Klíšťová encefalitida. Nebezpečí, kterému lze předejít

Klíšťová encefalitida. Nebezpečí, kterému lze předejít
Foto: istockphoto
Sdílej na facebooku
16. dubna  2018 
 00:00
Prezentace klienta

V roce 2017 bylo v České republice hlášeno 687 onemocnění klíšťovou encefalitidou, tj. o 122 onemocnění více, než tomu bylo v roce 2016. Ke zvyšujícímu se počtu nemocných tímto vážným infekčním onemocněním může přispívat i nízká proočkovanost populace České republiky.

Relativně mírné zimy, kdy teploty pod bod mrazu klesnou jen na pár dní, a vlhké jaro a podzim vytváří optimální podmínky pro rozmnožování a aktivitu klíšťat. To se následně odráží i v množství osob, které se nakazí klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou. 

Autor: istockphoto

Koho klíšťata nejvíc ohrožují

Před klíšťovou encefalitidou není přirozeně chráněna žádná věková skupina obyvatel. Přenašeči se vyskytují ve všech krajích ČR. Jsou v přírodě, městské zeleni i v zahradách. Nejúčinnější prevencí je očkování, které pomáhá před onemocněním chránit. „Většina rodičů se snaží chránit vakcinací svoje děti, což je v pořádku. Dospělí však zapomínají na to, že i oni by se měli nechat naočkovat. Průběh klíšťové encefalitidy u dospělého člověka totiž bývá vážnější než u dětí,“ varuje docent Maďar.

Proočkovanost v ČR

Poslední průzkum ukazuje, že Češi si jsou sice rizika klíšťové encefalitidy vědomi, ale s proočkovaností samotnou je to však již horší: nejvíce zodpovědní jsou lidé ve věku 18-24 let, kde je očkovaných 36 lidí ze sta, a po nich následují děti a dospívající do 19 let s 29 procenty proočkovanosti. Naopak nejméně očkovaných je ve věku 55-64 let, kdy se proti klíšťové encefalitidě aktivně chrání jen 15 procent populace (vyplývá z průzkumu GfK, říjen 2015).  „Přitom právě u starších pacientů bývají následky onemocnění nejhorší, včetně fatálních případů,“ upozorňuje lékař.

Autor: Focus agency s.r.o.

Nejčastější druhy onemocnění

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky. Klíšťová encefalitida je virová nákaza a účinná specifická léčba u ní stále není k dispozici.

Klíšťová encefalitida má většinou dvoufázový průběh. Vstupem viru do lidského organizmu počíná inkubační doba, která trvá v průměru 7 – 14 dní, může se však prodloužit až na měsíc. První fáze onemocnění připomíná běžnou virózu, což stěžuje včasné stanovení diagnózy. V druhé fázi často nastupují horečky a rozvíjí se příznaky postižení centrálního nervového systému. Jde zejména o bolest hlavy, světloplachost, tuhost svalstva, šíje, poruchy paměti, dezorientace, poruchy spánku, závratě či svalový třes. To vše může nakonec vést k trvalé invaliditě nebo dokonce způsobit úmrtí. Češi si jsou rizika klíšťové encefalitidy vědomi. S proočkovaností samotnou je to však horší: stávajících 24 % při tak značném rozšíření nemoci rozhodně nepostačuje.

Autor: istockphoto

Jak se nechat naočkovat

Klíšťata jsou aktivní po dobu všech jarních, letních a podzimních měsíců. „Očkování je možné po celý rok, nejsou měsíce, kdy by nemělo účinek, či by bylo zbytečné,“ dodává docent Maďar. Aktuální výši příspěvků zdravotních pojišťoven najdete na www.pozorkliste.cz

FSM-2018.01.062

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku