Proč se některé dětí rodí předčasně a co jim hrozí

Video se připravuje ...
Jak se změnila péče o děti, které se narodily předčasně
VIDEO: Adam Balažovič/foto Shutterstock
Sdílej na facebooku
30. července  2016 
 06:00

Zatímco před dvaceti až třiceti lety se lékaři snažili především o to, aby děti, které se narodily dříve, vůbec přežily, dneska se zaměřují na daleko více věcí – třeba na rozvoj vztahu s rodiči, protože i to přispívá ke správnému rozvoji miminka. 

Ačkoli se úroveň lékařské péče zlepšuje, předčasným porodům medicína nedokáže zabránit nikdy – některé porody se rozběhnou o celé týdny nebo měsíce dříve z nejasné příčiny nebo například kvůli infekci, což se nikdy nedá předem odhadnout. Do hry navíc vstupuje další, dříve zdaleka ne tak častý faktor. "Stoupající průměrný věk matek s sebou nese zvýšené riziko toho, že se miminko narodí dříve," říká Lumír Kantor, neonatolog z olomoucké fakultní nemocnice. 

Video se připravuje ...
Co hrozí dětem, které se narodily o hodně dříve. • VIDEO: 

Je samozřejmě rozdíl, zda dítě přijde na svět v pětadvacátém nebo dvaatřicátém týdnu, ale i děti narozené v sedmém nebo osmém měsíci těhotenství mohou mít zdravotní problémy – typické jsou potíže s dýcháním a slabší imunitou. 

10 věcí, které vás u novorozence překvapí: Šišatá hlava, nepravidelný dech. Je to normální?

10 věcí, které vás u novorozence překvapí: Šišatá hlava, nepravidelný dech. Je to normální?

Díváte se na své právě narozené miminko a nestačíte se divit, protože vypadá jinak, než jste si vysnila? Jak to, že má šišatou hlavu, studené končetiny…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku