Trpí vaše dítě na alergie? Pomozte mu!

Trpí vaše dítě na alergie? Pomozte mu!
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
28. května  2020 
 00:00
Prezentace klienta

S alergií se potýká stále víc lidí, včetně dětí. Výskyt alergie v populaci stoupá, na vině je náš životní styl, přehnaná hygiena i genetika. Pokud má rodič na něco alergii, velmi pravděpodobně jí bude trpět i potomek. Trápí vaše dítě alergie? Pomozte mu!

Ať už dítě trápí alergie na mléko, pyl nebo roztoče, dost to všem zúčastněním otráví život. Nenechte se tím semlít, vyrazte do boje. Důležité totiž je alergii včas odhalit a snažit se odstranit její příčinu.

Víte, že s alergií se nemusíte narodit, může se projevit kdykoli během života?

Kde se alergie vzala?

Za alergií stojí nedostatečná imunita organismu na cizorodou látku. Jde o přehnanou reakci imunitního systému na látku, se kterou se běžně setkáváme a dokážeme si s ní poradit. Alergickou reakci způsobí aktivace protilátek ze skupiny imunoglobulinu E, projeví se rýmou, kožní vyrážkou, slzením očí, v krajním případě i anafylaktickým šokem.

Víte, co jsou alergeny? Jde o struktury, které jsou schopné v našem těle vyvolat alergickou reakci.

Jaká typy alergií děti trápí nejčastěji?

  • Atopický ekzém, chronické dlouhodobé svědivé kožní onemocnění, které vznikne u jedince s geneticky danou zvýšenou citlivostí kůže a sliznice na různé látky. Projeví se zčervenáním, otokem, drobnou vyrážkou, suchou kůží i výsevem ložisek ekzému.
  • Kvasinková alergie způsobená přemnožením kvasinky v těle. Projeví se červeným ložiskem, nejčastěji v některém z kožních záhybů (v podpaží, loketní jamce, na zadečku apod.)
  • Kontaktní alergie, kterou způsobují chemikálie. Najdeme je třeba v pracím prášku, kosmetickém přípravku apod.
  • Pylová rýma, často označovaná jako senná rýma. Projevuje se svěděním v nose, vodnatou rýmou, kýcháním a poruchou čichu.
  • Potravinová alergie, kterou na světě trpí zhruba 6 % populace. Při konzumaci určité potraviny dojde v těle dojde k aktivaci imunitního systému, což se může projevit otokem jazyka, dušností, průjmem, křečí v břiše apod.
  • Alergie na hmyzí bodnutí, kdy se v místě vpichu i po celém těle může objevit ekzém, stejně tak vás mohou začít svědit oči, objevit se dušnost a potíže s polykáním.
  • Alergie na léky.
  • Alergie na slunce se projeví vyrážkou, která se objeví do několika hodin poté, co se vystavíte sluníčku.
  • Alergie na zvířecí srst, což je vlastně nepřesné pojmenování. Projevy přecitlivělosti totiž nevyvolá srst, ale sliny, moč, krev, nebo peří zvířat.

Víte, že projevy alergie můžete u dítěte vnímat už od časného kojeneckého věku? Nejčastěji jde o projevy atopického ekzému, nebo alergii na bílkovinu kravského mléka.

Autor: Shutterstock

Jak s alergií bojovat?

První projevy alergického onemocnění se u dětí objevují zhruba mezi 6.-12. měsíce věku, typické klinické příznaky se ale projeví až mezi 1.-4.rokem. Postupem času se stabilizují a přetrvají až do dospělosti.

Jakmile se objeví první příznaky, je důležité zjistit příčinu a následně začít s léčbou. Zkontaktujte lékaře a společnými silami se dítěti pokuste ulevit.

  • Vynechte chemikálie, které doma používáte. A to jak v pracích prostředcích, tak v kosmetice. Zkuste vypozorovat, zda dítěti neškodí konzumace některé potraviny. Lékař vás pravděpodobně pošle na testy, u potravinových alergií ale eliminační testy mohou trvat i několik týdnů.
  • Zamyslete se nad způsobem stravování. Konzumujte kvalitní stravu, nezapomínejte ani na probiotika. Ideálně z přírodních zdrojů.
  • O pokožku pečujte přírodními oleji nebo bambuckým máslem. Vždycky ale nejprve vyzkoušejte kožní snášenlivost na malém kousku pleti, třeba na zápěstí.
  • Pozornost věnujte i materiálům, ze kterého je vyrobeno oblečení, ručníky a lůžkoviny, které dítě používá. Perte je častěji a víckrát je vymáchejte.
  • Často větrejte a pečlivě vysávejte.
  • Ulevit může i používání čističky vzduchu.

Jakmile je příčina odhalena, následuje samotná léčba. Ta probíhá podáváním tlumících léků, vakcinací, nebo v případě akutních obtíží podáním volně prodejných antihistaminik v podobě očních kapek, nosních sprejů, kapek k orálnímu podání nebo tabletek.

Víte, že v případě akutního ekzému lékaři často předepisují přípravky s obsahem kortikosteroidů? Mají protizánětlivé, protisvědivé i antialergické účinky, ne vždy se ale jejich použití obejde bez nežádoucích účinků. Používejte je tak jen na doporučení lékaře a po nezbytnou dobu.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku