Naučte dítě spát celou noc, vyzkoušejte metodu 5-10-20. Jen pro otrlé rodiče?

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    4. srpna  2017 
     06:00

    Jednou z nejtěžších věcí, které na člověka dolehnou, když má malé dítě, je chronické nevyspání. Málokteré miminko dokáže krátce po narození spát celou noc, to, že se budí, je naprosto přirozené. Někdo zatne zuby a vydrží to i rok či dva, někdo toho má po pár měsíci plné zuby natolik, že je ochoten vyzkoušet cokoli. Třeba tuhle metodu, kterou část rodičů doporučuje a část zásadně odsuzuje. 

     

  • Tři drsné dny na úvod

    Autor: Shutterstock.com

    Ta metoda se jmenuje 5-10-20 a hned na začátek vás chci upozornit, že je sice funkční, ale na první tři dny to chce obrnit se trpělivostí a nepolevit. Což bývá dost těžké, když vás vaše maličké z postýlky zoufale volá. Já vydržela a už teď sklízím ovoce.

    Začněte jednoduše. "Vaše maličké je připravené spát celou noc už od čtyř měsíců života, už nepotřebuje jíst každé tři hodiny," říká pediatr, autor knihy Napapat, vykakat a spát Scott W. Cohen. Spíš než hlady brečí v noci proto, že potřebuje ukonejšit a před krmením dává přednost vaší náruči (případně vašemu prsu). "Dítě tohoto věku by mělo vydržet desetihodinový spánek," upozorňuje pediatr.

  • Začněte o víkendu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com


    Začněte (nejlépe o víkendu) tím, že k dítěti hned nepřiběhnete, když z postýlky začne kňourat. Počkejte pět minut, a teprve potom ho běžte ukonejšit. Neberte ho do náruče, zkontrolujte, pohlaďte, nezůstávejte u něj déle než pět minut. Brečí jen proto, že nedostalo to, co obvykle. Jestli se poté v průběhu noci znovu rozpláče, prodlužte interval na deset minut, než k němu přijdete. "Počínaje třetí noční kontrolou za ním choďte vždy s patnáctiminutovým intervalem," doporučuje lékař.

  • Vydržíte to celý týden?

    Video se připravuje ...
    Otec se snaží uspat batole. A moc se mu to nedaří • VIDEO: 

    Otci z tohoto videa rozumíme :-)


    Když vytrváte, dodržíte plán, zhruba do týdne by se vaše dítě mělo naučit spát celou noc bez toho, aniž by plakalo a dožadovalo se vás. "Natrénovat s dítětem, aby se samo utišilo a zase usnulo, je žádoucí pro dítě," tvrdí Scott W. Cohen, "necháte-li ho plakat, nezpůsobíte mu žádnou psychickou újmu, pouze ho naučíte něco nového a cenného!"

    Tak co, pustíte se teď o víkendu do toho? My v redakci bychom to nedali, ale chápeme i ty, kteří do toho jdou. 

/
Autor: ali
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku