7 nejčastějších příčin potratu: Co se dá dělat, aby se to nestalo?

  • 7 nejčastějších příčin potratu: Co se dá dělat, aby se to nestalo?
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    17. února  2017 
     06:00

    Lékaři považují potraty v prvních dnech či týdnech těhotenství za tak časté, že jim vlastně ani nevěnují pozornost, nepátrají po příčinách a nenabízejí ženám, kterým se to stane, žádný zvláštní přístup. Bohužel často nejsou ani nijak extra citliví. Přitom to skoro vždycky bolí. 

  • Kamila: Dodneška mě to bolí

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    "Chtěla jsem mít děti brzy po sobě, takže jsem plánovaně přišla do jiného stavu, když bylo synovi třináct měsíců. Ale netrvalo to dlouho, vlastně jsem to ani nestačila nikomu říct a potratila jsem. Kdybych to tak nesledovala, ani bych si toho nevšimla, prostě o pár dní zpožděná menstruace," popsala nám svůj zážitek Kamila.

    S tím, že i ji samotnou šokovalo, jak tenhle raný potrat těžce nesla a jak velká ztráta to pro ni byla a vlastně dodneška je, přestože za pár měsíců skutečně přišla do jiného stavu a už brzy porodí druhého potomka. "Nijak mě neuklidnila slova mého lékaře o tom, že je to normální a že se tohle takhle na začátku stává nejméně u třetiny a možná až u poloviny těhotenství a že by bývalo bylo lepší nedělat si těhotenské testy tak brzy, aby se to žena ani nedozvěděla," dodává Kamila. 

  • Bude se to opakovat?

    Když máte stejného gynekologa jako vaše matka, můžete se dostat do trapné situace.
    Když máte stejného gynekologa jako vaše matka, můžete se dostat do trapné situace.
    Autor: Shutterstock.com

    Naprostá většina žen, které zažijí něco podobného, chce vědět, proč se to stalo, ale většinou se to nedozvědí, protože se to nijak nezjišťuje a vlastně se to ani zjistit nedá. Po příčině začnou lékaři pátrat, až když žena potratí opakovaně, a ani to neznamená, že se důvod vždycky najde. "Pokud se to stane poprvé, je více než na 80 procent jisté, že už se to opakovat nebude a že příště vše bude v pořádku," citoval web Parenting.com lékaře Henryho Lernera z Harvard Medical School.

    Pokud přesto chcete vědět, proč některá těhotenství skončí předčasně hned v prvních dnech či týdnech, tady máte sedm nejčastějších příčin, které stojí za jednorázovými i opakujícími se potraty. 

  • 1. Chromozomální vady

    Jednou z chyb, která se může stát, je i záměna laboratorních výsledků.
    Jednou z chyb, která se může stát, je i záměna laboratorních výsledků.
    Autor: Shutterstock.com

    Odhaduje se – a zřejmě celkem přesně – že až za 60 procenty raných potratů jsou chromozomální odchylky. Těhotenství vlastně skončí samo od sebe, protože zárodek by nebyl v pořádku. Příčinou můžou být poškozené vajíčko stejně jako poškozená spermie a stává se to i úplně zdravým mužům a ženám.

    Co s tím: Pokud šlo o první potrat, není třeba nic řešit, protože příště bude nejspíše vše v pořádku, ale pokud by se to opakovalo, stojí za to podstoupit vyšetření, které zjistí, zda do hry nevstupuje nějaká odchylka, která brání úspěšnému těhotenství. 

  • 2. Abnormalita dělohy nebo děložního čípku

    Gynekologické vyšetření rozhodně nezanedbávejte!
    Gynekologické vyšetření rozhodně nezanedbávejte!
    Autor: Shutterstock.com

    Některé ženy mají dělohu špatně nakloněnou, rozdělenou či ne zcela hladkého tvaru, což může snižovat šance na uhnízdění embrya, případně to zhoršuje jeho výživu, a tak těhotenství končí potratem. Tato příčina je asi za desetinou potratů. Oslabený čípek někdy vysvětlí potrat na konci prvního trimestru, kdy už se plod zvětšuje a čípek mírně vytahuje, ačkoli váha zárodku je velmi nízká. 

    Co s tím? Předem se to většinou neví, protože dělohu nikdo zase tak moc nezkoumá, ale často se na to přijde po potratu, či dokonce opakujících se potratech. Část z těchto potíží lze řešit chirurgicky, ať už jde o dělohu nebo oslabený čípek, ale pak je třeba počítat s tím, že těhotenství bude rizikové a žena ho z velké míry proleží. 

  • 3. Imunologické poruchy

    Trápí vás neustále nemoci? Možná byste měli uzdravit nejprve svoji duši.
    Trápí vás neustále nemoci? Možná byste měli uzdravit nejprve svoji duši.
    Autor: Shutterstock.com

     "Když si uvědomíte, že ženské tělo vnímá spermie jako cizí těleso, je s podivem, že žena vůbec otěhotní," podotýká lékař Jonathan Scher z Manhattanu, specialista na potíže s otěhotněním. Bohužel v některých případech ženské tělo spermie skutečně odmítne jako nebezpečí pro vlastní imunitu a začne produkovat protilátky, které je zničí, případně zničí embryo. 

    Tohle byste měli vědět o potratu: Co píše blogerka, která jich má za sebou dvanáct?

    Tohle byste měli vědět o potratu: Co píše blogerka, která jich má za sebou dvanáct?

    "A tak to přežiješ, vždyť máš další děti, ne?" Přesně tahle věta by neměla zaznít. Ani jí podobné o tom, že potrat není žádná tragédie, vždyť žena…celý článek

    Co s tím: Tato příčina je známa poměrně krátkou dobu a výzkum stále pokračuje, takže neexistuje nějaký jednotný léčebný postup. Lékaři však slaví úspěchy s aspirinem či heparinem (lék na ředění krve), případně některými steroidy. Rozhodně je potřeba vyšetření ve specializované ambulanci. 

  • 4. Neléčené choroby, například potíže se štítnou žlázou

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Neléčené onemocnění – týká se to například jak zvýšené, tak snížené činnosti štítné žlázy či například diabetu, který není pod kontrolou. I takové mohou být příčiny potratu. 

    Co s tím: Ženy, které o své nemoci vědí, by bezpodmínečně měly dodržovat všechna doporučení, případně užívat léky, které jim lékař dal s vědomím toho, že jsou v jiném stavu. 

  • 5. Syndrom polycystických ovarií (PCOS)

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Celkem donedávna lékaři tuhle potíž s opakovanými potraty nespojovali, ale teď už ano. Ukázalo se totiž, že ženy trpící syndromem polycystických vaječníků mají zvýšenou hladinu mužských pohlavních hormonů, což mimo jiné způsobuje nepravidelnou menstruaci a ovulaci. A navíc to ovlivňuje metabolismus inzulinu, který má vliv na správné dorůstání děložní výstelky, bez ní se embryo špatně uhnizďuje. 

    Co s tím? Syndromem trpí asi pět až deset procent žen a jako prevence potratů fungují například některé léky na diabetes, samozřejmě po správném stanovení diagnózy a pod lékařským dohledem. 

  • 6. Bakteriální infekce

    Mohla byste na svého přítele udělat takovýhle podraz?
    Mohla byste na svého přítele udělat takovýhle podraz?
    Autor: shutterstock

    V mužském i ženském rozmnožovacím ústrojí žije překvapivě mnoho bakterií, z nichž některé jsou prospěšné, ale jiné nikoliv. Ty druhé se však mohou pomnožit a pak způsobují různé průšvihy, včetně potratů. Jde například o mykoplasmata a ureoplasmata, které ničí výstelku děložní sliznice. 

    Co s tím? Preventivně se to vyšetřit nedá, bakterie by se našly snad u většiny lidí, ale má smysl se na ně zaměřit u opakovaných potratů. 

  • 7. Špatná životospráva

    Jestliže kouříte, riziko rakoviny plic se zvyšuje. Pozor byste si ale měli dát i na další rizikové faktory.
    Jestliže kouříte, riziko rakoviny plic se zvyšuje. Pozor byste si ale měli dát i na další rizikové faktory.
    Autor: Shutterstock.com

    Nikotin z cigaret prochází placentou, a tak může ovlivnit vývoj a růst plodu. Ojedinělá cigareta, zvláště v době, kdy žena ani neví, že je v jiném stavu, nicméně nejspíše nezpůsobí nic špatného. To samé platí o alkoholu. Ale pokud je cigaret a pití více, riziko potratu to zvyšuje až na dvojnásobek, stejně jako to, když žena pracuje s chemikáliemi a podobně. 

    Co s tím: Ideální je přestat kouřit a pít ještě před početím, stejně jako je dobré opustit rizikové pracoviště. 

    Páru žen se narodila druhá dvojčata po pouhých dvou letech. A jak jim to sluší!

    Páru žen se narodila druhá dvojčata po pouhých dvou letech. A jak jim to sluší!

    Čtyři děti v rodině sotva do dvou let věku. Přesně tak to teď vypadá v rodině americké fotografky Juliet Cannici a její partnerky Nikki. Starším dětem…celý článek

    Matka sama vyfotografovala narození svého syna! Jak to dokázala?

    Matka sama vyfotografovala narození svého syna! Jak to dokázala?

    Na co všechno jste myslela v momentě, kdy přišlo na svět vaše dítě? Tahle Američanka se snažila nezapomenout zmáčknout spoušť a vyfotit novorozeného…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku