Jak vybrat správný kočárek? Parametry, které vám usnadní rozhodování

Jak vybrat správný kočárek? Parametry, které vám usnadní rozhodování
Foto: Alexandr Podvalny, Pexels
Sdílej na facebooku
10. srpna  2021 
 00:00
Prezentace klienta

Pořízení nového kočárku není levná záležitost, proto byste si měli rozmyslet, jaký jeho typ budete pro své dítko potřebovat a jaké parametry by měl splňovat. V článku vám představíme jednotlivé typy kočárků a poradíme, podle čeho mezi nimi vybírat.

Ideální kočárek vyhovuje dítěti a je praktický pro rodiče

Na koupi kočárku budete potřebovat obnos minimálně v řádu tisíců korun – pokud nemáte našetřeno, zkuste babičky a dědečky poprosit o příspěvek nebo využijte online půjčku. Přece jen jde o nezbytné a denně využívané vybavení pro miminko i odrostlé batole, a tak byste na kočárku neměli šetřit.

Mezi základní typy kočárků patří:

  • hluboký kočárek pro miminka do cca 9 měsíců věku,
  • sportovní kočárky pro děti až do 3 let,
  • skladný golfový kočárek pro již chodící děti.

Existují také kombinované kočárky, jejichž součástí bývá například i autosedačka, či sourozenecké kočárky pro více ratolestí. U těchto typů však počítejte s vyšší cenou.

Podle čeho kočárek vybírat?

U hlubokého kočárku dbejte na dostatečně velkou korbičku – pokud v něm budete miminko vozit v zimě, nezapomeňte na potřebný prostor pro další „výplň“ v podobě fusaku a dečky. Sportovní kočárky by měly být vybaveny polohovatelnou sedačkou. A podle čeho se při výběru dále orientovat?

Zaměřte se hlavně na:

  • rozměry – kočárek by se měl vejít do zavazadlového prostoru auta i do výtahu a přitom dítěti poskytnout dostatečný komfort,
  • hmotnost – pokud budete s kočárkem často manipulovat (do schodů, do auta, do MHD), vybírejte odlehčený model,
  • nosnost – běžně bývá do 15 kg, najdete ale i bytelnější kočárky s nosností do 20 kg,
  • bezpečnost – maximální ochranu dítěti zaručí 5bodový bezpečnostní pás,
  • kolečka – do města postačí plastová, v terénu však oceníte měkčí nafukovací nebo gumová kolečka snižující míru otřesů,
  • brzdy – na kočárcích najdete klasickou nožní brzdu, některé modely nabízejí i ruční brzdění,
  • jednoduché skládání – moderní kočárky mají praktickou funkci skládání jednou rukou,
  • odnímatelné a pratelné potahy – snadno je vyčistíte v případě malých i větších nehod.

Toužíte-li po maximálním pohodlí a praktičnosti, pak u kočárku oceníte i nastavitelnou výšku rukojeti, polohovatelnou opěrku nohou pro dítě, přídavnou tašku nebo prostor pro nákup pod korbičkou, stupátko ke kočárku pro staršího sourozence či rukávník na rukojeť pro zahřátí rukou v chladném období. Při výběru však myslete zejména na bezpečnost dítěte, na správné rozměry a typ kočárku i na odolnou a praktickou konstrukci.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku