Klíšťová encefalitida – abyste se v létě nemusely bát

Klíšťová encefalitida – abyste se v létě nemusely bát
Očkování je účinná obrana proti klíšťové encefalitidě.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
24. června  2019 
 00:00
Prezentace klienta

Pamatujete si, že když jste byla malá, klíště jste chytila maximálně v lese na houbách, na louce nebo u řeky? To se vytáhlo a nikdo neřešil, že by mohl dostat „nějakou“ nemoc. Teď je všechno jinak.

Infikovaná klíšťata, která mohou přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu, se vyskytují v celé České republice, a to včetně horských oblastí a městských parků. Nejvíce Čechů přitom v minulém roce onemocnělo klíšťovou encefalitidou v Jihočeském kraji, na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Ani v ostatních místech republiky ale nemůžeme být zcela v klidu – vždyť počet nakažených klíšťovou encefalitidou byl v loňském roce nejvyšší za posledních 7 let.

Pokud jsme s dětmi venku, tak se je snažíme „ohlídat“ a často kontrolovat. Co ale, pokud jsou na táboře? Dejte dětem s sebou světlé oblečení (i když dlouho světlé nevydrží, kromě skvrn na něm bude možné snadněji objevit klíště ještě před tím, než přeleze na tělo), dále uzavřené boty a repelent. Pokud je dítě na příměstském táboře, dobře ho každý večer zkontrolujte. Klíšťata se totiž běžně vyskytují i ve městech.

V zahraničí

Česká republika v tom ale není sama. K zemím, kde se klíšťata vyskytují na celém území, patří i Slovensko, Rakousko, pobaltské země, Švýcarsko nebo Finsko. To ale není vše. I v dalších evropských zemích se vyskytují nakažená klíšťata, i když jen někde. Pozor si tedy musíte dávat i v Polsku, Německu, Maďarsku, Itálii nebo Švédsku.

Narazit na klíště bohužel není nijak složité.
Narazit na klíště bohužel není nijak složité.
Autor: Pfizer

Očkování

Klíšťovou encefalitidu není možné léčit antibiotiky, protože na rozdíl od lymeské borreliózy (na kterou jsou účinná) je to virové onemocnění. Léčit je možné pouze symptomy (horečka, bolest, zvracení, zmírnění otoku mozku apod.). Následky přitom mohou být závažné – dlouhotrvající obrna hlavových nervů, porucha sluchu, bolesti hlavy, závratě, poruchy koncentrace, paměti, nespavost/spavost a úzkost trvající až několik měsíců, obrny končetin,  nebo dokonce smrt.

O to důležitější je využít proti klíšťové encefalitidě možnosti očkování. Protože klíšťová encefalitida se týká dospělých stejně jako dětí, nezapomeňte při objednávání dětí k pediatrovi zavolat i svému praktickému lékaři. Očkování je vhodné po celý rok, není tedy ještě nic ztraceno. Pokud zatím očkovaní nejste, využít můžete tzv. zrychlené očkovací schéma, kdy se druhá dávka aplikuje již po 14 dnech po první. Čtrnáct dní po druhé dávce přitom již budete vy i děti chráněni. A pokud očkovaní jste, raději se podívejte, kdy je čas na přeočkování (po 3 až 5 letech).

Co dělat, když najdete přisáté klíště? Nepanikařit!

Kolem toho, jak správně odstranit klíště a co potom s ním, stále panuje mnoho mýtů. Zapomeňte na dušení olejem i kroucení, ať již po, nebo proti směru hodinových ručiček. Před odstraňováním klíštěte okolí ranky vydezinfikujte a vytahujte jej viklavým pohybem. Poté opět použijte dezinfekci.

Ty neznamenají žádné nebezpečí. Zbystřete ale, pokud se v místě objeví červená skvrna s vybledlým středem, může znamenat, že došlo k nákaze lymeskou borreliózou. Mějte ale na paměti, že někdy mohou být kožní projevy časného stádia borreliózy nezřetelné a skvrna není patrná!

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ml a FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis. Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2019.01.067

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku