhými kalhotami

Zatímco dříve jsme se klíšťat bály hlavně při pobytu v lese nebo na louce, nyní musíme počítat s tím, že klíště se může přisát téměř kdekoli. Není nic výjimečného, pokud si klíště „přineseme“ z parku nebo dětského hřiště. Klíšťata totiž nežijí na stromech, jak si mnoho lidí myslí. Číhají na nás spíše v keřích nebo ve vysoké trávě.

4.   Klíště špatně odstraňujeme

Odborníci se vytrvale snaží opravovat chybný způsob odstranění klíštěte, kdy lidé klíště zakápnou olejem a snaží se ho vytočit. K točení přitom není žádný důvod. Klíště stačí zakápnout dezinfekcí a vyviklat. Děti se často bojí pinzety, tady je možné použít i vlhký konec vatové tyčinky namočený v mýdle.

5.   Nevíme, co s ním

Upalování klíštěte je dalším z mýtů spojených s tímto parazitem. Přitom ho stačí pouze spláchnout do záchodu zabalené v papíru. Obavy, že znovu vyleze, jsou zbytečné…

Patříte k těm, kteří posílají klíště na vyšetření do laboratoře? Náklady na vyšetření zaměřené na borrélie a klíšťovou encefalitidu jsou zpravidla 1 000 až 2 000 Kč, zatímco při očkování proti klíšťové encefalitidě je cena jedné dávky, včetně aplikace cca 900 Kč. Navíc je důležité si uvědomit, že u klíšťové encefalitidy je možné pouze mírnit příznaky, na tuto virovou nákazu lék neexistuje. Stejně tak vám nepomůže informace o tom, že klíště bylo pozitivní na lymeskou borreliózu. Pro lékaře jsou důležité projevení symptomů a výsledky rozboru krve. Až na jejich základě mohou nasadit antibiotika.

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ml a FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis. Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2019.02.024

Sdílej na facebooku
Autor: Prezentace klienta

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku