Babičky, tohle nedělejte! 10 věcí, které naštvou rodiče vašich vnoučat

  • Babičky, tohle nedělejte! 10 věcí, které naštvou rodiče vašich vnoučat
    Co by prarodiče neměli dělat? Poučovat, moralizovat a plést se rodičům do výchovy.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    23. července  2018 
     06:00

    Prarodiče hrají v životě dítěte velmi důležitou roli. No, uznejte sami, kdo z nás nevzpomíná na dětství a léto strávené u babičky nebo dědečka? Ovšem jakmile se vnučka nebo vnouček narodí, mají tendence zasahovat rodičům do výchovy, později děti ládují cukrem a rozmazlují je různými dárky. Mají na to právo, jsou to babičky. Tady je 10 věcí, které by dělat neměly.

  • Nemluvte do výběru jména

    Jméno potomka je zcela na rodičích. Nemluvte jim do výběru.
    Jméno potomka je zcela na rodičích. Nemluvte jim do výběru.
    Autor: iStock

    Tímhle to začíná. Ještě než se dítě narodí, už mají prarodiče potřebu zasahovat do výběru jména. Babičky, nedělejte to! Výběr jména je velice osobní záležitost a je zcela na rodičích, jaké jméno potomkovi dají. Odpusťte si historky o tom, že Emílie byla strašně ošklivá spolužačka nebo že Vojtěch je ten strašný sígr od sousedů.

    Sama jsem musela přesvědčovat rodinu, že Stella je hezké jméno a rozhodně pořád neuvidí Stellu Zázvorkovou, až se miminko narodí. Nakonec zvítězila Žofie. Také jsem si vyslechla, jak jí budou říkat, že "je pochcaná" (přichází totiž po Ledových mužích a podle pranostiky na svatou Žofii často prší: říká se, že "déšť svaté Žofie švestky ubije" nebo "svatá Žofie políčka často zalije"). Zvykli si a nakonec jméno všichni chválí. A zvyknou si i na Medu, Teodoru nebo Huga.

  • Nekupujte dárky bez konzultace

    Nerozmazlujte vnoučata drahými dárky.
    Nerozmazlujte vnoučata drahými dárky.
    Autor: iStock

    Miminko se ještě nenarodilo a vy už kupujete dupačky, chrastítka a plyšáky? Když pak vyroste, neodpustíte si při každé návštěvě přinést medvídka, autíčko nebo jinou hračku? Naprosto to chápeme, ale zkuste se trochu krotit. Než koupíte dárek dítěti, zeptejte se jeho rodičů.

    Na videu máte taky jednoho prarodiče: Neslyšící babička učí hluchou vnučku znakovou řeč

     Představte si, že nejste sami, spoustu věcí mu nosí i ostatní návštěvy. Pak se lehce stane, že pokojíček vypadá jako hračkářství a dítě si darovaných věcí neváží a nehraje si s nimi. A oblečení děti ani neunosí. Méně je někdy více. Stejné je to i s dárky k narozeninám: překvapení je sice hezká věc, ale než koupíte iPad (nebo třeba živé zvíře), raději se zeptejte rodičů, zda si to tak přejí. Vyhnete se nepříjemnostem. 

  • Strava dítěte? Věc rodičů

    Nemluvte rodičům do stravy dítěte.
    Nemluvte rodičům do stravy dítěte.
    Autor: iStock

    Že to bylo za vašich časů jinak? Je to tak. Doba se mění. Záleží opravdu jen a jen na vaší dceři (snaše), jestli bude kojit a jak dlouho. Ne vždy je to tak jednoduché a ne vždy se to povede. Někdy je to navíc velice citlivé téma. Můžete jí vyprávět, jak jste to tehdy dělala vy, ale nepoučujte. Stejně tak neměňte stravovací návyky dítěte: pokud nejí mléčné výrobky, cukr nebo potraviny obsahující lepek, má to nějaký důvod. Akceptujte ho. I tak existuje mnoho sladkostí, které dětem můžete kupovat. Zeptejte se rodičů.

    Podívejte se, jaká pravidla ohledně jídla nejmenších platí dnes:

  • Neporušujte pravidla

     

    Rozmazlovat můžete, ale necpěte dítě sladkostmi, pokud si to rodiče nepřejí.
    Rozmazlovat můžete, ale necpěte dítě sladkostmi, pokud si to rodiče nepřejí.
    Autor: iStock

    "Tohle mamince neřekneme," špitají často babičky vnoučatům. Mírné porušení pravidel nevadí, ale zásadní návyky dítěte neměňte. Když už dítě hlídáte, dodržujte přibližnou dobu jídla, spánku, koupele a další pravidla – například ohledně televize. Rodiče to těžko budovali, tak proč to měnit? Je pravda, že babičky často pomůžou a díky nim se dítě rychleji naučí na nočník nebo se zbaví dudlíku, toho si samozřejmě jako rodiče vážíme, ale zavedené rituály prosím neměňte! Stejně jako jim nepodstrkujte sladkosti (viz předchozí bod). Děti pak mají pocit, že babička s dědou jsou hodní, rodiče zlí.

  • Nepomlouvejte a nesnižujte autoritu rodičů

    Nesnižujte autoritu rodičů před dětmi.
    Nesnižujte autoritu rodičů před dětmi.
    Autor: iStock

    Rozhodně nemluvte špatně o rodičích svých vnoučat. Nechcete je přece popudit proti nim! Můžete být na ně jakkoliv naštvaní, ale nechte si to pro sebe. Nikdy nesnižujte jejich autoritu. Totéž platí i u ostatních členů rodiny nebo učitelů. Spory si vyřeště sami mezi sebou a nejlépe bez přítomnosti dětí. "Nikdy neříkejte před dětmi, že paní učitelka je kráva. To už je lepší říct to rovnou jí a nekazit radost vlastním dětem," říká s lehkou nadsázkou Jana Jelínková, učitelka a zpěvačka kapely Sto zvířat.

  • Nesrovnávejte s ostatními vnuky

    Nesrovnávejte vnuky mezi sebou.
    Nesrovnávejte vnuky mezi sebou.
    Autor: iStock

    Srovnávání nikdy nedělá dobrotu. Pokud máte více vnoučat, vyhněte se srovnání typu: "To Ondra už tam vyleze, běhá rychleji, z toho bude sportovec." Pokud chcete dítě motivovat k lepším výkonům, tohle není dobrá cesta, spíše ho odradíte. Navíc si to může dětská hlavička vysvětlit tak, že máte bratrance Ondru raději. Vaše vnouče pak začne hledat chyby na chváleném Ondrovi. Raději srovnávejte výkony dítěte samotného: "Vidíš, jak už hezky běháš, minule ti to tak nešlo, ale už se zlepšuješ." Stejně tak se vyhněte genderovým stereotypům: běháš jako holka.

  • Nepřehánějte to s lichotkami

    Neříkejte vnučce pořád jak je krásná, uškodíte jí tím.
    Neříkejte vnučce pořád jak je krásná, uškodíte jí tím.
    Autor: iStock

    Určitě máte tu nejkrásnější vnučku na celém světě, ale pokud jí to budete neustále opakovat, můžete jí uškodit. Jedno české přísloví říká, že samochvála smrdí, ale ani přemíra lichotek není na místě. Zkuste se zaměřit spíše na dovednosti vašeho vnoučete než na jeho "hezkou tvářičku".

  • Nemluvte dětem do dovolené

    Dítě na pláži
    Dítě na pláži
    Autor: iStock

    Chystají se vaše děti s vnoučaty na dovolenou? Výběr destinace nechte na nich. Plánování dovolené je samo o sobě dosti stresující, pokud ale do toho začnou zasahovat prarodiče s cennými radami a obavami o bezpečnost svých nejbližších, celou situaci jen zkomplikují. Nestresujte je, oni se vám v pořádku vrátí. Zároveň si odpusťte citové vydírání typu: "Chcete strávit Vánoce na Havaji? No, možná budu naživu už jen pár měsíců... Ale tak si leťte,no."

  • Podporujte jejich rozhodnutí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokud se vaše dcera (snacha) bude chtít vrátit do práce dřív, podpořte ji. Neříkejte, že dítě je moc malé a že by mělo mít především mámu. Vždyť ji neztratí! Ona sama ví, co je pro ně jako pro rodinu nejlepší. A pokud to tak cítí, je to její volba. Stejně jako když jde muž na rodičovskou, není to nic divného nebo nepřirozeného. Když rodičům naopak nabídnete pomoc – například že vyzvednete dítě ze školky nebo ho pohlídáte – budou vám vděční, a rodinné vztahy se tak upevní.

  • Nepoučujte a nemoralizujte

    Nemluvte příliš dceři nebo snaše do výchovy dětí. Nedělá to dobrotu.
    Nemluvte příliš dceři nebo snaše do výchovy dětí. Nedělá to dobrotu.
    Autor: iStock

    Babičky se často snaží dcerám nebo snachám předat své rady, neboli know-how. A to je občas problém. Střetávají se dva různé názory na věc dvou odlišných generací. Zkuste respektovat styl výchovy svých dětí. V průběhu let se opravdu mnohé změnilo. Nechceme dítě nechávat vykřičet v postýlce, raději ho pohladíme a utěšíme. I to, že s námi spí v jedné posteli, není nic dramatického. Stejně jako to, že má ve dvou letech pořád plenku. Budeme rády, když nám pomůžete s výchovou, ale moralizování si prosím odpusťte!

    Branky, body, kokoti: Madonnina prsa a řeči bývalé ministryně. Danielo, nemluv!

    Branky, body, kokoti: Madonnina prsa a řeči bývalé ministryně. Danielo, nemluv!

    Muži mě obtěžují celý život a doufám, že budou obtěžovat i nadále. Kdopak asi řekl tohle moudro a vysloužil si i za něj titul prasáka týdne? Jedna…celý článek

    Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

    Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

    Cukry a zase cukry! Mnoho dětí dnes sladkosti vůbec nesmí. Jejich rodiče dbají na zdravý životní styl, což je naprosto v pořádku. Nic se však nesmí…celý článek

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku