Pátou nemoc prodělávají hlavně děti. Nebezpečnější je ale pro těhotné

Pátou nemoc prodělávají hlavně děti. Nebezpečnější je ale pro těhotné
Foto: unsplash
Sdílej na facebooku
16. listopadu  2020 
 00:00
Prezentace klienta

Pátá nemoc patří společně se spálou, neštovicemi a zarděnkami k nejčastějším dětským chorobám. Léčba obvykle nebývá problematická a symptomy během několika dní samy odezní. Na pozoru se však musí mít hlavně nastávající maminky, jelikož nemoc je pro plod riziková. Co je při léčbě páté nemoci stěžejní a na co si dát pozor?

V rané fázi nemusí být vůbec patrné, že jde o pátou nemoc. Symptomy se totiž mohou podobat těm, které doprovází chřipku. Objevuje se teplota, někdy i horečka, dále pak slabosti a bolesti kloubů. Po několika dnech se na ústech vyskytne vyrážka, která je pro tuto chorobu typická a svým tvarem připomíná motýlí křídla. Později přechází i na trup a končetiny. Důležité je ohlídat, aby si dítě vyrážku neškrábalo a tím ji zbytečně nezhoršovalo.

Klid v posteli u pohádek

Dobrou zprávou je, že u dětí bývá průběh nemoci mírný, někdy i bez větších příznaků. Dítko zkuste udržet u pohádek v klidu v posteli a podávejte mu dostatek neslazeného čaje či vody. Na tlumení horečky jsou vhodné léky s paracetamolem. O postupu léčby se nejprve poraďte s dětským lékařem.

Po prodělání nemoci získává malý pacient doživotní imunitu. Pátá nemoc je však mnohem více ohrožující pro gravidní ženy. Virus totiž může poškodit nenarozené miminko, nebo dokonce způsobit ztrátu plodu. Vážnější poškození plodu hrozí u 5 až 10 % žen. Pokud nastávající maminka onemocní v druhém trimestru, nebezpečí infekce se zvyšuje.

Posilujte imunitu

Na pozoru se musí mít i ti, co v dětství nemoc neprodělali a mají sníženou imunitou nebo trpí chronickou chudokrevností. Pátá nemoc bývá rodiči někdy zaměňována s šestou nemocí, která má podobné příznaky. Pro těhotné ženy však nepředstavuje vážnější riziko.

Zaručená preventivní opatření, která by nás před nemocí ochránila neexistují. Choďte proto do přírody, otužujte se a dostatečně posilujte svůj imunitní systém.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku